Ρώμη – Του Θεόδωρου Ανδρεάδη-Συγγελλάκη
Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κάνει την υπέρβαση. Να βρει κοινά σημεία με τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος άλλαξε, σε μεγάλο βαθμό, τις προτεραιότητες και την ατζέντα του Βατικανού.
Στα είκοσι λεπτά συνομιλίας, στο αποστολικό μέγαρο της Αγίας Εδρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αργεντινός Ποντίφικας αναφέρθηκαν στη μετανάστευση και την ολοένα αυξανόμενη φτώχεια, τις τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, την ανάγκη να θεωρηθεί και πάλι άμεση προτεραιότητα ο άνθρωπος με τις ανάγκες του. Τον κ. Τσίπρα συνόδευε ο Αυστριακός Βάλτερ Μπάγερ, συντονιστής του αριστερού δικτύου «Τransform Europe», το οποίο αποτελείται από διανοούμενους και πολιτικούς.
Ανθρωποι υπεράνω κερδών
«Συζητήσαμε για την ανάγκη να επιστρέψει η ειρήνη στον κόσμο, να σταματήσουν άμεσα οι πολεμικές επεμβάσεις, για την ανάγκη να αποκαταστήσουμε ως αξία την αλληλεγγύη, οι άνθρωποι να είναι πάνω από τα κέρδη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντηση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα, θέλησε να προσθέσει ότι «μετέφερε την πραγματική εικόνα από την Ελλάδα, η οποία, μετά από τέσσερα χρόνια άδικης πολιτικής λιτότητας, συνεχίζει να βυθίζεται στην κρίση, μια κρίση που παίρνει πλέον ανθρωπιστικές διαστάσεις» και πως εξήγησε στον Πάπα Βεργκόλιο ότι όσα έγιναν, έγιναν για να σωθούν οι τράπεζες, όχι όμως οι άνθρωποι.
Δύο είναι τα βασικότερα συμπεράσματα της επίσκεψης αυτής και του μηνύματος που φτάνει από τη Ρώμη: Πρώτα απ’ όλα, η σημασία της συνάντησης αυτής καθεαυτής. Ενα γεγονός που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα ήταν περίπου αδιανόητο να θεωρηθεί εφικτό. Κατά δεύτερο λόγο, ότι η τραγική οικονομική ύφεση, η καταστρατήγηση των προσωπικών, ανθρώπινων, κοινωνικών δικαιωμάτων φέρνει τελικά πιο κοντά χριστιανισμό και Αριστερά (τους αντιπάλους -έστω και σχηματικούς- του περασμένου αιώνα) με ουσιαστική σύγκλιση πάνω σε βασικές, αδιαπραγμάτευτες αξίες.
«Είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και να πεθαίνουν οι άνθρωποι», είπε ο Φραγκίσκος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και τον διαβεβαίωσε ότι κατανοεί το τι συνέβη και πόσο δοκιμάστηκε η Ελλάδα, έχοντας ζήσει την εμπειρία του λαού του, τα όσα πέρασε και συνεχίζει να περνά η Αργεντινή, η οποία βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να συναντήσει τον Ποντίφικα φορώντας μπλε κουστούμι αλλά όχι γραβάτα, για να μην αλλάξει, με βεβιασμένο προφανώς τρόπο, τις μέχρι τώρα προσωπικές του συνήθειες. Δώρισε στον καθολικό Αγιο Πατέρα έναν χάλκινο κλάδο ελιάς από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και έλαβε, σε ανάμνηση της συνάντησης, ένα βιβλίο με αποσπάσματα της εγκυκλίου του Φραγκίσκου «Η Χαρά του Ευαγγελίου», μαζί με ένα μετάλλιο που φέρει ανάγλυφη τη μορφή του Πάπα.
Λεπτομέρειες, θα μπορούσε να πει κανείς, οι οποίες όμως έχουν τη σημασία τους. Δεν είναι ο Πάπας της χλιδής, δεν μένει στα επίσημα διαμερίσματα με σχεδόν ατέλειωτα δωμάτια, προσπαθεί να επιβάλει κάθαρση στην τράπεζα της Αγίας Εδρας. Και η αναζήτηση αυτή της ουσίας και της πραγματικής καθημερινής προσφοράς τού δίνει τη δυνατότητα να μιλά την ίδια γλώσσα, σε σειρά θεμάτων, με ηγετικές μορφές της αριστερής παράταξης.
«Συμφωνήσαμε ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Αριστερά και τη χριστιανική Εκκλησία θα συνεχιστεί. Ξεκινάμε από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά τεμνόμαστε σε ίδιες βασικές αξίες: την αλληλεγγύη, την αγάπη για τον συνάνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη και την επιθυμία μας για παγκόσμια ειρήνη», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Του έσφιγγαν το χέρι
Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όταν τελείωσε η συνάντηση, Ιταλοί πολίτες θέλησαν να σφίξουν το χέρι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντάς του «είμαστε ψηφοφόροι σας, πιστεύουμε πως είναι μια ιστορική, όντως, ημέρα». Ψηφοφόροι, δηλαδή, του «Ψηφοδελτίου Τσίπρα», το οποίο, τον περασμένο Μάιο, κατάφερε να ξαναφέρει την ιταλική Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ενθουσιασμός που δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίος: στην Ιταλία, και όχι μόνον, οι προοδευτικοί ψηφοφόροι στηρίζουν ανθρώπους ικανούς να προχωρούν σε θαρραλέες κινήσεις, θέτοντας τον εαυτό τους υπό αμφισβήτηση και ανοίγοντας συγχρόνως νέους δρόμους και διαύλους επικοινωνίας.
Ακρως σημαντικός, ο δρόμος αυτός που από χθες πορεύονται η Αριστερά και ο Φραγκίσκος. «Ξεκίνησε διάλογος για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ειρήνη και την καταπολέμηση της φτώχειας. Ενα γεγονός που δεν θα περάσει σίγουρα απαρατήρητο» όπως γράφει, σε σχετικό της άρθρο, η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».
………………………………………………………………………………………………………………
Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Κ.Κ. ΑΥΣΤΡΙΑΣ, ΒΑΛΤΕΡ ΜΠΑΓΕΡ
Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δύο
Ο Βάλτερ Μπάγερ, πρώην πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας, από το 1994 μέχρι το 2006, συνόδευε τον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς ο διατελών πλέον συντονιστής του θεωρητικού Δικτύου Tranform ήταν ο «σύνδεσμος» ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Μπάγερ στις 27 Οκτωβρίου του 2011 είχε συναντηθεί με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο στην Ασίζη στο πλαίσιο μια διαθρησκευτικής συνάντησης για την ειρήνη, εκπροσωπώντας την πλευρά των άθεων.
Σε κατοπινό κείμενό του με τίτλο «Από την οριοθέτηση στη συνεργασία» ο Βάλτερ Μπάγερ είχε γράψει για την αναγκαιότητα του διαλόγου μεταξύ των μαρξιστών και των χριστιανών. Σε χθεσινές δηλώσεις του σημείωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας συνεννόησης των «ανθρώπων της καλής θέλησης», που πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και των πολεμικών συγκρούσεων.
Ν.ΣΒ.