Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν ζήτησε από την Αίγυπτο και άλλες αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν, με στόχο να προσάγουν στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για το ναυάγιο που κόστισε τη ζωή σε 300 με 500 μετανάστες στη Μεσόγειο την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν εκτίμησε ότι είναι «καθήκον των κρατών να ερευνήσουν τα τόσο ειδεχθή εγκλήματα, να προσάγουν στη δικαιοσύνη αυτούς που τα διέπραξαν και, το πιο σημαντικό, να κάνουν περισσότερα για να μην επαναληφθούν».
«Όλες οι χώρες της Μεσογείου πρέπει να καταβάλουν μια κοινή προσπάθεια εναντίον των διακινητών αυτών», επεσήμανε ο αλ Χουσέιν σε ανακοίνωσή του, στην οποία χαρακτηρίζει το ναυάγιο αυτό «έγκλημα κατά συρροή στη Μεσόγειο».
Οι επίδοξοι μετανάστες είχαν αναχωρήσει από την Αίγυπτο και κατευθύνονταν προς την Ιταλία, όταν οι Αιγύπτιοι και οι Παλαιστίνιοι διακινητές τους αρνήθηκαν να μεταφερθούν σε ένα πιο μεγάλο πλοίο, με αποτέλεσμα το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν να βουλιάξει κοντά στη Μάλτα.
Μόνο έντεκα άνθρωποι επέζησαν από τη ναυτική αυτή τραγωδία «τη σοβαρότερη τα τελευταία χρόνια» στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για τους Μετανάστες (IOM).
Οι μετανάστες -που κατάγονταν από τη Συρία και τα παλαιστινιακά εδάφη, την Αίγυπτο και το Σουδάν- αναχώρησαν στις 6 Σεπτεμβρίου από την αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα στις ακτές της Μεσογείου. Η Αίγυπτος έχει παραδεχθεί την ύπαρξη στο έδαφός της μιας «μαφίας» διακινητών.
Ο αλ Χουσέιν προειδοποίησε κατά των «ξενοφοβικών πολιτικών» που εμποδίζουν τις κυβερνήσεις «να βρίσκουν πραγματικές λύσεις σε έναν αυξανόμενο αριθμό απελπισμένων καταστάσεων σε πολλές περιοχές του κόσμου», ενώ τόνισε ότι «είναι ζωτικής σημασίας οι πρόσφυγες να μπορούν να καταφεύγουν σε ένα ασφαλές μέρος».
efsyn.gr