21/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα βήματα της Αρσινόης

Η Κατερίνα Καραγιάννη έκανε καριέρα δίπλα στον Γιούνκερ και επέστρεψε στην Ελλάδα με όνειρο την ανάπτυξη της Θράκης μέσα από την ιστορία της.
      Pin It

Της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου

 

Η Αρσινόη Β΄ η Φιλάδελφος ήταν βασίλισσα της Θράκης και σύζυγος του Πτολεμαίου της Αιγύπτου. Ο Ηρόδοτος την περιγράφει ως μια βασίλισσα μορφωμένη, ιδιαίτερα δυναμική, διπλωμάτισσα η οποία πρωτοστάτησε στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Η ιστορία της Αρσινόης, που κατάγεται από τον βασιλικό οίκο των Μακεδόνων και συγγενεύει με την Ολυμπιάδα και την Κλεοπάτρα, είναι πλούσια και συνδέεται με το νησί της Σαμοθράκης αλλά και τα Καβείρια Μυστήρια στα οποία λέγεται ότι ήταν μυημένη. Εκεί στο αγαπημένο της νησί, στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, χτίστηκε η θόλος της, όπου πραγματοποιούσαν τελετές μύησης ανθρώπων στα Καβείρια Μυστήρια.

 

Το ίδιο νησί αλλά και το όνομα της Αρσινόης της Θράκης, «Arsinoe de Thrace», επιλέχθηκε και από μια Ελληνίδα που αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα με όνειρο την αναγέννηση της Θράκης.

 

Η Κατερίνα Καραγιάννη γεννήθηκε στο Θούριο του Εβρου. Κόρη μεταναστών, κράτησε ζωντανή την αγάπη της για τη Θράκη, που όπως εξομολογείται θέλει να τη δει να κερδίζει τη θέση που της αξίζει. Η Κατερίνα σπούδασε νομικά στη Γερμανία με ειδίκευση στο τραπεζικό δίκαιο και εργάστηκε κοντά στον πρώην πρόεδρο της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εζησε σε μεγάλες μητροπόλεις σε όλο τον κόσμο και γνώρισε σημαντικούς ανθρώπους του οικονομικού κόσμου για να ανατρέψει ξαφνικά τη ζωή της. Η αγάπη της για την ιδιαίτερη «ενέργεια» της Σαμοθράκης αλλά και για τη βασίλισσα Αρσινόη της Θράκης την οδήγησαν μαζί με την Κατερίνα Σαακίδου από την Αλεξανδρούπολη, που έχει αναλάβει την παραγωγή των φορεμάτων, και τη σχεδιάστρια Katja Heidrich, κορυφαίο μέλος της Ακαδημίας Μόδας και Σχεδίου του Μονάχου, να ιδρύσουν το 2013 τον οίκο μόδας «Arsinoe de Thrace» με στόχο την παραγωγή ρούχων υψηλής ραπτικής και αισθητικής, με υλικό το μοναδικό μετάξι που παράγει ήδη από την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας το Σουφλί και έμπνευση από τη μυθική βασίλισσα.

 

Στόχος της, μία φορά τον χρόνο το ακριτικό νησί με τη μοναδική ομορφιά και ιστορία να γίνεται κέντρο αναφοράς για την πολιτιστική του ταυτότητα και σε συνδυασμό με τη διοργάνωση του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης να διαμορφώσουν προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή.

 

Με θαυμασμό για την Αρσινόη και τη συμβολή της στην Ιστορία, η Κατερίνα ονειρεύεται μια επίδειξη μόδας στον χώρο του ιερού όπου τα ρούχα θα ράβονται στο χέρι, κοντά στον θόλο της βασίλισσας, και θα νιώθει ο επισκέπτης την ενέργεια του νησιού της Σαμοθράκης. Μου μιλά για τα εφτά διαφορετικά μοναδικά βότανα που βρίσκεις μόνο στη Σαμοθράκη και για το μοναδικό είδος πεταλούδας του νησιού, για τις θερμές ιαματικές πηγές του νησιού, την Παλαιόπολη. Εκεί βρίσκεται και ο παλιότερος χάρτης του κόσμου.

 

«Θέλω να θυμίσω στον κόσμο την αξία της Αρσινόης τόσο ως γεωστρατηγική σκέψη αλλά και ως προς τη σχέση της με την τέχνη: τη θέση του νησιού και την παραγωγή του μεταξιού του Εβρου. Το μετάξι του Σουφλίου κάποτε έντυνε αυτοκράτορες. Σήμερα η παράδοση αυτή φθίνει».

 

Για τον σκοπό αυτό, ξεκινώντας το εγχείρημα της Αρσινόης της Θράκης, η Κατερίνα ζήτησε να της παραχωρήσουν το Μουσείο της Ακρόπολης προκειμένου να παρουσιάσει μια επίδειξη μόδας που να συνδέεται με την ελληνική ιστορία υπό την αιγίδα της γερμανικής και γαλλικής πρεσβείας. Θετική απάντηση έλαβε όμως από τη Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Εκεί ανάμεσα στα αγάλματα πραγματοποιήθηκε μια μοναδική επίδειξη μόδας όπου συναντήθηκαν η Ιστορία, ο πολιτισμός και η ομορφιά.

 

Τώρα σειρά έχει η Σαμοθράκη όπου στις 3 Οκτωβρίου, «στον αρχαιολογικό χώρο απέναντι από το Ιερό, οι γυναίκες που ενδιαφέρονται θα δουν τη μόδα που εμπνέεται από τη μυθική βασίλισσα αλλά παράλληλα θα μυηθούν και στον χώρο και τη φιλοσοφία της». Παράλληλα ονειρεύεται ένα μουσείο ιδιαίτερο για τη βασίλισσα που η φήμη της ξεπερνούσε εκείνη της Κλεοπάτρας.

 

Τέλος, το 2015 στην εκδήλωση για τη Νίκη της Σαμοθράκης στο Μουσείο του Λούβρου, η ομάδα της «Αρσινόης της Θράκης» ετοιμάζει μια επίδειξη μοναδική με τις ιδιαίτερες δημιουργίες της όπου η Αρσινόη της Θράκης θα συναντήσει τη Νίκη της Σαμοθράκης.

 

http://arsinoedethrace.com/

 

Scroll to top