Του Γιάννη Μπασκάκη
Είναι η πρώτη φορά που θύμα ρατσιστικής επίθεσης προστατεύεται, διότι αναγνωρίζεται ως θύμα εγκληματικής οργάνωσης, και μάλιστα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε την έκδοση μπλε κάρτας, δηλαδή άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Πρώτος δικαιούχος της άδειας αυτής είναι ο Αμπουζίντ Εμπάρακ. Ο πιο άγρια χτυπημένος μετανάστης, ο άνθρωπος που βρέθηκε κοντά στον θάνατο και σώθηκε από τύχη, μετά τη δολοφονική επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής στο σπίτι Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα τον Ιούνιο του 2012.
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά αναγνώρισε ότι ο Αμπουζίντ αποτελεί θύμα και ουσιώδη μάρτυρα κακουργηματικής εγκληματικής πράξης σε βάρος της ζωής του, όπως προβλέπεται στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, για την οποία ασκήθηκε και ποινική δίωξη. Συνεπώς, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση 30651/2014, η οποία εφαρμόζεται πρώτη φορά, τα θύματα τέτοιων εγκληματικών επιθέσεων δικαιούνται άδεια διαμονής. Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ υπογράφτηκε μετά την αποχώρηση του Τάκη Μπαλτάκου από τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, ο οποίος ήταν και ο βασικός πολέμιος -εντός κυβερνητικού στρατοπέδου- της προστασίας θυμάτων για ανθρωπιστικούς λόγους.
Χαρούμενος
Συναντήσαμε τον Αμπουζίντ σε μια καφετέρια στο Κερατσίνι. Είχε μόλις πάρει στα χέρια του τη βεβαίωση αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής, την οποία είχε καταθέσει από τον Ιούνιο διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του, Τάκη Ζώτου. Μας είπε ότι τώρα νιώθει πιο προστατευμένος, αλλά και χαρούμενος, γιατί θα μπορεί πια χωρίς προβλήματα να ταξιδεύει πίσω στην Αίγυπτο, για να δει τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του.
Το βλέμμα του σκοτείνιασε μόνο, όταν του ζητήσαμε να μας διηγηθεί τα γεγονότα εκείνης της νύχτας της 12ης Ιουνίου 2012, τη μέρα δηλαδή που περίπου 20-25 χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στο μικρό παλιό σπίτι, όπου έμεναν τρεις Αιγύπτιοι αλιεργάτες. Από τους θύτες τελικά συνελήφθησαν μόνο έξι, ανάμεσά τους και ο πυρηνάρχης του Περάματος, Αναστάσιος Πανταζής, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Την επίθεση είχε προαναγγείλει ο βουλευτής Γιάννης Λαγός στην καφετέρια Αίνιγμα στο Πέραμα.
Ο Αμπουζίντ δεν έμενε μόνιμα στο σπίτι αυτό. Ηταν εκείνες τις μέρες φιλοξενούμενος και εκείνο το βράδυ είχε αποκοιμηθεί στην ταράτσα. Γι’ αυτό ήταν και ο πρώτος που εντόπισαν οι χρυσαυγίτες, οι οποίοι κρατούσαν ρόπαλα και ξύλα. Τον χτύπησαν με μανία, ενώ κοιμόταν, στο κεφάλι και το πρόσωπο. Στη συνέχεια έσπασαν τα παράθυρα και την πόρτα, πέταξαν καπνογόνα μέσα στο σπίτι και επιτέθηκαν στους άλλους τρεις Αιγύπτιους. «Με άφησαν, όταν πίστεψαν ότι ήμουν νεκρός. Ευτυχώς που έγινε στον ύπνο μου, αλλιώς θα με είχαν σκοτώσει», λέει ο Αμπουζίντ, ο οποίος λιποθύμησε από τα χτυπήματα και βρήκε τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο.
«Με λύγισε αυτό»
«Αυτό που θυμάμαι είναι ότι τους έβλεπα όλους από πάνω μου γύρω από το κρεβάτι και ένιωθα ότι πεθαίνω. Και δεν ήθελα να πεθάνω στο νοσοκομείο. Ηθελα να γυρίσω και να πεθάνω στη χώρα μου με την οικογένειά μου», μας λέει και προσθέτει ότι «την πρώτη εβδομάδα βρισκόμουν σε κατάσταση σοκ. Είχα χάσει την αίσθηση του χρόνου και ένιωθα κάθε στιγμή της ημέρας ότι ήταν νύχτα». Αυτή η επίθεση άλλαξε τη ζωή του. Τα σημάδια από τα τραύματα στο κεφάλι, το πρόσωπο και το σαγόνι παραμένουν ακόμα, αλλά αυτά που τον πονούν ακόμα είναι τα τραύματα της ψυχής.
«Επαθα κάτι που δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα πάθω. Να σε χτυπάνε στον ύπνο σου. Με λύγισε αυτό. Πριν έρθω στην Ελλάδα πίστευα ότι θα είμαι ασφαλής, γιατί έχω γνωρίσει πολλούς Ελληνες στην Αίγυπτο. Αλλά εδώ δεν βρήκα φιλοξενία. Ξαφνικά, μέσα σε ένα βράδυ παραλίγο να πεθάνω», λέει και συμπληρώνει ότι «τίποτα δεν αλλάζει αυτό που έζησα. Θέλω οποιοσδήποτε κάνει τέτοια εγκλήματα να δικαστεί, αλλά αυτό που πέρασα τίποτα δεν μπορεί να το γιατρέψει».