Pin It

Την πώληση μειοψηφικού πακέτου ώς και 40% της θυγατρικής της Finansbank στην Τουρκία δρομολογεί και επισήμως η Εθνική Τράπεζα, καθώς ανακοίνωσε ότι υλοποιεί προπαρασκευαστικές ενέργειες στο πλαίσιο των ενεργειών του εγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλει στη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Κύκλοι της διοίκησης σημείωναν ότι δεν έχει αποφασιστεί ο χρόνος πώλησης, ενώ απέφυγαν να σχολιάσουν δημοσίευμα του Bloomberg ότι για τη συγκεκριμένη συναλλαγή ο όμιλος της Εθνικής έχει προσλάβει τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Goldman Sachs Group, Morgan Stanley και Bank of America. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τμηματικής πώλησης και πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των πανευρωπαϊκών stress tests της ΕΚΤ που αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος Οκτωβρίου.

 

Η τρέχουσα αξία της Finansbank ανέρχεται σε 2,87 δισεκατομμύρια ευρώ, η Εθνική ελέγχει το 95% και το υπόλοιπο 5% ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 

Η εν λόγω πώληση θα αποφέρει, όπως υπογραμμίζεται, στην ΕΤΕ περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση την τρέχουσα αγοραία αξία της Finansbank. Η Finansbank συνεισέφερε κατά 497 εκατομμύρια δολάρια στα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ το 2013.

 

● Σε ό,τι αφορά τον Αστέρα Βουλιαγμένης, υπεγράφη η πράξη μεταβίβασης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ ως πωλητών, της Apollo Investment HoldCo ως αγοραστή και της Jermyn Street Real Estate Fund IV L.P. ως εγγυητή. Η Apollo Investment HoldCo είναι Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (SPV), 100% θυγατρική της Jermyn Street Real Estate Fund IV L.P., αραβικών συμφερόντων. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την εκπλήρωση των σχετικών προαπαιτούμενων συμβατικών όρων. Η Jermyn Street Real Estate Fund είχε υποβάλει την υψηλότερη προσφορά -ύψους 400 εκατ. ευρώ- για το 90% των μετοχών της «Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ».

 

Α.Σπ.

 

Scroll to top