klima-diadiloseis5

22/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή

Εκατομμύρια άνθρωποι σε 166 χώρες έδωσαν βροντερό «παρών» στις διαδηλώσεις κατά της κλιματικής αλλαγής, ζητώντας δραστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος εν όψει της αυριανής συζήτησης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
      Pin It

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη συμμετείχαν στις πορείες που πραγματοποιήθηκαν χθες (Κυριακή), σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα απέναντι στη δραματική κλιματική αλλαγή πριν από την ειδική σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

Συνολικά, ήταν προγραμματισμένες πάνω από 2.000 διαδηλώσεις σε 166 χώρες του πλανήτη. Η Νέα Υόρκη φιλοξένησε την κύρια πορεία, που χαρακτηρίστηκε  η «μεγαλύτερη κλιματική πορεία στην ιστορία». Διαδηλώσεις έγιναν και στο Λονδίνο, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Νέο Δελχί και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

 

diadilosi-London-Tomson
Οι διαδηλώσεις των πολιτών πραγματοποιήθηκαν μόλις δύο ημέρες πριν από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που συγκαλείται από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού και στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες του κόσμου με στόχο την επιτάχυνση των προσπαθειών για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε σχετικά: «Είμαστε μαζί τους στη σωστή πλευρά αυτού του τόσο σημαντικού για το κοινό μέλλον μας θέματος».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα θα είναι μεταξύ των 120 ηγετών που θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής. Ακτιβιστές έχουν επικρίνει πάντως τους ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας, του Καναδά και της Αυστραλίας για την αποστολή αντιπροσώπων στη σύνοδο, αλλά και για τις πολιτικές που ακολουθούν στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

klima-diadiloseis3

Ειδικότερα:

Στη Νέα Υόρκη, η πορεία οργανώθηκε από περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις, συνδικάτα, θρησκευτικές ομάδες, σχολεία, οργανώσεις για την κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντικές οργανώσεις για να ζητηθεί η ανάληψη άμεσης δράσης για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβανομένου του τερματισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Στο Μανχάταν, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι 550 λεωφορεία μετέφεραν διαδηλωτές και χαρακτήρισαν τη διοργάνωση τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία για το κλίμα της τελευταίας πενταετίας, μετέδωσε το BBC.

Στο Βερολίνο, 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βραδεμβούργου για να ζητήσουν τη λήψη άμεσων μέτρων.

Στις Βρυξέλλες, η αστυνομία εκτιμά ότι περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα, ενώ οι ίδιοι οι διοργανωτές της διαδήλωση ςέκαναν λόγο για 2.000 άτομα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ, οι διαδηλωτές φορούσαν κονκάρδες με πράσινες καρδιές και σχημάτισαν με το σώμα τους μία καρδιά σε έναν ανοιχτό χώρο ενώ ελικόπτερα που πετούσαν στην περιοχή, τους φωτογράφιζαν.

Η ισχυρή βροχόπτωση στη Σουηδία δεν επηρέασε τους ακτιβιστές, καθώς στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στο κοινοβούλιο.

 

diadilosi-klima-Germany-Berlin

 

Στο Όσλο, περίπου 400 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ομπρέλες και πλακάτ που έγραφαν «Η Πράσινη Επανάσταση 2014».

Δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην Πορεία για το Κλίμα που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Αλλάξτε πολιτική, όχι κλίμα».

Εκατοντάδες νέοι βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους του Κατμαντού ζητώντας «τολμηρή δράση και δικαιοσύνη για το κλίμα».

Στο Κάιρνς της Αυστραλίας, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το συνεδριακό κέντρο, όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Οικονομικών της G20, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Ανανεώσιμες» και «Αλλαγή Τώρα».

Στη Μελβούρνη, 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση ζητώντας από τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ να κάνει περισσότερα για την κλιματική αλλαγή.

Ογκώδεις ήταν οι πορείες για το κλίμα σε Παρίσι και Λονδίνο.

 

klima-diadiloseis4

 


Συμμετοχή της Αθήνας

Τη φωνή τους με την παγκόσμια δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, ένωσαν εκατοντάδες πολίτες στην Αθήνα με ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Με αίτημα τη μετάβαση σε 100% πράσινη ενέργεια, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στόχο τη συλλογή υπογραφών, η παγκόσμια διαδικτυακή ακτιβιστική οργάνωση «Avaaz» κατάφερε να εξασφαλίσει 15 λεπτά ομιλίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ (θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη), όπου θα καταθέσει και τις υπογραφές που θα συγκεντρωθούν ανά τον κόσμο.

«Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι οι κάτοικοι του πλανήτη ανησυχούν και θέλουν δράση και όχι λόγια», εξήγησε η Μαρία Σούτη, εκπρόσωπος των διοργανωτών. «Όλοι έχουμε ευθύνη και αν δεν πιέσουμε εμείς ως πολίτες, τότε δεν θα γίνει τίποτα», πρόσθεσε ο Πάνος Λουρίδης. Το «παρών» στην εκδήλωση της Αθήνας έδωσαν πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, η WWF, η Μεσόγειος SOS, ο Αρχέλων και περιβαλλοντικοί σύλλογοι της Αττικής.

 

klima-diadiloseis

 

Οι παρευρισκόμενοι υπέγραψαν το σχετικό ψήφισμα της Avaaz. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υπογράψουν ΕΔΩ.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

 

Scroll to top