Pin It

Η τακτική του σχήματος απέναντι στην εκλογική βάση ΣΥΡIΖΑ και ΚΚΕ αλλά και η συνεργασία με τον Αλ. Αλαβάνο θα διασαφηνιστούν στην πανελλαδική συνδιάσκεψη τον Απρίλιο

 

Του Φώτη Παπούλια

 

Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Απριλίου, θα διασαφηνιστεί η τακτική του σχήματος σε σχέση με την «άλλη Αριστερά». Αν και οι σχέσεις με τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ έχουν οριστικά ξεκαθαριστεί, εντούτοις επιδίωξη των στελεχών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την εκλογική βάση των δύο αυτών κομμάτων.

 

Στελέχη του σχήματος επισημαίνουν ότι, με αφορμή το συνέδριο του ΚΚΕ, καταγράφεται «δυναμική αναζήτηση από μέρους της βάσης του κόμματος, η οποία δεν καλύπτεται από τις προσυνεδριακές θέσεις και αναζητά μια νέα προοπτική». Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανάλυση που κάνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, «η δεξιά στροφή που καταγράφει στο όνομα μιας ομιχλώδους κυβερνησιμότητας, ενδεχομένως να οδηγήσει κοινωνικά τμήματα που τον ακολούθησαν στις τελευταίες εκλογές σε μια μικρής ή μεγάλης διάρκειας αποστασιοποίηση».

 

Δεν παραλείπουν δε να επισημαίνουν ότι η ρευστότητα που καταγράφεται στο πολιτικό σκηνικό ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανακατατάξεις, οι οποίες θα επαναπροσδιορίσουν «και τον χώρο της Αριστεράς, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ κομμάτων και κινήσεων οι οποίες σήμερα διακρίνονται από μια αμοιβαία καχυποψία».

 

Αυτές οι προσεγγίσεις εκτιμάται ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να «ανοίξουν τον διάλογο με ευρύτερα στρώματα τα οποία αναζητούν προτάσεις και ευκταίες λύσεις εκτός των πεπατημένων οδών», όπως ισχυρίζονται στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αν και εκφράζουν τον προβληματισμό τους: «Εχουμε αντέξει, εντούτοις δεν έχουμε αποκτήσει ένα ορατό στίγμα». Διαπίστωση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο δρόμος μέχρι να αποκτήσει διακριτική πολιτική ταυτότητα απαιτεί κόπο και κυρίως ευελιξία συνεργασιών.

 

Γι' αυτό, το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι συζητήσεις με το Μέτωπο Αλληλεγγύης του Αλέκου Αλαβάνου. Οι σχέσεις των δύο χώρων έχουν ομαλοποιηθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν βρεθεί σημεία ολικής συμφωνίας. Η πρόταση του Α. Αλαβάνου για πολιτική συνεργασία, αν και οι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν δέχονται ότι αυτή οδηγεί στην ενοποίηση των δύο χώρων, θα αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης στη συνδιάσκεψη. «Μην περιμένετε πολιτικό γάμο και υψωμένες γροθιές» επισημαίνουν στις συζητήσεις τους στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθιστώντας σαφές ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι «το περιεχόμενο της συζήτησης, η συμφωνία σε κοινωνικό επίπεδο και οι κοινές συναντήσεις στο πεδίο των κινητοποιήσεων».

 

Διαπίστωση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, αν αναλογιστούμε τις άριστες προσωπικές σχέσεις που διατηρεί ο επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης με ιστορικά στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τότε ο «αρραβώνας» βρίσκεται πολύ κοντά. Οταν, μάλιστα, στενοί συνεργάτες του επικεφαλής του Μετώπου επισημαίνουν πως «οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές, αρκεί να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις», τότε απομένει να αποδειχθεί και στην πράξη ότι η πολιτική υπερβαίνει τις προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες…

 

Scroll to top