kariatides

22/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Δίμετρες οι Καρυάτιδες και με κοθόρνους

Υπάρχει και τέταρτος θάλαμος. Στο μεταξύ, ο τρίτος εξακολουθεί να προβληματίζει τους ανασκαφείς, που άλλαξαν τον τρόπο εισόδου τους σε αυτόν.
      Pin It

Εξαιρετικού κάλλους οι Καρυάτιδες, που αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου. Φορούν μακρύ χιτώνα, που αφήνει ακάλυπτα τα κομψά ακροδάχτυλα των ποδιών τους, τα οποία αποδίδονται με εντυπωσιακή λεπτομέρεια. Κι ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται, φάνηκε και τέταρτη είσοδος στον βόρειο τοίχο του τρίτου θαλάμου στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Ο χώρος όπου περιμέναμε να είναι ο κυρίως ταφικός θάλαμος πιθανόν να αποδειχθεί άλλος ένας απλός χώρος στη συνέχεια του μνημείου, που αποκαλύπτεται σταδιακά. Οι πρόσφατες εργασίες έφεραν στο φως μαρμάρινο θύρωμα ανοίγματος σχεδόν ενός μέτρου (0,96 μ.) στον βόρειο τοίχο του τρίτου χώρου.

 

Οι δύο κόρες, που στέκουν αγέρωχες στη δεύτερη είσοδο του μνημείου, είναι λυγερόκορμες και πανύψηλες -2,27 μ.- όταν του Ερεχθείου είναι 2,20 μ. Τα κορμιά τους είναι ντυμένα με ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. Στα πόδια φορούν κοθόρνους, οι οποίοι μάλιστα είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα. Τα ολόσωμα αγάλματα αποκαλύφθηκαν με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο. Οπως γράφει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ. Προς το παρόν έχουν αποκαλυφθεί σε ύψος περίπου 0,30 μ. Η όψη τους είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν, δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. Στο χώμα, που αφαιρέθηκε κοντά στις Καρυάτιδες, βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι καθώς προχωρούν οι εργασίες φαίνεται και τέταρτη είσοδος. «Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. Ετσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ., στον βόρειο τοίχο του», γράφει η ανακοίνωση. Οι ειδικές μετρήσεις στο εσωτερικό του θαλάμου έδειξαν ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα, οπότε και δεν υπάρχει πρόβλημα για τους εργαζόμενους, και η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 έως 22,7 βαθμούς. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%).

 

Κι ενώ η μάχη δίνεται στις τεχνικές εργασίες για την ασφαλή πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου, που έχει σοβαρά στατικά και δομικά προβλήματα, τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει και η ανασκαφή. Οπως γράφαμε από την περασμένη Παρασκευή, ο τρίτος χώρος είναι βαθιά μέσα στο χώμα. Οπότε, η ανασκαφική ομάδα, έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις, αναθεώρησε τον τρόπο εισόδου της σε αυτόν για την τοποθέτηση αντιστήριξης-υποστύλωσης. Η είσοδος θα γίνει από το θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και όχι από το άνοιγμα που υπάρχει στο επάνω μέρος.

 

Βασιλική Τζεβελέκου

 

Scroll to top