Το σημερινό είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι του Μανουέλ Βαλς ως πρωθυπουργού της Γαλλίας στο Βερολίνο και πιθανότητα το πιο κρίσιμο της μέχρι τώρα καριέρας του. Ο Βαλς θα έχει μια ώρα στη διάθεσή του για να πείσει την Ανγκελα Μέρκελ να εγκρίνει μια περίοδο χάριτος για τη Γαλλία προκειμένου να συμμορφώσει το έλλειμμά της με τους κανόνες της ευρωζώνης.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θα μπει στο μικροσκόπιο όλων των Ευρωπαίων και κυρίως της Αθήνας, της Λισαβόνας, του Δουβλίνου, της Μαδρίτης – των κυβερνήσεων δηλαδή που δέχθηκαν, υπό ασφυκτική γερμανική πίεση, να σπρώξουν τους λαούς τους πέρα από τα όρια των αντοχών τους, ακολουθώντας αυστηρά τους «κανόνες». «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ταπεινώσουμε τους Γάλλους» είπε ανωνύμως στο Reuters Γερμανός αξιωματούχος. «Αλλά θα θέλαμε να αποσπάσουμε κάτι από αυτούς -για παράδειγμα πραγματικές, επιβεβαιωμένες δομικές μεταρρυθμίσεις- για να τους επιτρέψουμε να την σκαπουλάρουν».
Το πρόβλημα είναι να βρεθεί συμβιβασμός αποδεκτός και από το Βερολίνο και από το Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση έχει παραδεχθεί από τις αρχές του μήνα ότι δεν θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% μέχρι το 2017, έχοντας ήδη αθετήσει δύο φορές την υπόσχεσή της, και στον προϋπολογισμό του 2013 και του 2015.
Δυο μεταρρυθμιστικά προγράμματα βρίσκονται προς το παρόν στα σκαριά στη Γαλλία: το ένα είναι η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων (από τα φαρμακεία μέχρι τους δικηγόρους) και του ωραρίου των καταστημάτων με στόχο την «ανάπτυξη» και το δεύτερο η χαλάρωση προνομίων και επιδομάτων για εργαζόμενους προς όφελος των επιχειρήσεων. Και τα δύο αυτά βήματα αφενός σκοντάφτουν στην έντονη αντίδραση συνδικάτων και Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένης και μερίδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και αφετέρου δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν τους Γερμανούς, που τα θεωρούν και λίγα και άτολμα.
Το βασικό επιχείρημα του Βαλς θα είναι ότι το Παρίσι «δεν έχει αλλάξει τον στόχο του», ούτε έχει χάσει τη «διάθεση για μεταρρυθμίσεις», αλλά η αδύναμη ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη και ο χαμηλός πληθωρισμός δεν βοηθούν. Είναι αμφίβολο εάν η Μέρκελ θα αποδεχθεί αυτό το σκεπτικό. Αρα, λένε αναλυτές, το πιθανότερο είναι κατ' ιδίαν η Μέρκελ να ζητήσει δεσμεύσεις για περισσότερη αυστηρότητα στα γαλλικά δημοσιονομικά και δραστικές μεταρρυθμίσεις και να δώσει περιθώριο χρόνου στο Παρίσι, αλλά δεν πρόκειται να παρουσιαστεί μια τέτοια συμφωνία ούτε στους Γερμανούς ούτε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Ελλη Πάνου