Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Οσο μικραίνει το ΠΑΣΟΚ τόσο πιο δύσκολο γίνεται να τους έχεις όλους ευχαριστημένους μέσα σε αυτό, όπως διαπιστώνει κάθε μέρα ο Β. Βενιζέλος ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Ζωτικής σημασίας για την προοπτική της συγκυβέρνησης και τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά κρίνεται για τη Χαριλάου Τρικούπη το χρονικό διάστημα ώς τις αρχές Οκτωβρίου.
Κατ' αρχάς, το αυριανό ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ αναγνωρίζεται a priori και εξ ορισμού ως σημαντικό, καθώς από την έκβασή του η δικομματική θα κληθεί να διερευνήσει αν ο προγραμματισμός της παραμένει ίδιος ή ανασχεδιάζεται, ενώ για την επιστροφή της τρόικας που έπεται, στο ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι δεν πρέπει να δημιουργήσει κλυδωνισμούς και αρνητικές εντυπώσεις.
Πάντως, οι πληροφορίες που φτάνουν από το Βερολίνο στην Αθήνα, θλίψη προκαλούν κι όχι χαμόγελα, αφού ξεκαθαρίζεται ότι η καγκελάριος δεν θα δεχτεί «κουβέντα» για παραχωρήσεις ούτε πρόκειται να ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, που διακαώς επιθυμεί η κυβέρνηση.
Για το τελευταίο, συνεργάτες του αντιπροέδρου επιμένουν ότι είναι βιώσιμο, επικαλούμενοι τις σχετικές αναφορές του Κλάους Ρένγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, ο οποίος έχει επανειλημμένως υπερασπιστεί τη βιωσιμότητά του για τουλάχιστον μια δεκαετία. Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, προτεραιότητα για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι η ομαλή -και χωρίς περαιτέρω παρατάσεις- ολοκλήρωση του μνημονίου και στη συνέχεια η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, το οποίο με λεπτομέρεια έχει περιγράψει το ΠΑΣΟΚ.
Πυκνώνουν οι διεργασίες
Στο μεταξύ, όσο πυκνώνουν οι διεργασίες για τη Δημοκρατική Παράταξη τόσο ανεβαίνουν οι τόνοι και πληθαίνουν τα πυρά μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς, που είναι προφανές ότι βλέπουν από διαφορετική σκοπιά το μέλλον και την ανασυγκρότηση του χώρου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί να διαδραματίσει ρόλο ισορροπιστή, παρέχοντας διαβεβαιώσεις προς τη μια πλευρά ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν υποστέλλει σημαίες και εμβλήματα» και προς την άλλη ότι το νέο συμμαχικό σχήμα που οραματίζεται θα είναι ευρύ, ανοιχτό και «φιλόξενο» για όλες τις κινήσεις, τις δυνάμεις και τις προσωπικότητες που επιθυμούν να αποτελέσουν κομμάτι του.
Ανακοινώσεις σχετικά με τη σύνθεση της Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής που θα κινήσει τα νήματα του συνεδρίου αναμένονται το αργότερο σε περίπου δύο εβδομάδες, ενώ τα βλέμματα παραμένουν διακριτικά στραμμένα στον Σπύρο Λυκούδη και την ομάδα του, που τάσσονται υπέρ της ενιαίας πορείας, εμφανίζονται όμως αρκετά διστακτικοί για το εγχείρημα, και δευτερευόντως στη ΔΗΜΑΡ που διεξάγει το δικό της συνέδριο κινούμενη σε τροχιά προγραμματικής προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, σε θεωρητικό επίπεδο ο κ. Βενιζέλος άφησε χθες ανοιχτό παράθυρο να ανταποκριθεί θετικά στον σχηματισμό, μετεκλογικά, κυβέρνησης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες κεντροαριστερές δυνάμεις, δηλώνοντας στη «Real News» ότι «σταθερή ιδεολογική πρότασή μας είναι μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο» και υπενθυμίζοντας ότι από τον Μάιο του 2012 είχε προταθεί η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση «και αυτός αρνήθηκε».
Η επικοινωνιακή και αντιφατική στόχευση της εν λόγω αναφοράς και οι ελάχιστες πιθανότητες εφαρμογής της, με βάση τα σημερινά δεδομένα, αποκαλύπτονται στις υπόλοιπες απαντήσεις της συνέντευξης, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για «ριζοσπαστισμό» της ανευθυνότητας και «δημαγωγική πλειοδοσία» που οδηγεί τη χώρα «στα βράχια» και «εξανεμίζει» τις θυσίες των Ελλήνων.
Καλά ξεμπερδέματα…
Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη Βενιζέλου και την αποστροφή του υπέρ μιας κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «πρωτοφανές» στα πολιτικά χρονικά και ταυτόχρονα «σχιζοφρενικό» ο αντιπρόεδρος μιας κυβέρνησης να εισηγείται την ανάγκη διαμόρφωσης μιας άλλης κυβέρνησης και μάλιστα «με προοδευτικό πρόσημο», σε αντίθεση με αυτήν στην οποία συμμετέχει και στηρίζει.
«Είναι, όμως, ταυτόχρονα αποκαλυπτικό της κατάστασης που επικρατεί στην κυβέρνηση Σαμαρά», καταλήγει η Κουμουνδούρου και εύχεται ειρωνικά στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ «καλά ξεμπερδέματα… ».
Ανταπαντώντας, η Χαριλάου Τρικούπη επισήμανε ότι «το πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά και πραγματικά σχιζοφρενικό είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν μιλούν για προοδευτική κυβέρνηση, εννοούν τον κ. Καμμένο και τους διάφορους ομοϊδεάτες του», συμπληρώνοντας ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο «ήταν και είναι σταθερή πριν από τις διπλές εκλογές του 2012».