Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Εκκληση απηύθυνε χθες ο ΟΟΣΑ στη διεθνή κοινότητα για την αναθεώρηση της φορολογικής νομοθεσίας και την υιοθέτηση νέων διεθνών κανόνων που θα εμποδίζουν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή από τις πολυεθνικές εταιρείες.

 

Σε σχετική μελέτη («Addressing Base Erosion and Profit Shifting»), που πραγματοποίησε κατόπιν εντολής του G-20, ο διεθνής οργανισμός διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι αρκετές πολυεθνικές χρησιμοποιούν στρατηγικές που τους επιτρέπουν να πληρώνουν φόρο μόλις 5% επί των συνολικών τους εσόδων, τη στιγμή που οι μικρότερες επιχειρήσεις πληρώνουν πάνω από 30%.

 

Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ακόμη ότι κάποιες χώρες λειτουργούν ως κανάλια της φοροδιαφυγής καθώς δέχονται δυσανάλογα τεράστια κεφάλαια άμεσων ξένων επενδύσεων σε σύγκριση με τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες και επενδύουν δυσανάλογα ποσά σε κορυφαίες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες. Σε αυτές μάλιστα δεν περιλαμβάνονται μόνον οι «συνήθεις ύποπτοι», υπεράκτιοι προορισμοί όπως τα νησιά Μπαρμπάντος, οι Βερμούδες και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, αλλά και οι Ολλανδία, Αυστρία, Λουξεμβούργο και Ουγγαρία χάρη στις εταιρικές «οντότητες ειδικού σκοπού».

 

«Αυτές οι στρατηγικές, αν και τεχνικά νόμιμες, επιδεινώνουν τη φορολογική βάση αρκετών χωρών και απειλούν τη σταθερότητα του διεθνούς φορολογικού συστήματος», προειδοποίησε χθες ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.

 

Στη μελέτη τονίζεται ακόμη ότι οι πρακτικές που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές προκειμένου να αποφύγουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις έχουν γίνει πιο επιθετικές τα τελευταία δέκα χρόνια. «Κάποιες πολυεθνικές, με έδρα χώρες υψηλής φορολογίας, δημιουργούν αναρίθμητες υπεράκτιες θυγατρικές ή εταιρείες-κέλυφος προκειμένου να ωφεληθούν από τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν σε αυτόν τον προορισμό. Επιλέγουν ακόμη να δηλώνουν έξοδα και ζημιές σε χώρες υψηλής φορολόγησης ενώ τα κέρδη τους σε προορισμούς με χαμηλό ή καθόλου φόρο.

 

Και το σημαντικότερο, η τάση αυτή συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία οι κυβερνήσεις του ανεπτυγμένου κόσμου αποδείχτηκαν ιδιαίτερα γενναιόδωρες προς τις επιχειρήσεις. Η εκτεταμένη φορο-αποφυγή των πολυεθνικών εντείνεται παρά το γεγονός ότι από το 2000 έως το 2009 οι 33 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ μείωσαν τον νόμιμο μέσο συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 32,6% στο 25,4%.

Scroll to top