ebola

22/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Περιορίστηκαν τα κρούσματα του Έμπολα σε Σενεγάλη και Νιγηρία

Ανεξάρτητοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας που παρέχουν συμβουλές στον ΠΟΥ εκτιμούν ότι δεν είναι απαραίτητη η επιβολή γενικής απαγόρευσης στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων από τις χώρες όπου έχει εκδηλωθεί η επιδημία.
      Pin It

Νέος απολογισμός ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από τον ιό του Έμπολα σε τουλάχιστον 2.793 επί συνόλου 5.762 κρουσμάτων σε πέντε χώρες έως την 18η Σεπτεμβρίου όπως ανακοίνωσε σήμερα (Δευτέρα) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι δύο από τις πέντε χώρες όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα έχουν καταφέρει να εμποδίσουν την εξάπλωση της επιδημίας, η οποία είναι η χειρότερη στην Ιστορία.

«Συνολικά, τα ξεσπάσματα στη Σενεγάλη και στη Νιγηρία έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό», ανέφερε μια ανακοίνωση του ΠΟΥ. Δεν αναφέρθηκαν νέοι θάνατοι στη Γουινέα, ενώ καταγράφηκαν 4 στη Σιέρα Λεόνε και 39 στη Λιβερία, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Το ξέσπασμα μιας χωριστής από αυτή της δυτικής Αφρικής επιδημίας Έμπολα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχει στοιχίσει τη ζωή 40 ανθρώπων επί συνόλου 71 κρουσμάτων, ανέφερε ακόμη ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του για την κατάσταση έως την 18η Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου ανεξάρτητοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας που παρέχουν συμβουλές στον ΠΟΥ εκτιμούν ότι δεν είναι απαραίτητη η επιβολή γενικής απαγόρευσης στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων από τις χώρες όπου έχει εκδηλωθεί η επιδημία, ανέφερε ο Οργανισμός.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς τις περιοχές που πλήττονται και ο ΠΟΥ, όπως και άλλοι οργανισμοί, έχουν τονίσει πως αυτή η εξέλιξη εμποδίζει τις προσπάθειες αρωγής και μειώνει τη δυνατότητα των ειδικών να φθάσουν στα θύματα της χειρότερης επιδημίας του ιού, ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού του ΠΟΥ την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός είχε κρίνει πως η επιδημία συνεχίζει να συνιστά μια «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία που εγείρει ανησυχίες διεθνώς».

«Οι ακυρώσεις πτήσεων και οι άλλοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνεχίζουν να απομονώνουν τις πληττόμενες χώρες, με αποτέλεσμα επιζήμιες οικονομικές συνέπειες, ενώ προσκόπτουν τις προσπάθειες αρωγής και αντίδρασης, δημιουργώντας τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης διεθνώς» του ιού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής.

«Η Επιτροπή διαβεβαίωσε εκ νέου εντόνως ότι δεν χρειάζεται η επιβολή καθολικής απαγόρευσης στις μετακινήσεις προσώπων ή εμπορευμάτων».

Οι ειδικοί της Επιτροπής αυτής του ΠΟΥ κάλεσαν τις αρχές στις χώρες οι οποίες πλήττονται —τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και τη Σιέρα Λεόνε— να συνεργαστούν με τους τομείς των αερομεταφορών και των θαλάσσιων μεταφορών για να επιλύσουν τις όποιες διαφορές καταγράφονται και για να υπάρξει «μια συντονισμένη αντίδραση» σε ό,τι αφορά τις μεταφορές.

Η επιβολή μέτρων απομόνωσης μπορεί να κρίνεται πάντως απαραίτητη σε περιοχές όπου καταγράφεται ταχεία και εκτεταμένη μετάδοση του ιού.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top