23/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αγορές θέλουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις

«Νουθεσίες» Ντράγκι για συνέχιση της ίδιας πολιτικής από την Ελλάδα και όχι μόνο. Αρνήθηκε να σχολιάσει τη θέση της κυβέρνησης ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται τρίτο δάνειο.
      Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Συνέχεια των -επίπονων για την κοινωνία- μεταρρυθμίσεων ζήτησε χθες από τις Βρυξέλλες ο Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να παγιωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία και να δοθεί ένα τέλος στην κρίση. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κάτι που, όπως είπε, αναγνωρίζουν και οι αγορές, οι οποίες προσφέρουν χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Υπενθύμισε όμως ότι οι αγορές βασίζονται στη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή όλων όσα προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα δανειοδότησης. Προειδοποίησε ότι η σημερινή κατάσταση στις αγορές ομολόγων δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, γι’ αυτό και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες. «Ολες οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτή τη χρονική στιγμή για να συνεχίσουν την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων», διεμήνυσε.

 

Η ερώτηση Κύρτσου

 

Ο Ντράγκι απέφυγε να σχολιάσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν χρειάζεται τρίτο δανειακό πακέτο απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου ότι «όπως σε όλες τις χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, δεν υπάρχει παζάρι… Εμείς κάνουμε την πολιτική μας με βάση την εντολή που έχουμε και οι κυβερνήσεις τη δική τους»… Αλλα αντ’ άλλων δηλαδή ή κάπως έτσι ή ρωτήστε καλύτερα τον Βενιζέλο.

 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έδειξε πάντως ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία εξασθενεί συνεχώς τους τελευταίους μήνες. Είπε ότι η υψηλή ανεργία, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η ανεπάρκεια των μεταρρυθμίσεων περιορίζουν την οικονομική ανάκαμψη και επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη για τη λήψη αντισυμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής.

 

Αργεί το τέλος της κρίσης

 

Διευκρίνισε όμως ότι «η κρίση θα τελειώσει μόνο όταν θα αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην οικονομία, όταν οι επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν να αναλαμβάνουν κινδύνους, να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας». Και αυτό, όπως είπε, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της νομισματικής πολιτικής, αλλά κυρίως από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την ευρωζώνη πιο αξιόπιστη. Για την ταμπακέρα, την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που τσακίζει κατανάλωση και ζήτηση στις οικονομίες της ευρωζώνης, δεν είπε τίποτα αυτή τη φορά.

 

Ωστόσο, πέρα από τις μεταρρυθμίσεις και την εμπιστοσύνη των αγορών, που τόσο πολύ ο Ντράγκι και η ηγεμονεύουσα της ευρωζώνης γερμανική κυβέρνηση θεωρούν κλειδί για το ξεπέρασμα της κρίσης, κομβικό σημείο είναι και η ζήτηση. Αν δεν υπάρξει τόνωση της κατανάλωσης και της ζήτησης, οι επιχειρήσεις δεν θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους, δεν θα έχουν κανένα λόγο να παράγουν περισσότερο, να δανειστούν, να αναλάβουν κινδύνους και να επενδύσουν, να προσλάβουν ανέργους που θα αυξήσουν την κατανάλωσή τους. Ομως αυτή τη θέαση της οικονομίας, τόσο οι συντηρητικές κυβερνήσεις της ευρωζώνης όσο και ο Ντράγκι -σε μικρότερο βαθμό-, επιμένουν να την αγνοούν επιδεικτικά.

 

Πάντως, όσον αφορά το περιβόητο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΚΤ «TLTRO», τα χαμηλότοκα μακροπρόθεσμα δάνεια που μετά βαΐων και κλάδων πρόσφερε στις ευρωπαϊκές τράπεζες με στόχο την τόνωση του δανεισμού και την ενίσχυση των επενδύσεων, ο Ντράγκι είπε χθες ότι τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοπρασίας θα αξιολογηθούν μαζί με αυτά της δεύτερης του Δεκεμβρίου. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δανείστηκαν μόλις 82,6 δισ. ευρώ από τα 400 δισ. ευρώ που η ΕΚΤ διέθεσε και αυτό έχει χαρακτηριστεί αρνητική εξέλιξη από κάποιους αναλυτές. Ο Ντράγκι προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι απλά και μόνο η ανακοίνωση του TLTRO επέδρασε θετικά στην ψυχολογία των κεφαλαιαγορών. Πέρα από την ψυχολογία όμως, αυτό που αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά είναι πως περισσότερο και φτηνότερο χρήμα στις τράπεζες είναι άστοχη επιλογή για την τόνωση της οικονομίας. Είναι προφανές ότι το χρήμα που τυπώνει η κεντρική τράπεζα πρέπει να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο για να φτάσει συντομότερα στις επιχειρήσεις που παράγουν και τους ιδιώτες που καταναλώνουν… Μπας και καταφέρει να δει επιτέλους άσπρη μέρα η ευρωπαϊκή οικονομία.

 

Scroll to top