samaras-merkel-verolino

23/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις ελληνικές καλένδες η συζήτηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες

Ο βερολινέζικος πάγος οδηγεί την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή των σχεδιασμών και των διακηρύξεων.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Πολύ μακριά από τον σχεδιασμό που είχε κάνει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς βρίσκεται η γραμμή του Βερολίνου για το ελληνικό πρόβλημα και η πολιτική στήριξη που αναμένεται να δώσει σήμερα η καγκελάριος Μέρκελ ενδέχεται να είναι χωρίς κανένα αντίκρισμα για την Αθήνα. Το θέμα του χρέους, η βιωσιμότητα και ο τερματισμός της επιτήρησης από την τρόικα, που επιζητεί διακαώς η ελληνική κυβέρνηση, παραπέμπονται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

 

Η νέα δήλωση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Σ. Ζάιμπερτ ότι «μετά το πέρας του προγράμματος θα εξεταστεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια και, εάν ναι, ποια» δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαπραγματεύσεων στον πρωθυπουργό. Το τρέχον πρόγραμμα τελειώνει τον Ιανουάριο του 2015, όπως έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη στις τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup ο Γ. Ντάισελμπλουμ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε. Και στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.

 

Αυστηρά ορισμένο πλαίσιο

 

Τα μηνύματα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες προς την Αθήνα ορίζουν αυστηρά το πλαίσιο των συνομιλιών που θα έχουν σήμερα Μέρκελ-Σαμαράς. Το πλαίσιο αυτό αναφέρεται και στην τελευταία δήλωση της εκπροσώπου Σ. Βούλτεψη ότι «η συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο γίνεται στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούνται τακτικά μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών». Για να χαμηλώσουν οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί η εκπρόσωπος διευκρινίζει ότι «οι συζητήσεις αυτές μεταξύ φίλων και εταίρων είναι πάντα ιδιαίτερα χρήσιμες και εποικοδομητικές για την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.», ενώ σπεύδει να υπογραμμίσει ότι «κάθε άλλη ερμηνεία και κάθε άλλη εικασία και κριτική που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, απέχουν από το νόημα της συνάντησης αυτής».

 

Η σημερινή συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά θεωρούνταν από την κυβέρνηση «καθοριστική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας» αλλά και για την τύχη της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά την οριστικοποίηση της συνάντησης από την καγκελαρία, είχε αφήσει να εννοηθεί στους βουλευτές της Ν.Δ. πως «μέχρι τον Δεκέμβριο θα δοθεί λύση στο ζήτημα του χρέους», ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος ακόμη και χθες δήλωνε από τη Ν. Υόρκη ότι «η χώρα είναι έτοιμη να βγει από την κρίση και το Μνημόνιο, να αλλάξει κεφάλαιο». Στον ίδιο τόνο και το οικονομικό επιτελείο, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης και ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σταϊκούρας δήλωναν (στο «Βήμα» και στην «Εφ.Συν») ότι «το Μνημόνιο είναι στο τέλος του».

 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που εκτιμά ότι θα προκύψει για τη διετία 2015-2016, ώστε να τερματιστεί η παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα στα τέλη του 2014, όμως γίνεται σαφές από τη γερμανική κυβέρνηση ότι η συζήτηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα γίνει τώρα, αλλά μετά τον Ιανουάριο του 2015. Οσον αφορά δε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, επίσης γίνεται σαφές πως το ελληνικό σχέδιο δεν θα γίνει ασμένως δεκτό από την Ε.Ε., αλλά θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα απαιτηθεί η συγκατάθεση της ΕΚΤ.

 

Το χρονοδιάγραμμα του Βερολίνου παραπέμπει την κρίσιμη συζήτηση για το χρέος μετά το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα και τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πολιτική διευκόλυνση που περίμενε η ελληνική κυβέρνηση ότι θα ανοίξει στο Eurogroup του Νοεμβρίου, ακριβώς δύο χρόνια μετά την απόφαση διευθέτησης, εάν επιτευχθούν οι στόχοι και εμφανίσει η οικονομία πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα είναι μια σύντομη και απλή διαδικασία. Και όπως φάνηκε χθες στη συνάντηση Μέρκελ-Βαλς, η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παράσχει πολιτικό χρόνο και οικονομικές διευκολύνσεις σε καμία κυβέρνηση, δίχως υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων.

 

Με τα δεδομένα αυτά, το μέγιστο που προσδοκούν στο μέγαρο Μαξίμου από τη σημερινή συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά είναι μια δήλωση πολιτικής υποστήριξης. Η επικείμενη επιθεώρηση της τρόικας ενδέχεται να μην είναι η τελευταία και επιπλέον να διαρκέσει πολύ. Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ημέρες έχουν διαλυθεί και ο προβληματισμός στο επιτελείο του πρωθυπουργού εστιάζεται ήδη στην επόμενη ημέρα.

 

Scroll to top