Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Διατηρεί σε υψηλούς τόνους η κυβέρνηση την αντιπαράθεση γύρω από τον «επανέλεγχο» μετατροπής συμβάσεων. Στο «στόχαστρο» της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραμένουν οι αιρετοί που υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα βλέμματα στρέφονται στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση της πλειοψηφίας να «μπλοκάρει» τη διαδικασία.
Απεργία από ΑΔΕΔΥ
Την ίδια ημέρα, ο δημόσιος τομέας παραλύει στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, με στόχο την αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που «συνεχίζει τον αυταρχικό της κατήφορο με συνεχείς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων».
Οι προθέσεις του ΥΔΜΗΔ να εφαρμοστούν οι «μεταρρυθμίσεις» του με όποιο κόστος είναι εμφανείς. Στο ενδεχόμενο εισαγγελικής παρέμβασης αναφέρθηκαν, σε δηλώσεις τους σε ΜΜΕ, τόσο ο υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Διορθώνουμε αμαρτίες του πολιτικού συστήματος. Είναι παράξενο που αυτές τις πρακτικές τις υπερασπίζονται εκείνοι που υποτίθεται πως είναι απέναντι στις πελατειακές λογικές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένους αιρετούς. Από την πλευρά της, η κ. Χριστοφιλοπούλου είπε ότι «η γενικευμένη αίσθηση ότι οι νόμοι εφαρμόζονται κατά το δοκούν πρέπει να τελειώσει». Τις κατηγορίες προς τον ΣΥΡΙΖΑ περί «προστασίας παρανόμων» συνέχισε το ΠΑΣΟΚ.
Η τοποθέτηση της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, επί του ζητήματος του επανελέγχου αναμένεται να είναι αντίστοιχη των όσων δημοσίευσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο. «Η Περιφέρεια Αττικής εγγυάται την τήρηση όλων εκείνων των ενεργειών που διασφαλίζουν τη νομιμότητα. Και παράλληλα, βρίσκεται απέναντι στα σχέδια, ανεξαρτήτως ονομασίας, που αποσκοπούν στην αναγκαστική έξοδο χιλιάδων υπαλλήλων για να “βγει” ο αριθμός των απολύσεων που ζητούν οι δανειστές», είχε γράψει. Αναφορικά με το ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών, συνεργάτες της αναφέρουν ότι διαδικασίες εντοπισμού τους έχουν ξεκινήσει από τις ίδιες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας από το 2013. Δεν είναι λίγοι όσοι θα περιμένουν με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των «αυτοδιοικητικών», Γιάννη Σγουρού και Γιώργου Κουμουτσάκου, επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι επιμένουν στις δυναμικές παρεμβάσεις τους, συνεχίζοντας, αφενός, την απεργία–αποχή από την «αξιολόγηση» και τον «επανέλεγχο», προχωρώντας, αφετέρου, σε 24ωρη απεργία σήμερα. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου, στις 09.30, οπότε θα εκδικάζεται η προσφυγή του Δημοσίου κατά της απόφασης που δικαιώνει τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες συνεχίζουν μαζί με όλους τους απολυμένους τον δίκαιο μακροχρόνιο αγώνα τους. «Μια αρνητική απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τους σχολικούς φύλακες», επισημαίνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία συμμετέχει στην απεργία, μαζί με τις ΟΛΜΕ, ΠΟΕΔΗΝ (ο τομέας της Υγείας θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας) και πλήθος άλλων Ομοσπονδιών και Σωματείων.
Αντίσταση στα νέα μέτρα
Στόχος της απεργίας είναι επίσης η αντίδραση των εργαζομένων στη «νέα λαίλαπα μέτρων» που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών και το «πετσόκομμα των μισθών» – το νέο ενιαίο μισθολόγιο. Το ζήτημα απασχόλησε, μεταξύ άλλων, συνάντηση της ηγεσίας του ΥΔΜΗΔ με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, η οποία υποστήριξε ότι η συζήτηση «θα έχει περιεχόμενο μόνο όταν αφορά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, η οποία πρέπει να βασίζεται σε ένα νέο, μόνιμο και αποδεκτό σύστημα αξιολόγησης». «Ο αγώνας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο δεν τελειώνει. Θα συνεχιστεί μέχρι να τελειώσει ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης και να ανατραπούν τα σχέδιά της σε βάρος των εργαζομένων», τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.