opera

23/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΝΕΟ ΩΡΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΤΟΝ ΤΑΣΟΥΛΑ

Η Λυρική καλπάζει, το κράτος τη γειώνει

Ο Μύρων Μιχαηλίδης ζήτησε να επανέλθει η επιχορήγηση τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, γιατί το έλλειμμα, αργά αλλά σταθερά, αυξάνεται και το θέατρο ζει τον εφιάλτη ότι γρήγορα δεν θα υπάρχει ρευστό στα ταμεία του.
      Pin It

Της Ματούλας Κουστένη

 

Αυτή μάλιστα. Ηταν μια παρουσίαση από την οποία δεν έλειψε τίποτα: τα χαμόγελα για το πλούσιο πρόγραμμα, που ανακοίνωσε για την επόμενη σεζόν η Λυρική Σκηνή, η ικανοποίηση για ακόμα ένα σφικτό και συνεπή απολογισμό, αλλά κι ο εκνευρισμός από τη μεριά του υπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τασούλα, που βρέθηκε εν μέσω πυρών και ερωτήσεων για την οικονομική κατάσταση του οργανισμού. Παρά την ολοένα αυξανόμενη δημοφιλία του και τη βελτίωση στην ποιότητα των παραγωγών του, η νέα σεζόν για το Λυρικό Θέατρο ξεκινά με την «κλασική» συνταγή: λαμπρό καλλιτεχνικό πρόγραμμα και οικονομική ανασφάλεια, που προκύπτει από την ασυνέπεια στην επιχορήγηση.

 

Από τη μία, λοιπόν, περιμένουμε πανελλήνιες πρώτες και παραγωγές με τους Γ. Κόκκο, Γ. Κουμεντάκη, Ρ. Γαϊτάνου, Β. Παπαβασιλείου. Κι από την άλλη, το υπουργείο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις περσινές διαβεβαιώσεις του για μια επιχορήγηση στα επίπεδα του 2013 ξυπνώντας έτσι εφιάλτες από το παρελθόν. Αφήνει, δηλαδή, απροειδοποίητα τη Λυρική με σχεδόν τρία εκατομμύρια ευρώ λιγότερα και υπονομεύει την ομαλή της λειτουργία.

 

Ας δούμε κατ’ αρχάς έναν μίνι απολογισμό της χρονιάς, τον οποίο παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Μ. Μιχαηλίδης, και αποδεικνύει πως τα οικονομικά του οργανισμού «αστράφτουν»:

 

*Η πληρότητα κυμάνθηκε από 70% έως 97%.

*Τα εισιτήρια πλησίασαν κατά πολύ το κόστος των παραγωγών, με αποτέλεσμα για τρίτη συνεχόμενη σεζόν οι εισπράξεις να καλύπτουν σχεδόν εξ ολοκλήρου το κόστος των παραγωγών. Συγκεκριμένα το κόστος ανήλθε στα 2.809.578 ευρώ, ενώ τα έσοδα από τα εισιτήρια έφτασαν τα 2.478.607 (δηλαδή μόλις 330.971 ευρώ λιγότερα).

 

«Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η τεράστια μείωση της επιχορήγησης δεν μας έχει δημιουργήσει προβλήματα. Αντιθέτως, το γεγονός ότι πέσαμε από τα 16.800.000 ευρώ στα 10.000.000 μας έχει φέρει ξανά κοντά στον εφιάλτη των ελλειμμάτων», τόνισε ο Μ. Μιχαηλίδης. «Παρά τις τεράστιες προσπάθειες για επαναφορά της επιχορήγησης, τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στα 13,5 εκατομμύρια, στάθηκε μέχρι στιγμής αδύνατο. Και έτσι, από τον Φεβρουάριο και μετά το έλλειμμά μας αργά αλλά σταθερά παράγεται ξανά -παρά τις δεσμεύσεις τού τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Παναγιωτόπουλου. Αντιμετωπίζουμε τον εφιάλτη της έλλειψης ρευστότητας μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ελπίζουμε πως θα βρεθεί λύση, έστω και την ύστατη στιγμή. Δεν ζητάμε χάρη, ούτε εξυπηρέτηση. Ζητάμε την αντιμετώπιση που αξίζει ένας σοβαρός φορέας με όραμα, σχεδιασμό, κοινωνικό εκτόπισμα. Την περίοδο 2008- 2009 το κόστος λειτουργίας μας ήταν 33 εκατ. ευρώ. Σήμερα πέσαμε στα 19 εκατ. Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό την πρόθεσή του να κάνει μια μεγάλη δωρεά στην ΕΛΣ για τις δύο επόμενες σεζόν (2.500.000 ευρώ για τη σεζόν 2014-15 και άλλα τόσα για την επόμενη) προκειμένου να προωθηθούν ζητήματα σχετικά με τη μετάβαση στο νέο κτίριο. Αλλά αυτή η κίνηση του Ιδρύματος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την απολύτως αναγκαία κρατική χρηματοδότηση».

 

Παίρνοντας τον λόγο ο Κ. Τασούλας εξήρε το έργο της Λυρικής λέγοντας πως ο οργανισμός «απαντά με προκλητικά επιτυχημένο τρόπο στις ανάγκες των καιρών». Κατόπιν διευκρίνισε πως «πέρασε τόσο η εποχή της ανεξέλεγκτης γενναιοδωρίας, όπου απλώς αυξάναμε τις επιχορηγήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αλλά και της σημερινής εποχής της κρίσης όπου μειώνουμε αδιακρίτως. Πλέον περνάμε στην περίοδο της προσφοράς βάσει επίδοσης. Κι η Λυρική έχει πείσει για το καλό της έργο. Δεσμεύομαι ότι δεν θα την αφήσουμε να σκοντάψει». Ωστόσο, όταν του ζητήθηκαν συγκεκριμένα ποσά, που θα καλύψουν το χρέος που αρχίζει να δημιουργείται, κόμπιασε.

 

Βάγκνερ, Κουμεντάκης και… «Θέλω να δω τον Πάπα!»

 

Σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό σκέλος, αδιαμφισβήτητα η κορυφαία στιγμή στο φετινό πρόγραμμα είναι η πρώτη πανελλήνια πλήρης σκηνική παρουσίαση σε κλειστό χώρο του αριστουργήματος του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη» (σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου, μουσική διεύθυνση Μ. Μιχαηλίδη). Ξεχωρίζουν, επίσης, η νέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη «Η φόνισσα», η νέα παραγωγή του Μπαλέτου «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι (τον χορογράφο θα τον ξέρουμε σύντομα), η πανελλήνια πρώτη της όπερας του Λέος Γιάνατσεκ «Η πονηρή αλεπουδίτσα», αλλά και το βιτριολικό έργο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Θέλω να δω τον Πάπα!» σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

 

Tέλος, τα δύο νέα έργα που θα παρουσιάσει η Οπερα της Βαλίτσας είναι η «Κάρμεν» του Μπιζέ σε σκηνοθεσία Αγγέλας Σαρόγλου και οι «Παλιάτσοι» του Λεονκαβάλο σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη.

 

……………………………………………………………..

 

Απολογισμός περσινής χρονιάς

 

Πληρότητα: 70-97%

Εσοδα από εισιτήρια: 2.478.607 ευρώ

Κόστος παραγωγών: 2.809.578 ευρώ

Κόστος λειτουργίας περιόδου 2008-09: 33 εκατ.

Κόστος λειτουργίας περσινής χρονιάς: 19 εκατ.

Επιχορήγηση 2013: 13,5 εκατ.

Επιχορήγηση 2014: 10 εκατ.

 

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Λυρικής Σκηνής για τη σεζόν 2014 – 2015

 

 

 

Scroll to top