28 1 7 intime

23/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Παναθηναϊκός στη ζυγαριά

Τα καλά και κακά του φετινού Παναθηναϊκού και οι συγκρίσεις με πέρυσι.
      Pin It

Του Κ. Μανωλιουδάκη

 

Η καδμεία νίκη του Παναθηναϊκού προχθές στα Περιβόλια λειτούργησε και σαν φάρμακο στις πληγές της ομάδας, αλλά και φάνηκε πως χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά.

 

Κάποια πράγματα βγάζουν μάτι. Και πέρα από τα δεδομένα λάθη στον καλοκαιρινό σχεδιασμό, την έλλειψη ποιότητας στο έμψυχο δυναμικό, υπάρχουν τομείς που μπορούν να βελτιωθούν μέσα από τις προπονήσεις και να αλλάξουν προς το καλύτερο την αγωνιστική εικόνα του «τριφυλλιού».

 

Βάζουμε λοιπόν τη ζυγαριά και μετράμε τα καλώς και τα κακώς κείμενα.

 

…………………………………………………..

 

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ

Πνεύμα μαχητή

 

Ακόμη και στα ματς που ο Παναθηναϊκός δεν πιάνει υψηλή απόδοση και δυσκολεύεται να κάνει το παιχνίδι του έχοντας αρκετούς παίκτες σε μέτρια ή κακή ημέρα, το πνεύμα μαχητή που επιδεικνύει η ομάδα και η «never give up» νοοτροπία της είναι αξιοθαύμαστα. Αποτελούν το σήμα κατατεθέν της. Με τον Λεβαδειακό στην πρεμιέρα, κατάφερε (έστω) να ισοφαρίσει παρότι δέχτηκε γκολ στο 77′, με τον Πανιώνιο ανέτρεψε το ματς στις καθυστερήσεις, με τη Μίντιλαντ το γύρισε από ημίχρονο, απέναντι στην Ντιναμό έβγαλε αντίδραση και μείωσε. Προχθές στα Περιβόλια έκανε… ανατροπή στην ανατροπή.

 

Πλουραλισμός στο σκοράρισμα

 

Μετά τον τραυματισμό του Μάρκους Μπεργκ, μπήκε ζήτημα για το αν τα γκολ του Σουηδού θα μπορούσαν να έρθουν από άλλους. Οι περισσότεροι πόνταραν πάνω στον Πέτριτς που με εξαίρεση το νικητήριο γκολ του με τον Πανιώνιο δεν έχει ξαναβρεί δίχτυα.

 

Ωστόσο, τα γκολ έχουν έρθει και -εκτός από το ματς με την Καλλονή- οι «πράσινοι» βρήκαν σε όλα τα ματς δίχτυα, έχοντας μάλιστα και εντυπωσιακό πλουραλισμό, με Πέτριτς, Πράνιτς, Κλωναρίδη, Ατζαγκούν, Καρέλη, Νάνο, Ντίνα και Ζέκα!

 

Αψογη φυσική κατάσταση

 

Το επίπεδο της φυσικής κατάστασης των παικτών του Παναθηναϊκού είναι συνολικά υψηλό. Σε κανένα ματς μέχρι τώρα δεν παρουσιάζεται πρόβλημα κόπωσης. Με εξαίρεση τα δύο παιχνίδια με τη Σταντάρ Λιέγης, αλλά και την ήττα από την Καλλονή, όπου ο Παναθηναϊκός δεν σκόραρε, το «τριφύλλι» ανεβάζει στροφές και πίεση προς τον αντίπαλο. Είναι η ομάδα που πετυχαίνει το τελευταίο γκολ του αγώνα.

 

…………………………………………………..

 

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Αβίαστα ατομικά λάθη

 

Πολλά και αφελέστατα ατομικά λάθη. Μπροστάρηδες ο Κουτρουμπής και ο Τριανταφυλλόπουλος, μαζί με τον Κοτσόλη αλλά και τους μέσους. Το χειρότερο, ότι δεν πρόκειται για λάθη υπό καθεστώς πίεσης, αλλά για αβίαστα «παιδικά» σφάλματα, είτε λόγω έλλειψης ποιότητας είτε χαλάρωσης. Ισως και συνδυασμός των δύο. Πάντως τόσο χοντρά λάθη από τους ίδιους παίκτες δεν γίνονταν πέρυσι, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι η φόρμα αλλά και η ψυχολογία.

 

Προβληματικό αμυντικό τρανζίσιον

 

Το… περίφημο πλέον αμυντικό τρανζίσιον, που παλιότερα το λέγαμε «επιστροφές στην άμυνα», είναι τομέας που ο Παναθηναϊκός χρειάζεται πολλή δουλειά. Οι «πράσινοι» είναι επιρρεπείς στις κόντρα επιθέσεις των αντιπάλων τους. Οταν χάνουν την μπάλα δυσκολεύονται να την ξαναπάρουν και -το κυριότερο- δεν επιστρέφουν αμέσως και οργανωμένα πίσω. Το δεύτερο γκολ του Πλατανιά είναι ο ορισμός του προβληματικού αμυντικού τρανζίσιον. Αντίθετα, το επιθετικό τρανζίσιον διατηρείται σε καλό επίπεδο.

 

Χαμηλός ρυθμός-πρέσινγκ

 

Η ταχύτητα στις εναλλαγές της μπάλας και γενικότερα το γρήγορο παιχνίδι, μαζί με πρέσινγκ ψηλά και ορθολογική κυκλοφορία της μπάλας, ήταν τα «όπλα» του Παναθηναϊκού πέρυσι. Φέτος όλα γίνονται ένα «κλικ» πιο κάτω, ενδεχομένως επειδή βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της χρονιάς. Τομέας που χρειάζεται βελτίωση.

 

Scroll to top