Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Ενας 33χρονος πρόσφυγας από τη Συρία που χαροπαλεύει στο Νοσοκομείο της Ρόδου από σοβαρό τραύμα στο κεφάλι (από εποστρακισμό σφαίρας, υποστηρίζει το Λιμενικό), ένας δεύτερος 63 ετών που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με διαμπερές τραύμα στον ώμο και ένας λιμενικός τραυματισμένος στο χέρι από πτώση μέσα στο σκάφος ήταν ο απολογισμός της χθεσινής πρωινής καταδίωξης στη θαλάσσια περιοχή Καλύμνου-Ψερίμου, ανάμεσα σ’ ένα πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ένα πολυεστερικό ταχύπλοο 7 μέτρων που μετέφερε πρόσφυγες.
Οι λιμενικοί υποστηρίζουν ότι -στην προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο- αυτό τους εμβόλισε, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς. Ακολούθησαν τους «κανόνες εμπλοκής» και έριξαν αρχικά προειδοποιητικές βολές, ενώ στη συνέχεια στοχευμένες στη μηχανή του. Οπως δηλώνουν, δεν έβλεπαν ότι μέσα στο σκάφος υπήρχαν μετανάστες, καθώς οι διακινητές τούς είχαν κρύψει.
«Κανόνες εμπλοκής»
Να υπενθυμίσουμε ότι τους ίδιους «κανόνες εμπλοκής» είχαν ακολουθήσει και τον περασμένο Μάρτιο σε ανάλογο περιστατικό στις Οινούσσες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις πρόσφυγες από τη Συρία, ανάμεσά τους και μια γυναίκα με βαρύ τραύμα στη βουβωνική χώρα. Τότε μάλιστα είχε προκύψει σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι λιμενικοί της Χίου μιλούσαν για ανταλλαγή πυροβολισμών, άποψη την οποία δεν επιβεβαίωσε ποτέ το Αρχηγείο του Σώματος στην Αθήνα.
Χθες λοιπόν, σύμφωνα πάντα με την εκδοχή του Λιμενικού, αφού σ’ αυτές τις περιπτώσεις άλλη δεν υπάρχει, φουσκωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Καλύμνου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας, εντόπισε ύποπτο ταχύπλοο να μπαίνει σε όρμο της Ψερίμου και μετά από λίγο να βγαίνει με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια. Τα στελέχη του Λιμενικού έσπευσαν κοντά του με στόχο να το ακινητοποιήσουν με συνεχείς προειδοποιήσεις και συριγμούς προς τον μοναδικό επιβαίνοντα που έβλεπαν και ήταν ο χειριστής του – όπως αποδείχθηκε αργότερα, επρόκειτο για διακινητή.
Οι λιμενικοί ξεκίνησαν την καταδίωξή του, με τον διακινητή να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς και κάποια στιγμή να βρεθεί στη δεξιά πλευρά του σκάφους του Λιμενικού και να το εμβολίσει, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός λιμενικού. Τα στελέχη του Λ.Σ. συνέχισαν την καταδίωξη και -σύμφωνα με τους «κανόνες εμπλοκής»- έριξαν προειδοποιητικές βολές και στη συνέχεια στοχευμένες στη μηχανή του ταχύπλοου. Μόλις αυτό ακινητοποιήθηκε, οι λιμενικοί συνέλαβαν τον χειριστή του και μετά από έρευνα που έκαναν στους χώρους του σκάφους βρήκαν 13 μετανάστες, εκ των οποίων ο ένας, συνεργός του διακινητή. Οι μετανάστες ήταν κρυμμένοι στην καμπίνα και κάποιοι άλλοι ήταν ξαπλωμένοι και καλυμμένοι στο κατάστρωμα.
Δύο από τους μετανάστες βρέθηκαν τραυματισμένοι σοβαρά. Με το σκάφος του Λιμενικού μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Καλύμνου και από κει, ο ένας, που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι, διακομίστηκε με Super Puma στο Νοσοκομείο της Ρόδου και ο άλλος, που είχε διαμπερές τραύμα στον ώμο, με C-130 σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Για το περιστατικό ενημερώθηκαν ο εισαγγελέας της Κω και ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά, ενώ διατάχθηκε και Ενορκη Διοικητική Εξέταση.
Το απόγευμα ακολούθησε νέα καταδίωξη, όταν περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Κω εντόπισε ταχύπλοο σκάφος με έναν επιβαίνοντα να κατευθύνεται από την Ψέριμο προς τα τουρκικά παράλια. Ο χειριστής του σκάφους που -όπως ομολόγησε αργότερα- είχε αποβιβάσει στην Ψέριμο μετανάστες, προσπάθησε να αποφύγει το σκάφος του Λιμενικού, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς και κατά τη διάρκεια της καταδίωξης που ακολούθησε επιχείρησε επανειλημμένα να το εμβολίσει.
Παρά τις προειδοποιήσεις και τους συριγμούς, ο χειριστής του ταχύπλοου δεν συμμορφώθηκε και συνέχισε τους εμβολισμούς και τότε οι λιμενικοί έριξαν αρχικά προειδοποιητικές βολές και στη συνέχεια στοχευμένες στην εξωλέμβια μηχανή του σκάφους. Το ταχύπλοο ακινητοποιήθηκε και οι λιμενικοί συνέλαβαν τον χειριστή του. Το σκάφος κατασχέθηκε και διατάχθηκε ΕΔΕ.