23/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απεξαρτήθηκες; Στο μπουντρούμι!

Ο Φώτης έδωσε επί τέσσερα χρόνια σκληρή μάχη στο ΚΕΘΕΑ και την κέρδισε, αλλά δικαστήριο τον ξαναστέλνει στην κόλαση για παλιό παράπτωμα εξαιτίας της χρήσης.
      Pin It

Της Αντας Ψαρρά

 

Ενας απόφοιτος του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ, εργαζόμενος και ενταγμένος ξανά στον κοινωνικό ιστό, εξοβελίζεται και πάλι στο σκοτάδι της φυλακής, αυτή τη φορά «διά χειρός» της Δικαιοσύνης. Για 4 γραμμάρια ηρωίνης και 4 γραμμάρια χασίς το 2006 το δικαστήριο αποφάσισε το 2014 να διαλύσει τη ζωή του Φώτη.

 

Με τον νέο νόμο περί ναρκωτικών να βρίσκεται ακόμα για πολλούς δικαστές στο συρτάρι κι όχι πάνω στην έδρα, το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του πρώην εξαρτημένου. Με σκεπτικό βασισμένο στο ότι ο κατηγορούμενος, ο υπεύθυνος του προγράμματος, οι μάρτυρες και ο συνήγορος ψεύδονται το δικαστήριο αρνήθηκε να δεχτεί πως ο Φώτης ήταν πράγματι εξαρτημένος όταν συνελήφθη το 2010 για κατοχή.

 

Μιλήσαμε με τον υπεύθυνο του προγράμματος Οικογένειας του ΝΟΣΤΟΣ, Ανδρέα Κρεμμύδα, που διαθέτει μεγάλη και πολύχρονη εμπειρία δουλεύοντας στις κοινότητες απεξάρτησης εντός των φυλακών και γνωρίζει κατά συνέπεια τι μπορεί να σημάνει ένα τέτοιο πισωγύρισμα για όποιον το υποστεί.

 

Τα πιστοποιητικά εξάρτησης

 

«Ο Φώτης είχε αποφοιτήσει φέτος τον Ιούνιο, είναι 31 ετών και τα αδικήματά του το 2006 ήταν φυσικά συνέπεια της χρήσης. Το 2010 ήρθε στο πρόγραμμα, το ολοκλήρωσε και τώρα έγινε το Εφετείο του. Στο πρώτο δικαστήριο είχε φυλάκιση 3 χρόνια και τώρα έγιναν 2 χρόνια. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι όταν έκανε το αδίκημα δεν ήταν εξαρτημένος».

 

Σημειώνουμε εδώ ότι ο επισφαλής και συχνά αυθαίρετος τρόπος έκδοσης πιστοποιητικού εξάρτησης ήταν ακριβώς ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην τροποποίηση του νόμου και την ψήφιση του νέου νόμου για τα ναρκωτικά. Είναι γνωστό ότι η «πιστοποίηση» ήταν συχνά προβληματική, χωρίς πραγματικά επιστημονικά κριτήρια, ενώ ήταν κοινό μυστικό ότι αν κάποιος είχε τον τρόπο του μπορούσε και εξασφάλιζε πιστοποιητικό ακόμα κι αν δεν έκανε χρήση. Τώρα τα κριτήρια είναι πιο σύνθετα και προϋποθέτουν και την κρίση των ειδικών και όχι, για παράδειγμα, μια εξέταση ούρων που συχνά γινόταν ύστερα από μήνες προφυλάκισης όταν δεν ανιχνεύονται πλέον οι ουσίες.

 

«Ο νέος νόμος προβλέπει ότι όταν κάποιος έχει ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται και η πρώην εξάρτησή του. Τέσσερα σκληρά χρόνια απεξάρτησης σε πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ δεν τα κάνει κάποιος χωρίς λόγο. Οι άνθρωποι που τελειώνουν το πρόγραμμα θα απολαμβάνουν μετά ευεργετικές διατάξεις -αυτό είναι το πνεύμα του νόμου- ώστε να μην υποτροπιάσουν. Τώρα τον ξαναστέλνουν στη φυλακή και μάλιστα στην Αμφισσα που δεν έχει μονάδα να τον στηρίξει.

 

»Εξάντλησαν δηλαδή όλη τους την αυστηρότητα οι δικαστές και τον στέλνουν από 14 φυλακές που διαθέτουν κοινότητα του ΚΕΘΕΑ σε μία που δεν διαθέτει και πρέπει να μεριμνήσουμε τώρα για να του δοθεί από μας ψυχολογική στήριξη. Παραβιάζεται το πνεύμα του νόμου και τελικά όταν κάποιος νόμος γίνεται ευνοϊκότερος, τότε φαίνεται ότι αυτομάτως η στάση των δικαστών σκληραίνει».

 

Ζητούν άμεση μεταγωγή

 

Ο Αν. Κρεμμύδας μάς είπε ότι στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για το ότι ο Φώτης εργάζεται, έχει νοικιάσει σπίτι και ζει με τις δυνάμεις του.

 

«Τώρα θα πάμε εκεί να τον δούμε άμεσα, θα ζητήσουμε από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών τη μεταφορά του στον Κορυδαλλό στη μονάδα και φυσικά θα υποβάλουμε αίτηση αποφυλάκισης».

 

Αυτά θα κάνει το ΚΕΘΕΑ, όπως μας είπε ο υπεύθυνος. Το ζήτημα όμως είναι τι θα κάνουν η πολιτεία και η Δικαιοσύνη που αποφάσισαν ότι η ανταμοιβή για έναν νέο άνθρωπο που έδωσε τη μάχη και κέρδισε θα είναι ένας θάλαμος φυλακής.

 

Scroll to top