merkel-samaras

23/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερολίνο: Συμπάθεια χωρίς πρακτικό αντίκτυπο

Με πολλές γενικολογίες, ορισμένες διαπιστώσεις αλλά και επισημάνσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ολοκληρώθηκε η συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Καμία αναφορά της γερμανικής πλευράς, στο ελληνικό χρέος .
      Pin It

Όπως αναμενόταν, δεν απέδωσε χειροπιαστά αποτελέσματα η συνάντηση που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με την Άνγκελα Μέρκελ. Η ισχυρή κυρία της Γερμανίας περιορίστηκε να εκφράσει την ικανοποίηση της χώρας της για την εξέλιξη του προγράμματος ανάκαμψης της Ελλάδας τονίζοντας πως πολύ σύντομα θα υπάρξει θετική ανάπτυξη. Αναφορά έκανε και στον τουρισμό λέγοντας πως υπάρχουν θετικά μηνύματα.

«Ειδικά για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί, τα πρώτα δείγματα επιτυχίας γίνονται πλέον ορατά και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε περαιτέρω τη χώρα» τόνισε η κ. Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να φανεί φιλική απέναντι στον ελληνικό λαό.

Η Α. Μέρκελ εξέφρασε την κατανόησή της για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και αναφέρθηκε στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να προχωρήσουν.

Να σημειώσουμε πως η Γερμανίδα καγκελάριος αγνόησε εκ νέου χθες (Δευτέρα) το γαλλικό αίτημα για ένεση ρευστότητας στην ευρωπαϊκή αγορά, υποδεχόμενη στο Βερολίνο τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε σήμερα (Τρίτη) «πέταξε το μπαλάκι» στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας πως «δε θα υποδείξω εγώ στη Γαλλία ή τις άλλες χώρες, τι θα κάνουν».

Αντώνης Σαμαράς: «Δε θα χρειαστεί τρίτο δάνειο»

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη στήριξη που δείχνει στην κυβέρνησή του και τόνισε σχετικά με τη συνάντηση με την Α. Μέρκελ πως «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το πρόγραμμα σταθεροποίησης και την προοπτική του».

Είπε πως η Ελλάδα «πέτυχε στόχους νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα έχει και το 2014» και πρόσθεσε: «βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από το πρόγραμμα ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων πηγαίνουν καλά που δείχνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επίσης πέτυχε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της. Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση σε έξι χρόνια, το τρίτο τρίμηνο θα έχουμε ανάκαμψη με θετικό πρόσημο, ενώ για πρώτη φορά μειώνεται και η ανεργία. Βέβαια είναι ακόμη υψηλή ειδικά στους νέους αλλά μειώνεται σταθερά».

Αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές επισημαίνοντας πως η θέση της χώρας μας βελτιώνεται στην διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και αυτό το αποδέχονται και στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη «ανακουφίσεων στον τομέα της φορολόγησης για να πετύχουμε τους στόχους στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές».

Μιλώντας για το χρέος δήλωσε πως θα εξυπηρετηθεί «μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις αποκρατικοποιήσεις» και πως «περιμένουμε την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του χρέους». Τέλος, εκτενή αναφορά έκανε στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με τη συμμετοχή και της Ελλάδα αλλά και στα δικά μας ενεργειακά αποθέματα.

 

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr

Scroll to top