23/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγγελική Κοτταρίδη
«Μακεδονικοί θησαυροί – Μια περιήγηση στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών»

Εκδόσεις: ΚΑΠΟΝ (Μακρυγιάννη 23 – 27, Αθήνα, τηλ. 210 9235098, www.kaponeditions.gr)
σελ. 128
ISBN 978-960-6878-39-8 .
      Pin It

Με κατατοπιστικά, γλαφυρά κείμενα και υψηλής ποιότητας φωτογραφίες, μια περιδιάβαση στη συστάδα του Μουσείου στις Αιγές (Βεργίνα), όπου φυλάσσονται τα μνημεία της βασιλικής ταφικής συστάδας του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγ. Αλεξάνδρου.

 

Μια περιήγηση σε 128 σελίδες, με 154 εικόνες!

 

vivlio-makedonikoi-thisauroi-1

 

Αιγές: η βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων.

Η Βεργίνα είναι η κωμόπολη που βρίσκεται στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας, και έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του, ανακάλυψε τους τόπους ταφής των Μακεδόνων βασιλέων και ανάμεσα στους άλλους τάφους και ένα ταφικό μνημείο που, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Ανδρόνικου, ήταν του βασιλιά Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ανακάλυψη αυτών των ευρημάτων πιστοποίησε και τη θέση της αρχαίας πόλης των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου.

Το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών κατασκευάστηκε ειδικά για να προστατευθούν τα μνημεία της βασιλικής ταφικής συστάδας του Φιλίππου Β′ και να γίνουν προσιτές στο κοινό οι θαυμάσιες τοιχογραφίες τους, πρωτότυπα έργα μεγάλων ζωγράφων της κλασικής εποχής.

Με τη μορφή αρχαίου ταφικού τύμβου και εγκιβωτίζοντας τα μνημεία, διαμορφώθηκε ένα Μουσείο – Μαυσωλείο, αφιερωμένο στη μνήμη διάσημων ιστορικών προσώπων, οικείων στον επισκέπτη.

Στον οδηγό του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων, ο αναγνώστης παρακολουθεί βήμα βήμα την περιήγηση στην ιδιαίτερα λιτή και αυστηρή, αλλά συγχρόνως έντονα ατμοσφαιρική έκθεση των θησαυρών των τάφων αυτών, καθώς ξεδιπλώνονται σε ενότητες. Πλούσιο και εντυπωσιακό εικονογραφικό υλικό πλαισιώνει τις ενδιαφέρουσες ιστορικές αναφορές και την παρουσίαση των εκθεμάτων, ταξιδεύοντας τον επισκέπτη σε μια υπέροχη διαδρομή στο χώρο και το χρόνο, στα αχνάρια της μεγάλης πολιτισμικής άνθησης που σημειώθηκε στη μακεδονική γη, στους χρόνους της κλασικής αρχαιότητας.

 

Είπε για τον Οδηγό η Αγγελική Κοτταρίδη: «Είναι ένα κλειστό σύνολο που αφηγείται την ιστορία, την πιο σημαντική που έχουμε. Αυτή θα είναι η βασική σταθερή έκθεση, το βασικό κομμάτι της περιήγησης του επισκέπτη κι όταν δημιουργηθεί το νέο κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου. Δεν είναι ένας αθώος Οδηγός, έχει μια στέρεη αφήγηση με θέση. Αναπτύσσω επιχειρηματολογία γιατί είναι εκεί ο τάφος του Φιλίππου».

 

Άρθρο της Βασιλικής Τζεβελέκου στην Εφημερίδα των Συντακτών σχετικά με την παγκοσμίως ελληνική πρωτοτυπία που εμποδίζει την πώληση αυτών των βιβλίων στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας: Απέκτησε Οδηγό, αλλά δεν μπορεί να τον πουλήσει

 

Μάθετε περισσότερα για τις Αιγές (Βεργίνα), ΕΔΩ.

 
Αγγελική Κοτταρίδη – βιογραφικό

 

Kottaridi-AggelikiΗ Αγγελική Κοτταρίδη είναι αρχαιολόγος, Διευθύντρια της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Aρχαιοτήτων και επικεφαλής της ελληνικής Aρχαιολογικής Aποστολής στο Κουβέιτ. Από το 1991 στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αρμόδια για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Αιγών (Βεργίνας), μεταξύ άλλων σχεδίασε και οργάνωσε την έκθεση των θησαυρών των Βασιλικών Τάφων, ενώ είναι υπεύθυνη για όλα τα έργα συντήρησης και ανάδειξης του Ανακτόρου και του ευρύτερου χώρου των Αιγών.

Απόφοιτος του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαιολογία, την Ιστορία της Τέχνης, την Εθνολογία και τη Θεατρολογία, είναι διδάκτωρ της Κλασικής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Μαθήτρια και για σειρά ετών συνεργάτις του Μανόλη Ανδρόνικου, με πολύ μεγάλη ανασκαφική δραστηριότητα, συμμετέχει ενεργά στην αρχαιολογική έρευνα της Μακεδονίας και εκτός από τη διδακτορική της διατριβή, με θέμα τις μάγισσες στον αρχαιοελληνικό μύθο, έχει δημοσιεύσει μια μεγάλη σειρά επιστημονικών μελετών σχετικών με τις Αιγές, τους Μακεδόνες, την αρχαία ζωγραφική, τη μαγεία, τον μύθο, τη θρησκεία και τις γυναίκες στην αρχαιότητα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα της κοινωνικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς σήμερα, εκτός από τη διατύπωση θεωρητικών μελετών-προτάσεων, έχει ασχοληθεί με τη σχεδίαση και οργάνωση σειράς αρχαιολογικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, έχει δώσει διαλέξεις αλλά και συνεντεύξεις και παρουσιάσεις στα ΜΜΕ, ενώ έχει συνεργαστεί ως επιστημονικός σύμβουλος σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές και εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ. Από το 2006 είναι μέλος του Συμβουλίου Μουσείων και Μουσειακής Πολιτικής του ΥΠΠΟT. Επίσης, έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος και Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Για το έργο της έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, [email protected], τηλ.: 211 104 5161

Scroll to top