samaras-merkel

24/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψάχνουν τρύπα στο Μνημόνιο

Παρότι δεν πήρε την παραμικρή ενθάρρυνση από τη Μέρκελ, ο Σαμαράς προσπαθεί να πείσει ότι θα εκμεταλλευτεί το κενό του προγράμματος ώστε να επιδιώξει νέα συμφωνία στις αρχές του .
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Απόλυτα ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση στην Αθήνα για το αποτέλεσμα της συνάντησης Μέρκελ-Σαμαρά στο Βερολίνο. Πίσω από τις δηλώσεις ικανοποίησης όμως είναι έκδηλη η αγωνία για τις επόμενες κινήσεις της Γερμανίας στην Ε.Ε. και τις σχέσεις με το ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός δεν πήρε καμία δέσμευση από την καγκελάριο για τη διευθέτηση του χρέους, ενώ μένει να αποδειχτεί στον νέο γύρο των συνομιλιών με την τρόικα εάν εξασφάλισε τις «στιγμές ανάσας», όπως ανέφερε, για τις φοροαπαλλαγές που σχεδιάζει στον προϋπολογισμό του 2015.

 

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών της Ε.Ε. θα τηρηθεί αυστηρά, όπως έγινε σαφές από την καγκελάριο, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο ή αναγκαστικό δάνειο». Για να τερματιστεί όμως το τρέχον πρόγραμμα, που για την Ε.Ε. ολοκληρώνεται στις αρχές του 2015 και για το ΔΝΤ την άνοιξη του 2016, θα πρέπει προηγουμένως να συμφωνηθεί με τους εταίρους η διευθέτηση του χρέους, με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των χρεολυσίων (όπως επισήμανε ο κ. Σαμαράς) ή και τη μείωση των τόκων. Η κ. Μέρκελ δεν έδωσε κανένα σήμα επ’ αυτού.

 

Βλέποντας και κάνοντας

 

Ο κ. Σαμαράς προχώρησε στις δηλώσεις του και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι για τις υπόλοιπες δόσεις του δανείου «θα δούμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες που θα δημιουργηθούν εάν τερματιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.

 

Η δημόσια αναφορά του πρωθυπουργού δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση επείγεται για την άμεση έναρξη των συνομιλιών με τους εταίρους στην Ε.Ε. για τη διευθέτηση του χρέους, ενώ από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ έδειξε να μη συμμερίζεται τις εκτιμήσεις του κ. Σαμαρά.

 

Τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει σαφές, και από το Βερολίνο και από τις Βρυξέλλες, ότι το χρέος θα συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, αφού προηγηθεί η αξιολόγηση της τρόικας, κλείσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την ΕΚΤ και συμφωνηθούν ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ τα επόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο κ. Σαμαράς πιέζει για επίσπευση των διαδικασιών ώστε μέσα στον Δεκέμβριο να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα και η κυβέρνηση να μπει στη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στις αρχές του 2015, με καλύτερες προϋποθέσεις.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, «ο στόχος είναι εφικτός», παρά το γεγονός ότι δεν επιδοκιμάστηκε από την καγκελάριο Μέρκελ. Οι ίδιες πηγές ερμηνεύουν θετικά το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε επιφύλαξη.

 

Ο πρωθυπουργός μετά τη συνέντευξη με την καγκελάριο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγ. Βενιζέλο και εκφράστηκε εκατέρωθεν ικανοποίηση. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν συμφωνήσει να κινηθούν το επόμενο διάστημα πιο επιθετικά για τον τερματισμό του Μνημονίου, πατώντας στο κενό του προγράμματος στις αρχές του 2015.

 

Η λήξη της συμμετοχής της Ε.Ε. οδηγεί σε πάγωμα και της συμμετοχής του ΔΝΤ έως ότου διαμορφωθεί η νέα συμφωνία για το ελληνικό πρόβλημα. Ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός ήθελε την έναρξη των συζητήσεων για τη συμφωνία μέχρι τα τέλη του 2014.

 

Και η μετάθεση όμως στις αρχές του 2015 θεωρείται τώρα καλοδεχούμενη από την κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι δεν θα δεχτεί νέες πιέσεις από την τρόικα στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά ή κάρτες για τα προαπαιτούμενα που έχουν νομοθετηθεί και καθυστερεί η εφαρμογή τους.

 

Ανοιχτό το θέμα εκλογές

 

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι η κυβέρνηση «θα εξαντλήσει τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας και την αποφυγή πρόωρων εκλογών». Ο πρωθυπουργός πάντως στη συνέντευξη απέφυγε κάθε αναφορά στο ενδεχόμενο, ενώ από την πλευρά της η καγκελάριος τόνισε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση γύρω από αυτό. Η στάση της μπορεί να μην ευνοεί την κυβέρνηση όσο θα ήθελε ο κ. Σαμαράς, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η εμπιστοσύνη που εξέφρασε προς το πρόσωπο του κ. Σαμαρά για την αποφασιστικότητα που δείχνει και τη στενή συνεργασία που έχει με τους άλλους εταίρους» δημιουργούν νέες προσδοκίες για τη στάση του Βερολίνου και της Ε.Ε. στην αναμέτρηση που έχει μπροστά της η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, με ορίζοντα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Scroll to top