Pin It

Εικόνα «μπαταχτσή» εμφανίζει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς αρνείται να πληρώσει πρόστιμο που του έχει επιβληθεί για τη διαρροή των φορολογικών δηλώσεων τριών εκατομμυρίων φορολογουμένων.

 

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει επιβάλει κυρώσεις ύψους 150.000 € στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για το θέμα, όπως όμως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της Αρχής, Π. Χριστόφορος, το ΥΠΟΙΚ δηλώνει ότι, επειδή μόνον εκείνο είναι αρμόδιο να βεβαιώνει πρόστιμα, δεν είναι διατεθειμένο να επικυρώσει απόφαση σε βάρος του.

 

Ενημερώνοντας χθες την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Χριστόφορος σημείωσε ακόμη ότι το ΥΠΟΙΚ έχει υποβάλει αίτηση αναίρεσης του προστίμου. Σύμφωνα ωστόσο με το μέλος της επιτροπής και καθηγητή Νομικής Προκόπη Παυλόπουλο (Ν.Δ.), ήδη από το 2001 προβλέπεται η αναγκαστική εκτέλεση προστίμων σε βάρος του Δημοσίου.

 

Παρά το «ιστορικά μεγαλύτερο πρόστιμο» της Αρχής, όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρός της, το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο κατηγορείται ακόμη και από βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τη φοροδιαφυγή και την υπερφορολόγηση, μέχρι σήμερα περί άλλα τυρβάζει για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

 

Το χρονικό της διαρροής των στοιχείων 3 εκατομμυρίων φορολογουμένων ξεκινά από το 2012, όταν, ύστερα από ελέγχους της Αρχής και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκε παράνομη επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών από ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας προσωπικών δεδομένων.

 

Σύμφωνα με την έκθεση της Αρχής, από τους διενεργηθέντες ελέγχους βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις Ε1 για τα οικονομικά έτη 2003-2009, Ε2 για το 2006, στοιχεία του Ε9, του ΕΤΑΚ και της έκτακτης εισφοράς για το 2011, ακόμη και στοιχεία οχημάτων μέσω των τελών κυκλοφορίας.

 

Λόγω του πρωτοφανούς μεγέθους των δεδομένων, η Αρχή επέβαλε το μεγαλύτερο δυνατό πρόστιμο και η ΓΓΠΣ υποχρεώθηκε να αναβαθμίσει την ασφάλεια των συστημάτων της.

 

Χάρης Ιωάννου

 

Scroll to top