oukrania3

24/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα νεκροί την ημέρα στην Ουκρανία

Παρά τη συμφωνία για εκεχειρία την 5η Σεπτεμβρίου, καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, Ουκρανοί στρατιώτες βασανίζουν και δολοφονούν πολίτες, ενώ το Κίεβο κάνει λόγο για νέα παραπληροφόρηση από τους Ρώσους.
      Pin It

Τις σορούς τεσσάρων ανθρώπων ανακάλυψαν οι αρχές σε μία έκταση γης κοντά στο Ντονέτσκ (ανατολική Ουκρανία), σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατηγορούν τους Ουκρανούς στρατιώτες ότι βασάνισαν και δολοφόνησαν πολίτες. Από την πλευρά του, ο στρατός του Κιέβου διέψευσε κατηγορηματικά κάθε κατηγορία.

Σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV οι αντάρτες εντόπισαν τα πτώματα τριών γυναικών και ενός άνδρα, κοντά στο χωριό Κομουνάρ, που βρίσκεται ανατολικά του προπυργίου των ανταρτών, του Ντονέτσκ.

Είναι αδύνατο να καθοριστεί η ταυτότητα των νεκρών, ο τρόπος με τον οποίο δολοφονήθηκαν και ποιος τα μετέφερε στο οικόπεδο που βρίσκεται, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, κοντά σε μία θέση που ελεγχόταν έως πρόσφατα από τις ουκρανικές τακτικές δυνάμεις.

«Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να τιμωρούνται στο όνομα των νεκρών, των ζωντανών και εκείνων που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί» δήλωσε στη Δούμα (την Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) ο Βιατσεσλάβ Νικόνοφ, εκ μέρους της Ενωμένης Ρωσίας.

Στο Κίεβο ο εκπρόσωπος τύπου του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Αντρίι Λισένκο κατήγγειλε μια «καλοσχεδιασμένη πρόκληση που ωστόσο δεν εκτελέστηκε σωστά» από τους αυτονομιστές.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή και καταγγέλλει από την πλευρά του ένα «νέο παράδειγμα παραπληροφόρησης των ρωσικών μέσων ενημέρωσης».

 

Περισσότεροι από 3.500 οι νεκροί

Η σύρραξη ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.543 ανθρώπους, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Ας μου επιτραπεί να προσθέσω ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τους θανάτους, οι οποίοι έχουν καταγραφεί από τις διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης και ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερος», τόνισε ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στον απολογισμό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα θύματα του αεροσκάφους της Malaysia Airlines το οποίο εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ και κατερρίφθη την 17η Ιουλίου ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία με 298 επιβαίνοντες.

Παρά το γεγονός ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία την 5η Σεπτεμβρίου, ο Σιμόνοβιτς επισήμανε μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ότι έκτοτε ακόμη 10 άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους.

Ωστόσο, επισήμανε πως ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ χαμηλότερος από τους 42 θανάτους που καταγράφονταν κατά μέσον όρο την ημέρα πριν συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός.

 

efsyn.gr

Scroll to top