25/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Πάνος των… καμένων απ’ τις τράπεζες

Ο Π. Καμμένος παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του και θα συναντηθεί με Τσίπρα, Κουτσούμπα, Κουβέλη, Πολύδωρα ζητώντας τη στήριξή τους για τα «κόκκινα» δάνεια.
      Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Η έμφαση στην προστασία της πρώτης κατοικίας όλων των δανειοληπτών και στην οικονομική δυνατότητα των πολιτών για επιβίωση, αλλά και στο «κούρεμα» των «λοιπών χρεώσεων» είναι το βασικό στοιχείο των προτάσεων των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, τις οποίες παρουσίασε χθες ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος του κόμματος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα -πιθανότατα σήμερα-, καθώς και με τους κυρίους Κουτσούμπα, Κουβέλη και Πολύδωρα τις προσεχείς μέρες, προκειμένου να ζητήσει τη στήριξή τους.

 

Οι τράπεζες πήραν αρκετά

 

Ο κ. Καμμένος τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων και κατηγορηματικά κατά της μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, λέγοντας ότι έτσι μειώνεται η εθνική περιουσία, ενώ τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να προστατευτούν, αλλά -όπως είπε- έχουν ήδη λάβει οικονομική βοήθεια την οποία «όφειλαν να διοχετεύσουν στην αγορά, αλλά αντίθετα στηρίζονται οι εκδότες και ιδιοκτήτες καναλιών που στηρίζουν την κυβέρνηση και οι κομματικοί φίλοι και συγγενείς υπουργών».

 

Αναφέρθηκε παράλληλα και στις πολιτικές εξελίξεις, εκτιμώντας ότι θα πραγματοποιηθούν εκλογές με αφορμή το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και κάλεσε τον κ. Παπούλια «ακόμη και να διευκολύνει τις εξελίξεις παραιτούμενος», ενώ εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του κ. Σαμαρά, με αφορμή τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ.

 

Εστίασε σε τρία σημεία την κριτική του: Πρώτον, ότι «ενώ δημοσιογράφος της Ντόιτσε Βέλε ρώτησε τον πρωθυπουργό για τη «Μακεδονία», εκείνος, αντί να απαντήσει, κοίταξε την κ. Μέρκελ».

 

Χειρότερα από τον Σημίτη

 

Δεύτερον, «ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ τρεις φορές για τη συνέχιση της πολιτικής που εξαθλιώνει τους Ελληνες, ενώ ο κ. Σημίτης μόνο μία φορά τις ΗΠΑ, στη Βουλή». Και τρίτον, «πήγε να παρακαλέσει για την προσωπική του επιβίωση, αλλά αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη λήξει».

 

Αναφερόμενος σε πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καμμένος κάλεσε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ εάν επιθυμεί να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τόνισε ότι δεν υποχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα και την απαίτηση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των συνθηκών εισόδου της χώρας στο μνημόνιο.

 

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της «αντικειμενικής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων», αλλά αμφισβήτησε την πρόθεση της κυβέρνησης για αντικειμενικές αξιολογήσεις, εκτιμώντας ότι θα αποτελέσει πρόσχημα για διώξεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ κάλεσε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, «να ζητήσει την έκδοση του Χριστοφοράκου από τη Μέρκελ, για να μας πείσει για την αντικειμενικότητα της κρίσης του».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Διατήρηση και επέκταση του νόμου Κατσέλη

 

Τη διατήρηση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα και την επέκταση της εφαρμογής του σε εμπόρους και φυσικά ή νομικά πρόσωπα, μόνο όμως ως προς τα ληξιπρόθεσμα και μη πλήρως εξυπηρετούμενα χρέη προς τράπεζες και όσα funds αγοράσουν τα χρέη, προτείνουν μεταξύ άλλων οι ΑΝ.ΕΛΛ. όσον αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Κεντρικός άξονας της πρότασης είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και η διασφάλιση των δανειοληπτών από τα ψιλά γράμματα που τους δημιουργούν πρόσθετες υποχρεώσεις. Ετσι, προτείνεται η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου – εκπροσώπου δανειολήπτη που θα βεβαιώνει εγγράφως ότι έγινε ξεχωριστή διαπραγμάτευση για κάθε όρο της δανειακής σύμβασης. Διαφορετικά, η δανειακή σύμβαση δεν θα είναι έγκυρη. Μεγάλο μέρος της πρότασης των ΑΝ.ΕΛΛ. αφορά τη διαφάνεια καθορισμού του επιτοκίου, τον ανατοκισμό κ.ά. καθώς και την κατάργηση του «πέναλτι» στις περιπτώσεις προεξόφλησης. Επίσης, οι φόροι και τα τέλη τραπεζικών εργασιών θα πρέπει να βαρύνουν τις τράπεζες. Από την πρόταση των ΑΝ.ΕΛΛ. απουσιάζει η κοστολόγηση για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις (π.χ. παρουσία δικηγόρου) αλλά και τις τράπεζες.

 

Επιπρόσθετα, δεν αντιπροτείνουν κάτι σε ό,τι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τον νόμο Κατσέλη και να τον υποκαταστήσει με τον θεσμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

 

 

Scroll to top