Της Μαρίας Δήμα
Ηχηρή καταδικαστική απόφαση σε βάρος άνδρα των ΜΑΤ που γρονθοκόπησε γυναίκα φωτορεπόρτερ επέβαλε χθες δικαστήριο της Αθήνας. Πρόκειται για την πρώτη καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε για αστυνομικό των ΜΑΤ καθώς ο αδιάψευστος μάρτυρας -ο φωτογραφικός φακός δηλαδή- των συνήθων θυμάτων, τον απαθανάτισε «εν ώρα εργασίας» να καταφέρει βίαιο χτύπημα στο πρόσωπο της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη.
Το περιστατικό καταγράφηκε τη στιγμή που φωτογράφοι και δημοσιογράφοι κάλυπταν τις μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2011. Οι ισχυρισμοί του 27χρονου, που γρονθοκόπησε στο πρόσωπο τη φωτογράφο, δεν κατάφεραν να πείσουν τους δικαστές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, οι οποίοι τον καταδίκασαν σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή για πρόκληση απλής σωματικής βλάβης, ενώ, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, κρίθηκε αθώος για τη δεύτερη κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.
Εκείνη την ημέρα άνδρες των ΜΑΤ επιχείρησαν να απομακρύνουν με τις ασπίδες τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ από την πλατεία Συντάγματος. Οταν οι εκπρόσωποι του Τύπου διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν τους επιτρέπουν να κάνουν τη δουλειά τους, ο άνδρας των ειδικών δυνάμεων επιτέθηκε στη φωτορεπόρτερ χτυπώντας την στο πρόσωπο και τον αυχένα.
Η εισαγγελέας του δικαστηρίου, μάλιστα, στην εισήγησή της υποστήριξε και την ενοχή του για παράβαση καθήκοντος καθώς, όπως είπε, δεν επρόκειτο για χτύπημα απώθησης, όπως ισχυρίστηκε ο 27χρονος κατηγορούμενος, αλλά για σκόπιμο βίαιο πλήγμα στο πρόσωπο μιας γυναίκας φωτορεπόρτερ. Μάλιστα η εισαγγελική λειτουργός επικαλέστηκε το πλούσιο οπτικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) που, όπως είπε, δείχνει ότι τα χτυπήματα στο κεφάλι και τον αυχένα θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο επικίνδυνα για τη φωτορεπόρτερ.
Απολογούμενος ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι η Τατιάνα Μπόλαρη τον προκάλεσε προσπαθώντας να του βγάλει το φίλτρο από το πρόσωπο, ωστόσο οι συνάδελφοί της που κατέθεσαν ως αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν ότι εκείνη τη στιγμή στην πλατεία Συντάγματος επικρατούσε σχετική ηρεμία καθώς είχε λήξει η κινητοποίηση, ενώ άλλοι μάρτυρες σημείωσαν ότι την ημέρα του συμβάντος είχαν καταγραφεί τουλάχιστον δύο περιστατικά στα οποία άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τις συγκρούσεις.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ, Μάριος Λώλος, που επίσης κατέθεσε στο δικαστήριο, υπενθύμισε ότι οι συνάδελφοί του έκαναν φωτογραφική Εκθεση στις Βρυξέλλες με θέμα τα χτυπήματα που έχουν δεχθεί από τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και επεισοδίων.