26/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Επικίνδυνα και για το δημόσιο ταμείο

Η Ελλάδα απαξιοί να ασχοληθεί με την επεξεργασία (ακόμη και καρκινογόνων) ουσιών που μολύνουν το περιβάλλον και η Κομισιόν επέβαλε τσουχτερό πρόστιμο και παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο.
      Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε χθες την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων. Η νέα παραπομπή συνοδεύεται από εισήγηση για την επιβολή κατ’ αποκοπή προστίμου ύψους 14,9 εκατ. ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 72.864 ευρώ, έως ότου εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της.

 

Η πρώτη καταδικαστική απόφαση του 2009 σημείωνε την έλλειψη σχεδίου διαχείρισης για την αντιμετώπιση των διάφορων ειδών επικίνδυνων αποβλήτων. Γίνεται ειδική αναφορά σε ιατρικά απόβλητα και χημικές ουσίες, όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) και τα πολυχλωροτριφαινόλια (PCT), τα οποία παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Εδινε περιθώριο έως το τέλος του 2013 για τη λήψη μέτρων, αλλά έως τώρα η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης.

 

Οροι-προϋποθέσεις

 

Για να συμμορφωθεί, η Ελλάδα πρέπει:

 

να καταρτίσει κατάλληλο σχέδιο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων να δημιουργήσει κατάλληλες εγκαταστάσεις για τη διαχείριση των παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για την αναγέννηση ελαίων, την επεξεργασία των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους, την ανακύκλωση συσσωρευτών ή την ανάκτηση ορισμένων μετάλλων  να αντιμετωπίσει το ζήτημα των παλαιών αποβλήτων που έχουν αποθηκευτεί προσωρινά, έως ότου καταστεί δυνατή η αποτελεσματική διαχείρισή τους.

 

Αιτιολογημένες γνώμες

 

Η Επιτροπή έστειλε επίσης αιτιολογημένη γνώμη, ζητώντας από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία για τα πρατήρια καυσίμων στα χερσαία σύνορά της. Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει σε βενζινάδικα που λειτουργούν στους Κήπους (Τουρκία), στην Κακαβιά (Αλβανία) και στους Ευζώνους (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) να πωλούν καύσιμα χωρίς ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί εντός δύο μηνών, η Επιτροπή θα προσφύγει στο Ευρωδικαστήριο.

 

Επιπλέον, η Επιτροπή ζητά από τη χώρα μας να σταματήσει τις φορολογικές διακρίσεις για πλοία με αλλοδαπή σημαία. Σύμφωνα με τους ελληνικούς φορολογικούς κανόνες, τα πλοία με ελληνική σημαία και ορισμένα σκάφη, τα οποία διαχειρίζεται η Ελλάδα, εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος και αντ’ αυτού υπόκεινται στον απλοποιημένο και χαμηλότερο ειδικό φόρο χωρητικότητας για ναυτικές δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά, τα πλοία με αλλοδαπή σημαία υπόκεινται σε λιγότερο ευνοϊκό καθεστώς φόρου εισοδήματος.

 

Επιπλέον, η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει εξαίρεση φόρου εισοδήματος για μερίσματα από οντότητες που χρησιμοποιούν πλοία με ελληνική σημαία, αλλά όχι για μερίσματα από εταιρείες που χρησιμοποιούν πλοία με αλλοδαπή σημαία. Η Επιτροπή θεωρεί ότι τέτοιοι κανόνες αντίκεινται στους κανόνες της Ε.Ε. και έστειλε αιτιολογημένη γνώμη, ζητώντας συμμόρφωση εντός διμήνου.

 

Τέλος, αιτιολογημένες γνώμες εστάλησαν στις ελληνικές αρχές για τη μη τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων επιβατών λεωφορείων και πούλμαν και την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

 

Scroll to top