26/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εργασία και χαρά

      Pin It

Του Πέτρου Μανταίου

 

Δεν ξέρω τι μ’ έπιασε με τον σημερινό τίτλο «Εργασία και χαρά», αλλά τον… εμπνεύστηκα από δημοσίευμα στην «Καθημερινή» (14/9) με ρουμπρίκα (επιγραφή μόνιμης στήλης) «Εργασία και ζωή» και τίτλο «Οι Ελληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από πολλούς Ευρωπαίους». Τα στοιχεία, που προέρχονται από δύο έγκυρους φορείς: τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Βελτίωση Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές, αλλά και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάτι πρώιμα μνημονιακά, γερμανικής, γενικώς κεντροευρωπαϊκής, προελεύσεως, πως οι Ελληνες, αντί να εργαζόμαστε, «τεμπελιάζουμε» και «καλοπερνάμε» ξεκοκαλίζοντας δάνεια, ήταν συστηματικό… δούλεμα επεξεργασμένης προοπτικής που… προλείανε το έδαφος για να προσγειωθούμε ανώμαλα…

 

Δεν είναι μόνο ότι εργαζόμαστε περισσότερο από πολλούς Ευρωπαίους (δεν εξετάζω πόσο και πώς εργαζόμαστε ή πληρωνόμαστε), αλλά και όσοι εργαζόμαστε, οι περισσότεροι, δύσκολα καταφέρνουμε να εξισορροπήσουμε τις απαιτήσεις εργασίας με τις ανάγκες της προσωπικής μας ζωής∙ αυτού που ονομάζουν στον ΟΟΣΑ: λίστα «Better Life» («καλύτερης ζωής»). Τα δίνουμε όλα στη δουλειά δηλαδή. Χαιρόμαστε κι από πάνω που την έχουμε! Σε αριθμούς, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ: με μέσο ετήσιο ευρωπαϊκό χρόνο εργασίας (χωρίς υπερωρίες) 1.739 ώρες, οι Ελληνες εργαζόμαστε 2.119!

 

Συγχρόνως (αυτά δεν αναφέρονται στις δύο παραπάνω έρευνες): Στον ημέτερο ΟΑΕΔ διαπιστώθηκε (καιρό τώρα, αλλά… καθυστερεί η σχετική Ενορκη Διοικητική Εξέταση!) «“Kονόμα” στις πλάτες των ανέργων» (στο θέμα των κονδυλίων… επιμόρφωσης και ποιους… επιμορφώνουν) («Εφ.Συν.», 22/9). Ενώ η «Ημέρα του ελληνικού εμπορίου» (22/9)… εορτάστηκε φέτος με 14.500 λιγότερους απασχολούμενους στο εμπόριο από πέρυσι («Εφ.Συν.», 23/9). Σύμφωνα δε με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου: τουλάχιστον 10% των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης έχουν μετατραπεί σε μερικής απασχόλησης, ενώ η «ευέλικτη εργασία»… ανθεί! Αυτά τα ολίγα, για να περιοριστούμε σε έγκυρα στοιχεία. Φήμες, διαδόσεις, μύθοι και παραμύθια είναι άλλης… λαογραφίας αρμοδιότητα.

 

Scroll to top