vouli

26/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τροπολογίες με την οσμή του φόβου

Την αντίδραση των βουλευτών προκάλεσε ο ορυμαγδός άσχετων νομοθετημάτων που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν κλείσει το θερινό τμήμα, προκειμένου να προλάβει ενδεχόμενη πτώση της.
      Pin It

Της Ελενας Βαρίνου

 

Σε τσίρκο μετατράπηκε η Βουλή χθες, από τον όγκο των άσχετων τροπολογιών που κατατέθηκαν -πριν αποσυρθούν- για... καλό και για κακό από την κυβερνητική πλευρά ΑΜΕ/ΜΠΕ

Σε τσίρκο μετατράπηκε η Βουλή χθες, από τον όγκο των άσχετων τροπολογιών που κατατέθηκαν -πριν αποσυρθούν- για… καλό και για κακό από την κυβερνητική πλευρά
ΑΜΕ/ΜΠΕ

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε χθες η κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν από την περάτωση της θερινής λειτουργίας της Βουλής -υπενθυμίζεται πως έκλεισε εσπευσμένα αρχές καλοκαιριού λόγω των δικογραφιών για τα υποβρύχια-, αφού εκτός της σκληρής κριτικής για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, εισέπραξε την κατακραυγή των κομμάτων για τον ορυμαγδό των νομοθετημάτων που προωθεί στο «παρά πέντε» της ενδεχόμενης πτώσης της.

 

Οι οξύτατες αντιδράσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών της συγκυβέρνησης για τη σωρεία των τροπολογιών που κατέκλυσαν το Κοινοβούλιο στην εκπνοή του Γ΄ Θερινού Τμήματος υποχρέωσαν μάλιστα, λίγο πριν από την ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης (θέματα εφοδιαστικής), τον Ν. Δένδια, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, να αποσύρει εκείνες που κατατέθηκαν εκπρόθεσμα στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης και να δηλώνει ότι συμμερίζεται τη λογική των επιχειρημάτων.

 

«Είναι προφανώς ορθό ότι οι τροπολογίες δεν πρέπει να έρχονται την τελευταία στιγμή», παραδέχτηκε ο υπουργός, παίρνοντας πίσω: α) την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τη μεταβίβαση ακινήτων που είχαν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση στα Ελληνικά Ακίνητα, στο Παράκτιο Αττικό Μέτωπο, β) τη ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους προϊσταμένους του Δημοσίου, και γ) την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία διευρύνεται έτι περαιτέρω η αγορά φυσικού αερίου στο πλαίσιο της αφομοίωσης σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

 

Ο ίδιος είχε δεχθεί νωρίτερα συντονισμένα πυρά από τα κόμματα – όπως άλλωστε και οι κ. Χαρδούβελης και Βορίδης που παρίσταντο στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά εκείνοι… έφυγαν νωρίς.

 

«Ο πανικός είναι ολοφάνερος, εμφανίζεται στα υπουργικά γραφεία και στα έδρανα. Η κυβέρνηση σπεύδει να τελειώνει με ό,τι υπάρχει!», διαμαρτυρήθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας. «Το ερώτημα είναι γιατί επείγονται. Μήπως προαναγγέλλουν την πτώση τους;», αναρωτήθηκε, διατηρώντας τους τόνους που είχε σηκώσει πρωτύτερα με την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Λαφαζάνης.

 

Τα βέλη δεν συνεχίστηκαν μόνον από την «απέναντι πλευρά», εκτοξεύθηκαν και εκ των έσω, με πρώτο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκο να δηλώνει πως «ο τρόπος τού νομοθετείν δεν συνάδει όχι μόνο με την κοινοβουλευτική τάξη –που κι αυτή έχει τη σημασία της– αλλά και με το γενικό κλίμα που οφείλει καθημερινά να εμπεδώνει η κυβέρνηση. Οτι δηλαδή είμαστε σ’ ένα περιβάλλον όπου δίνουμε μάχη για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα, ότι προσπαθούμε για την έξοδο από την κρίση και το τέλος της εποχής της τρόικας και ότι καλούμε όλους τους συναδέλφους, μεθαύριο που θα έχουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να διασφαλιστεί η συνέχεια αυτής της πολιτικής. Σ’ αυτό το κλίμα η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να οργανώσει τη νομοθετική της δουλειά…».

 

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση του νομοσχεδίου Θ. Μωραΐτης, ο οποίος αφού χαρακτήρισε «θέατρο του παραλόγου» τη στάση των υπουργών, ξεκαθάρισε πως οι βουλευτές του κόμματος του κυβερνητικού εταίρου δεν επρόκειτο να ψηφίσουν τις χθεσινές τροπολογίες. Ακολούθησε, καυστικός, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος αφού επανέλαβε την κριτική του για τη «συστηματική παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής» κατηγόρησε τους υπουργούς: «Εξυπηρετείτε τα συμφέροντα εκείνα που επιδιώκουν την απαξίωση της εθνικής αντιπροσωπείας στη συνείδηση του λαού!».

 

Εκ των έσω διαμαρτυρίες

 

Η κυβερνητική τακτική δεν έμεινε ασχολίαστη ούτε από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, με τον Γ. Κοντογιάννη να αναφέρεται στη «βροχή» των τροπολογιών. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι μόνο ζήτημα κοινοβουλευτικής τάξης, αλλά και πολιτικής ουσίας, όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα τέτοιο που δεν θα μας οδηγήσει σε πολιτικές περιπέτειες», είπε.

 

Αντίδραση εκδηλώθηκε και από τις πτέρυγες των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ. Ο εκπρόσωπος των πρώτων, Γαβρ. Αβραμίδης, μίλησε για «πανικό» υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση βιάζεται να τακτοποιήσει τα θέματά της «εν όψει της επικείμενης κατάρρευσής της», ενώ η Μαρία Ρεπούση καταλόγισε «έλλειψη σεβασμού στην κοινοβουλευτική διαδικασία», ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα της θα καταψήφιζε, παρά τα επιμέρους θετικά στοιχεία των τροπολογιών.

 

Scroll to top