26/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πρώτη του Στέφανου Τσιαλή στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Τον έφεραν, αλλά δεν τον βλέπουν ούτε του δίνουν χρήματα

Ο διάδοχος του Βασίλη Χριστόπουλου, που έλειπε 33 χρόνια από την Ελλάδα, επαίνεσε χθες το υψηλό επίπεδο του μουσικού συγκροτήματος και τα επιτεύγματά του. Αλλά τόσο αυτός όσο και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θ. Φορτσάκης τόνισαν ότι με 500 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο δουλειά δεν γίνεται.
      Pin It

Της Ματούλας Κουστένη

 

Στην πρώτη του επίσημη επαφή με τους δημοσιογράφους ο νέος διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Στέφανος Τσιαλής είναι σίγουρο ότι δεν βαρέθηκε καθόλου. Μίλησε για τον εαυτό του και τα όσα έκανε τα 33 χρόνια που λείπει από την Ελλάδα.

 

Παρουσίασε το πρόγραμμα της επόμενης σεζόν. Ανέλυσε το όραμά του για την ορχήστρα. Δεν έκρυψε τις τεράστιες δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζει. Παίνεψε με κάθε ευκαιρία τον προκάτοχό του, Βασίλη Χριστόπουλο.

 

Εδειξε διάθεση συνεργασίας με διάφορους φορείς. Αποκάλυψε ότι ζήτησε ραντεβού με τον υπουργό, αλλά δεν έχει γίνει δεκτός ακόμα. Και, φυσικά, υπογράμμισε την ανάγκη για στενή σχέση με το Μέγαρο Μουσικής.

 

«Η ορχήστρα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη “ευρωπαϊκή”, γιατί τη θεωρώ αυτονόητη. Χρωστώ ευγνωμοσύνη στους προκατόχους μου Β. Χριστόπουλο και Β. Φιδετζή, καθώς είναι εύκολο να εργάζομαι όταν το έδαφος είναι έτσι στρωμένο», είπε ο Στ. Τσιαλής. «Θέλω να συνεχίσω την εξωστρέφεια, θεωρώ πρόκληση να δουλέψω με μουσικούς τέτοιου επιπέδου, υπολογίζω στη συνεργασία με τη δισκογραφική Νaxos. Θέλω θα εξερευνήσουμε εναλλακτικές μορφές μουσικής έκφρασης, ελπίζω το κοινό να βρει το ρεπερτόριο ελκυστικό ώστε να ξανασυναντηθεί με δημοφιλή έργα και να γνωρίσει λιγότερο γνωστούς συνθέτες. Αυτά, μαζί με τα ούτως ή άλλως σημαντικά εκπαιδευτικά επιτεύγματα της ορχήστρας, είναι οι πρωταρχικές επιδιώξεις μου».

 

Σε μια συνέντευξη Τύπου γεμάτη συμβολισμούς (από την παρουσία του προέδρου του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννη Μάνου και του Γιώργου Κουρουπού μέχρι την παρέμβαση της εκπροσώπου των εργαζομένων Νέλλυς Οικονομίδου και τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις για τη φημολογούμενη ένωση της ΚΟΑ με την Καμεράτα) οι άνθρωποι της ΚΟΑ ένα κατέστησαν σαφές: για να συνεχίσει να υπάρχει η ορχήστρα έχει ανάγκη από συμμάχους. Τον κόσμο, στον οποίο θα επιχειρήσει ένα ακόμα μεγάλο άνοιγμα, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, στα οποία δεν τα έχουν καταφέρει ακόμη να ενταχθούν, το Μέγαρο, με το οποίο υπάρχει η γνωστή διαμάχη με τα ενοίκια και τα εισιτήρια των συναυλιών και, τέλος, το υπουργείο Πολιτισμού που προς το παρόν αντιμετωπίζει με αδιαφορία την ορχήστρα. Οχι μόνο γιατί μειώνει συνεχώς την επιχορήγηση, αλλά και γιατί δεν συναινεί στην κάλυψη των 40 κενών οργανικών θέσεων που δημιουργούν σοβαρότατο πρόβλημα στο σύνολο. Υποχρεώνεται συχνά να πληρώσει από τη λιγοστή επιχορήγησή του έκτακτους μουσικούς, που επιστρατεύει για συναυλίες.

 

Στον ίδιο τόνο με τον Στέφανο Τσιαλή κινήθηκε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΟΑ και νεοεκλεγείς πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης: «Νιώθουμε την πλήρη εγκατάλειψη από τους κρατικούς φορείς», τόνισε. «Η μείωση της επιχορήγησης είναι τρομακτική (από 1.290.450 ευρώ το 2010 έφτασε στα 500.000 το 2014), ίσως μεγαλύτερη από κάθε άλλο οργανισμό. Μάλλον το ΥΠΠΟ δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ΚΟΑ. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο, αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει».

 

Το θέμα της ένωσης με την Καμεράτα το έθεσαν στη συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι στην ΚΟΑ, οι οποίοι, φυσικά, διαφωνούν κάθετα. Η εκπρόσωπος του ΥΠΠΟ κ. Αλεξομανωλάκη (κανείς άλλος από την ηγεσία του δεν παρέστη) τόνισε πάντως πως «η κ. Γκερέκου δεν επιβεβαιώνει αυτές τις φήμες».

 

Ενώ με τη σειρά του ο Θ. Φορτσάκης σχολίασε: «Επίσημη πρόταση για την ύπαρξη κοινού οργανισμού δεν υπάρχει. Μπορεί να κυκλοφορούν σχέδια, αλλά δεν μας έχουν ανακοινωθεί επισήμως. Με ενδιαφέρει η επιβίωση της Καμεράτα και δεν στέκομαι στον τρόπο που θα σωθεί»… Πρόσθεσε ότι θεωρεί απολύτως απαραίτητο ένα νέο, σύγχρονο καταστατικό για την ΚΟΑ καθώς το υπάρχον είναι απαρχαιωμένο -συντάχθηκε πριν από σχεδόν 70 χρόνια..

 

……………………………………………………………………………………………………………

 

Βασικοί άξονες του προγράμματος

 

• Μεγάλα ονόματα: ο πιανίστας Πιερ Λοράν Αϊμάρ, ο κλαρινετίστας Ντμίτρι Ασκενάζι (γιος του Βλαντιμίρ), οι αρχιμουσικοί Κρίστοφ Πόπεν και Γιούραϊ Βαλτσουχά, η αρπίστα Γιάνα Μπόσκοβα, η διεθνώς ανερχόμενη Κινέζα βιολονίστα Τιάνγουα Γιανγκ, ο νεαρός Ινδονήσιος μαέστρος Αντριάν Πραμπάβα.

 

• Ελληνες δημιουργοί: συναυλία προς τιμήν του Θόδωρου Αντωνίου, πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του έργου «Σατυρικόν» του Πετρώνιου του Δημήτρη Παπαδημητρίου, αφιέρωμα την επόμενη σεζόν στον Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τα 90ά του γενέθλια.

 

• Κύκλος «Σλάβικη Ψυχή». Επτά συναυλίες αφιερωμένες σε συνθέτες και έργα με σλαβικές ρίζες (Ντβόρζακ, Σοπέν, Τσαϊκόφσκι, Προκόφιεφ κ.ά.).

 

• Κύκλος «Γερμανοί Ρομαντικοί» με επτά συναυλίες (από τη μνημειώδη Missa Solemnis του Μπετόβεν ώς τον λιγότερο γνωστό συνθέτη Χανς Πφίτσνερ).

 

• Κύκλος «Η Γαλλία στη Μουσική» (πέντε συναυλίες).

 

• Συναυλίες μουσικής δωματίου στο Gazarte (μια Δευτέρα κάθε μήνα) και στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας».

 

Το πλήρες πρόγραμμα στο www.koa.gr

 

Scroll to top