28/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

Μετέωρη απειλή συλλήψεων

      Pin It

Υπό την απειλή σύλληψης από την Αστυνομία θα εξασκούν πλέον το άθλημά τους οι αναρριχητές στα Μετέωρα, βάσει απόφασης που έχει ληφθεί από τη 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία ανακηρύσσει τον χώρο ιερό και αποκλείει διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της αναρρίχησης.

 

Το ζήτημα δημιουργήθηκε, όταν απορρίφθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το αίτημα για διεξαγωγή του δημοφιλούς διεθνούς φεστιβάλ αναρρίχησης «Petzl Roctrip Festival» στις 29/9 έως 4/10, με την αιτιολόγηση ότι οι δράσεις των συμμετεχόντων στο φεστιβάλ δεν συνάδουν με την ιερότητα του χώρου, ενώ ενεργοποιήθηκε ο ώς τώρα ανενεργός νόμος 2351/95 που κηρύσσει τον χώρο των Μετεώρων ιερό.

 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα αναρριχητών στην «Εφ.Συν.», ωστόσο, ο ισχυρισμός περί προσβολής της ιερότητας του χώρου από τους αναρριχητές είναι ανυπόστατος, καθώς στην πλούσια ιστορία του αθλήματος στους Βράχους των Μετεώρων έχει συναφθεί με τις μονές σχέση αλληλοσεβασμού και συνεργασίας, χωρίς να έχει προκύψει ποτέ πρόβλημα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μεμονωμένη μονή που εισηγήθηκε την απαγόρευση, όχι μόνο του φεστιβάλ αλλά και της αναρρίχησης συνολικά.

 

Το αποτέλεσμα, έτσι, είναι η εκτόξευση απειλών από την Αστυνομική Διεύθυνση Καλαμπάκας για συλλήψεις αναρριχητών, εντός ή εκτός φεστιβάλ. Οι αναρριχητές, πάντως, διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν κανονικά την εξάσκηση του αθλήματός τους ανεξάρτητα από τις απαγορεύσεις, ενώ και οι διοργανωτές του φεστιβάλ δεν προτίθενται να σταματήσουν τις εργασίες τους.

 

Επιστολές διαμαρτυρίας έχουν σταλεί στο υπουργείο Πολιτισμού και στον δήμαρχο Καλαμπάκας, χωρίς ωστόσο να απαντηθούν. Στο πλαίσιο της απαγόρευσης, αναρριχητές εξηγούν ότι το φεστιβάλ θα αποτελούσε σημαντική τόνωση του τουρισμού της περιοχής, με πάνω από χίλιες αναμενόμενες συμμετοχές. Απομένει, πλέον, να δούμε στην πράξη αν θα υπάρξουν διώξεις εναντίον αναρριχητών ή αν θα ανακληθεί η απόφαση για απαγόρευση του αθλήματος.

 

Γιώργος Δρούκας

 

Scroll to top