ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Ο «Μέγας Αλέξανδρος» ετοιμάζεται να ξανακατακτήσει τον κόσμο με όχημα το ΚΘΒΕ. Με τη μουσικοθεατρική παραγωγή «Alexander the Great. Rock Opera» του Κωνσταντίνου Αθυρίδη, το Κρατικό Θέατρο βόρειας Ελλάδας επιχειρεί για πρώτη φορά να απευθυνθεί στο διεθνές κοινό και την ομογένεια μέσα από μια μεγάλη περιοδεία. Το έργο θα κάνει πρεμιέρα στις 23 Οκτωβρίου στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης και θα παρουσιαστεί έως τις 26 του μήνα. Θα ακολουθήσουν τρεις παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (27,28/2 & 1/3/2015), ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει το ταξίδι του στον κόσμο.
«Δεν είναι απλώς αποκοτιά ή τολμηρό εγχείρημα…» τονίζει και η πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Μένη Λυσαρίδου. «Εχω δει ξένους να συγκινούνται με τέτοιες παραστάσεις. Την είδα κατόπιν προτροπής του Γιάννη Βούρου στη Μονή Λαζαριστών και με ενέπνευσε τόσο πολύ… Θέλω να πιστεύω ότι σχεδιάζουμε μια παράσταση επιπέδου Μπροντγουέι».
Το έργο έχει ήδη μια μικρή ιστορία πίσω του, αφού πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2012. Τώρα βέβαια αλλάζει προδιαγραφές. Περνάει σε άλλο επίπεδο. «Το ΚΘΒΕ έπρεπε να υιοθετήσει αυτό το πρότζεκτ. Να το κάνει μεγάλο. Αυτή τη στιγμή έχει στηθεί ένα γραφείο που ξεκινάει επαφές σε 4 ηπείρους με θεατρικούς επιχειρηματίες του εξωτερικού για το πρόγραμμα της περιοδείας. Ο σχεδιασμός είναι φιλόδοξος, αλλά γίνεται πολύ προσεκτικά, διότι πρέπει να εξασφαλίσουμε πρώτα την οικονομική προστασία του ΚΘΒΕ. Ο προϋπολογισμός είναι ίδιος με την παράσταση των «Περσών»», εξήγησε πριν από λίγες μέρες ο Γιάννης Βούρος στους δημοσιογράφους. «Δεν είναι ένα εγχείρημα δικό μας. Δεν πρέπει να το βλέπουμε έτσι. Είναι ένα εγχείρημα της πόλης. Ενα όραμα. Αυτή είναι η λέξη-κλειδί. Ενα όραμα που έχουμε ανάγκη όλοι, σαν λαός, σαν κοινωνία…» είπε με τη σειρά του ο δημιουργός-συνθέτης του μιούζικαλ, Κωνσταντίνος Αθυρίδης, που συνσκηνοθετεί και την παράσταση παρέα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή τού ΚΘΒΕ.
Στην ανακοίνωση του πρότζεκτ ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος. Οι εργαζόμενοι του θεάτρου, φορώντας λευκά μπλουζάκια με την αφίσα της παράστασης, έδειχναν ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό και τα χαμόγελά τους δεν κρύβονταν όταν ο Γιάννης Βούρος περιέγραφε πώς σχεδιάζει να βγάλει το ΚΘΒΕ έξω από το ελληνικά σύνορα. Βέβαια, την παράσταση δεν τη λες και φτηνή… Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 100 ευρώ (θεωρεία), 50 (πλατεία), 30 (πλατεία) και 20 (εξώστης).
«Τα ακριβά εισιτήρια είναι για τέσσερις σειρές και έχουν καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα. Από αυτά θα βγουν δύο δωρεάν κοινωνικές παραστάσεις (29 & 30/10) με ελεύθερη είσοδο για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ετσι τα ακριβά εισιτήρια απευθύνονται σε αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να δώσουν αυτά τα χρήματα, ώστε ένας άλλο πολίτης να δει το έργο διευκολυνόμενος. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι ιδιωτικές χορηγίες πλέον στο θέατρο σχεδόν δεν υπάρχουν» υποστήριξαν ο κ. Βούρος και η κ. Λυσαρίδου.
Το έργο παρουσιάζεται στην αγγλική γλώσσα με υπέρτιτλους. Εχει διάρκεια περίπου δύο ώρες και 15′ λεπτά. Συμμετέχουν δεκαμελής ορχήστρα και μια ομάδα 30 ηθοποιών, χορευτών και τραγουδιστών.
Η ιστορία αρχίζει στη Σαμοθράκη έναν χρόνο πριν από τη γέννηση του Αλέξανδρου, όπου κατά τη διάρκεια των βακχικών μυστηρίων συναντήθηκαν για πρώτη φορά η μητέρα του Ολυμπιάς και ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Β’. Και ολοκληρώνεται με τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα 33 χρόνια αργότερα.
Η μουσική είναι του Κωνσταντίνου Αθυρίδη, το λιμπρέτο της Alexandra Charanis, η σκηνοθεσία των Γιάννη Βούρου και Κωνσταντίνου Αθυρίδη, τα σκηνικά του Γιάννη Μετζικώφ, τα κοστούμια της Ιωάννας Τιμοθεάδου, οι χορογραφίες της Ασπας Φούτση και η ιστορική επιμέλεια της Πολυξένης Αδάμ-Βελένη.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αρετή Βαλαβανοπούλου, Γεωργία Βεληβασάκη, Θωμάς Βλιαγκόφτης, Θοδωρής Βουτσικάκης, Αρσένιος Γαβριηλίδης, Χάρης Δούλκας, Απόλλων Δρικούδης, Πάνος Ζώης, Χρύσα Ιωαννίδου, Νίκος Καπέλιος, Ελισάβετ -Μαρία Κοτίνη, Δημήτρης Κυανίδης, Αναστασία Κωστοπούλου, Νόνικα Μαλκουτζή, Ρούλα Μανισάνου, Ρίανον Μόργκαν, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Νίκος Νικολαΐδης, Μελίνα Ντυπρέ, Σταυριάνα Παπαδάκη, Αστέρης Πελτέκης, Εύη Σαρμή, Δημήτρης Τικτόπουλος, Δημήτρης Τσιλινίκος, Νικίας Φονταράς, Γιώργος Φωκάς, Βανέσα Φωτακίδη και Ντίνος Ψυχογιός.
Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, της Helexpo-ΔΕΘ, του ΕΟΤ, του Hellenic-Australian Business Council και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO με την υποστήριξη του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου.