29/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαλλακτικό το υπουργείο, αντίθετα με την έκρηξη της Κ. Περιστέρη εναντίον συναδέλφων της

Ευπρόσδεκτες όλες οι απόψεις για Αμφίπολη

Η Αννα Παναγιωταρέα ενημέρωσε για πρώτη φορά επίσημα τον Τύπο για την πορεία των ανασκαφών. Η ανασκαφέας δηλώνει: «σε ένα μήνα τελειώνουμε με τον τάφο».
      Pin It

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Κι ενώ οι τεχνικές εργασίες συνεχίζονται με έμφαση στα μέτρα αντιστήριξης και υποστύλωσης, που θα χρησιμοποιηθούν στον περίφημο πλέον τρίτο χώρο προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφή στο μνημείο του Τύμβου Καστά, η εκτίμηση της Κατερίνας Περιστέρη «σε έναν μήνα τελειώνουμε με τον τάφο στην Αμφίπολη» κυριαρχεί ειδησεογραφικά. Και πυροδοτεί νέες προσδοκίες. Ιδιαίτερα στην τοπική κοινωνία. Στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού σχολίαζε, πριν από λίγο καιρό, «ρεπορτάζ» που έκανε συνάδελφός του από άλλο υπουργείο, τηλεφωνώντας ως ενδιαφερόμενος σε ανθρώπους που είχαν αναρτήσει πωλητήρια ακινήτων στη γύρω περιοχή. Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι οι τιμές άλλαξαν προς τα επάνω, ενώ του απάντησαν ακόμη και αυτό: «πάρε σε καμιά δεκαριά μέρες όταν θα ξέρουμε για τον τάφο…».

 

Στους κατοίκους της περιοχής εξ άλλου είχε απευθυνθεί ο πρωθυπουργός στις 12 Αυγούστου λέγοντας «Κάντε υπομονή λίγες μέρες». Αισίως συμπληρώθηκε ενάμισης μήνας και οι ανασκαφές συνεχίζονται, όπως και οι επιστημονικές εκτιμήσεις, οι διαφορετικές τοποθετήσεις και απόψεις, που ακόμα και το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκει πλέον ενδιαφέρουσες.

 

Ετσι στην τελευταία επίσημη ενημέρωση που στάλθηκε υπό τον τίτλο «Σημεία από την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους από την κ. Αννα Παναγιωταρέα σήμερα στο Μουσείο της Αμφίπολης», διαβάσαμε: «Το ΥΠΠΟΑ και οι συντελεστές της ανασκαφής στον λόφο Καστά Αμφίπολης παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την διατύπωση απόψεων Ελλήνων και ξένων -ειδικών και μη- σχετικά με το ταφικό συγκρότημα». Αίσθηση προκαλεί ότι ο μακεδονικός τάφος έχει μετονομαστεί πλέον σε ταφικό συγκρότημα.

 

Παρ΄ότι έχουν εκφραστεί πλείστες απόψεις για το αντιδεοντολογικό της επικοινωνιακής πολιτικής της ανασκαφής, το υπουργείο – διά στόματος Αννας Παναγιωταρέα- επιμένει στην πολιτική του λέγοντας, «φροντίζουμε για την ενημέρωση των Ελλήνων και ξένων ενδιαφερομένων -όχι μόνον των ειδικών αλλά και των μη ειδικών- από τη στιγμή που η διεθνής κοινή γνώμη δείχνει αυτό το πρωτοφανές ενδιαφέρον».

 

Για πρώτη φορά δόθηκαν στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία για το ανασκαφικό έργο. Οπως διαπιστώνεται τα πρώτα δύο χρόνια (2011 – 2012) το υπουργείο Πολιτισμού δεν το είχε χρηματοδοτήσει απ’ ευθείας, αλλά μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση δόθηκαν «2010: 20.000 ευρώ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, από τη Νομαρχία Σερρών. 2011: 80.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Περιφέρεια. 2012: 50.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. 2013: 90.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού. 2014: 150.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης δωρεά από την Εθνική Τράπεζα (150.000) και χορηγίες των Εταιρειών του Δημοσίου, ΔΕΣΦΑ (35.000) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000).»

 

Σχετικά με την ανασκαφή, τις επόμενες ημέρες προβλέπεται το άνοιγμα του τρίτου θυρώματος με την αφαίρεση του χώματος. Παράλληλα θα προχωρήσει η υποστύλωση του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και η εισαγωγή των αντιστηρικτικών στοιχείων για την πρώτη φάση υποστήριξης και αντιστήριξης των κατακόρυφων τοίχων.

 

Στο μεταξύ προηγήθηκαν τεχνικές εργασίες, που μετά την απομάκρυνση του χώματος από τον πρώτο χώρο αποκάλυψαν το δάπεδο με τα κομματάκια μαρμάρου – καλύφθηκε με ειδικό υλικό για να προφυλαχθεί. Ολοκληρώθηκε η προσωρινή υποστύλωση και αντιστήριξη πίσω από τις Σφίγγες. Προχώρησε το χωματουργικό έργο για απάλυνση των πρανών από τη δυτική πλευρά του μνημείου και μειώθηκε η στάθμη της επίχωσης στον δεύτερο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο δάπεδο πρόσβασης για τον επόμενο χώρο. Και, τέλος, ολοκληρώθηκε η τεκμηρίωση των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης, που θα χρησιμοποιηθούν στον τρίτο χώρο.

 

Scroll to top