Pin It

Τελειώνει ο χρόνος που αγόρασε πέρσι τον Απρίλιο ο υπουργός Εργασίας και οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και το καθεστώς προστασίας από τις ομαδικές απολύσεις. Οι αλλαγές στο καθεστώς ομαδικής αποπομπής εργαζόμενων από τις μεγάλες επιχειρήσεις και η σμίκρυνση έως εξάλειψη του δικαιώματος προκήρυξης απεργίας από τα συνδικάτα θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα την ερχόμενη Πέμπτη. Νωρίτερα ο υπουργός Γ. Βρούτσης (που δεν φημίζεται για τη στιβαρή υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων) θα μεταβεί στη Γενεύη για να παραστεί σε συσκέψεις με τους κοινωνικούς εταίρους υπό την εποπτεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO). Στην πράξη θα αξιολογηθεί το πλαισίο που προσπαθεί να περάσει ο κ. Βρούτσης (να αναλάβει δράση ο διορισμένος γενικός γραμματέας μέσα από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, ώστε να λέει «ναι» σε κάθε αίτημα για ομαδικές απολύσεις). Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι δανειστές (προεξάρχοντος του ΔΝΤ) αξιώνουν την κατάργηση της κρατικής παρέμβασης στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το θέμα των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο. Ζητείται από την τρόικα να επιβληθεί για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων σύγκληση της Γ.Σ. (όπως και τώρα), αλλά η απόφαση να εξάγεται επί τους συνόλου των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης και όχι με την πλειοψηφία των παρισταμένων (κάτι που στην πράξη σημαίνει εξάλειψη των απεργιών). Οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης και συγκεκριμένα στάδια διαβούλευσης εργαζομένων με εργοδότη.

 

Υπό συζήτηση, με τους δανειστές να εμφανίζονται πλέον αρκετά διαλλακτικοί, είναι το θέμα της ανταπεργίας (lock out), ενώ επισταμένως τίθεται το θέμα της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων (η τρόικα θέλει να θεσμοθετηθούν ως πόροι μόνο οι συνδρομές και αυτές όχι με παρακράτηση μισθού).

 

Βέβαια το πρόβλημα της μη αποδοχής αυτής της πρότασης από τους δανειστές μας θα είχε υιοθετηθεί ασμένως από τον κ. Βρούτση, αλλά αντιδρά το ΠΑΣΟΚ και εκεί εδράζεται η αγορά χρόνου από τον υπουργό Εργασίας και όχι στην κοινωνική του ευαισθησία, την οποία έχει πολλάκις αποδείξει ότι δεν διαθέτει.

 

Τζώρτζης Ρούσσος

 

Scroll to top