29/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πυρετός συσκέψεων εν όψει τρόικας

Παρά τους… λεονταρισμούς για μονομερείς ενέργειες στο θέμα των φοροελαφρύνσεων, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λάβει την έγκριση των δανειστών.
      Pin It

Του Κώστα Τσάβαλου

 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα κριθεί το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ και στις οποίες έχει επενδύσει πολιτικά η κυβέρνηση. Η πρώτη φάση των συζητήσεων ξεκινάει αύριο με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τους επικεφαλής των δανειστών. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει τα βασικά μεγέθη του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.

 

Στο πλαίσιο αυτό, αναπόφευκτα θα τεθεί και το μείζον θέμα των φοροελαφρύνσεων, λόγω του δημοσιονομικού κόστους που συνεπάγεται για τον νέο προϋπολογισμό.

 

Η προετοιμασία της αυριανής συνάντησης απασχολεί τις συναντήσεις που έχει διαδοχικά από το πρωί ο κ. Χαρδούβελης με τους υπουργούς: Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη και Υγείας Μ. Βορίδη. Προηγήθηκε χθες το βράδυ η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.

 

Παρά τους… λεονταρισμούς για μονομερείς ενέργειες στο θέμα των φοροελαφρύνσεων, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λάβει την έγκριση των δανειστών, προκειμένου να αποφύγει τα παρατράγουδα σε μια περίοδο που «παίζονται» πολλά (βιωσιμότητα του χρέους, δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό κ.λπ.).

 

Το κενό και οι… 1.002 δράσεις

 

Τα μηνύματα που έχει φροντίσει να στείλει η τρόικα λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων προοιωνίζονται δύσκολες και επίπονες συζητήσεις, καθώς οι δανειστές εμμένουν στη συνέχιση της πολιτικής της εξαθλίωσης, καθώς και σε ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, οι ομαδικές απολύσεις, η διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015, το δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ και άλλες… 1.002 δράσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν.

 

Πρώτος στόχος των δανειστών, οι οποίοι αναχωρούν στις 8 Οκτωβρίου για τη σύνοδο του ΔΝΤ και επιστρέφουν μετά το Εurogroup στις 12 του μηνός, είναι το δημοσιονομικό κενό το οποίο θα επαναϋπολογίσουν με τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, τα αναδρομικά των ενστόλων και τις τεράστιες ανάγκες των Ταμείων. Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζεται η «ελπίδα» ότι οι δανειστές θα συμφωνήσουν με το προσχέδιο προϋπολογισμού, στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, γι’ αυτό άλλωστε σχεδιάζεται και το «χαμήλωμα» από το 3% του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Οσον αφορά τα μισθολογικά του Δημοσίου, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε διορθώσεις με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επί της ουσίας, ο σχεδιασμός -για τον οποίο πάντως υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από βουλευτές- προβλέπει τη μείωση των εισαγωγικών μισθών στους υπαλλήλους Υποχρεωτικής και ενδεχομένως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ αντιθέτως για τους Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης εξετάζεται η ενεργοποίηση των Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, μέσω των οποίων οι υπάλληλοι υψηλών προσόντων και απόδοσης θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται.

 

Το κενό χρηματοδότησης του 2015, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είναι πολύ μικρότερο από τα 12 δισ. ευρώ που εκτιμά η τρόικα, καθώς δεν προσμετράται η προσπάθεια και η δυνατότητα της Ελλάδας να βγει ομαλά στις αγορές.

 

Ενα ακόμα «καυτό» θέμα στο οποίο η τρόικα είναι αρνητική είναι αυτό της αύξησης των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και Ταμεία. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λάβει το «πράσινο φως» για την αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 72 και σε ειδικές περιπτώσεις σε 100, με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 50 ευρώ.

 

Το ετήσιο επιτόκιο που θα χρεώνεται σε όσους ρυθμίζουν τα χρέη τους σχεδιάζεται να περιοριστεί από περίπου 8% στο 4%, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του χρέους οι προσαυξήσεις θα μηδενίζονται.

 

Scroll to top