29/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Τροχαία και… Φρόιντ

 

H πληθώρα των νεκρών στην Ελλάδα και των τραυματισμένων κάθε χρόνο από αυτοκινητικά δυστυχήματα, αντιστοιχούν στον πληθυσμό μιας μέσης κωμόπολης. Το πρόβλημα είναι οικονομικό και κοινωνικό. Διότι απασχολείται ο κύκλος του ΕΣΥ και δαπανούν μεγάλα ποσά τα ασφαλιστικά ταμεία σε περίοδο κρίσης. Διότι οι άνθρωποι που σκοτώνονται σε δυστυχήματα, και εισέρχονται στην αναπηρία, είναι κυρίως νέοι που θα προσέφεραν στην παραγωγική διαδικασία και στην ανόρθωση της οικονομίας.

 

Γιατί αυτή η απρόσεκτη επιθετική και αυτοκτονική συμπεριφορά των οδηγών της χώρας; Συνηθίζουμε να κατηγορούμε το οδικό δίκτυο -καμιά φορά με το δίκιο μας- για να διώξουμε από πάνω μας τις δικές μας ευθύνες. Ας ανατρέξουμε στην ψυχολογία και ειδικότερα στον πατέρα της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ. «Σύμφωνα με τον Φρόιντ, το Eκείνο αποτελείται από δύο βασικές ενορμήσεις, την καταστροφική ενόρμηση που την ονόμαζε θάνατος η οποία είναι η ασυνείδητη επιθυμία μας να πεθάνουμε καθώς ο θάνατος θα μας απελευθέρωνε από τις δυσκολίες της ζωής. Σε αυτή την ενόρμηση ο Φρόιντ πρόσεξε πως οι άνθρωποι για να την εκπληρώσουν καταφεύγουν σε ναρκωτικά, μυθοπλασία ακόμα και σε εγκληματικές ενέργειες καθώς πολλές φορές αυτή η ενόρμηση παρουσιάζεται με έντονη επιθετικότητα. Η δεύτερη ενόρμηση είναι η σεξουαλική ενόρμηση που την ονόμαζε έρως, η οποία είναι αυτή που λειτουργεί με βάση την αρχή της ευχαρίστησης και σκοπός της είναι η ευχαρίστηση και η διατήρηση της ζωής».

 

Ας θυμηθούμε και το κίνημα των μακρυμάλληδων «χίπι» στη δεκαετία του 1960 στις ΗΠΑ. Ενα κεντρικό τους σύνθημα -που ήταν εναντίον του «βρόμικου πολέμου» στο Βιετνάμ- υπήρξε το «μέικ λαβ, νοτ γουόρ» («κάντε έρωτα, όχι πόλεμο»). Κι ας επαναλάβουμε κι εμείς: «Κάντε έρωτα και μη σκοτώνεστε στην άσφαλτο».

 

Μανούσος Δασκαλάκης

 

……………………………………………

 

Ψυχιατρικά

 

Δεν θα σχολιάσω την υπόθεση του «εξιτηρίου [sic] θανάτου» καθώς δεν διαθέτω επαρκή δεδομένα. Τα οποία δεδομένα της υπόθεσης αναζήτησα στην εφημερίδα σας και δεν βρήκα. Διάβασα όμως για το θέμα. Οταν δεν έχω κάτι να πω, αντιγράφω. Εμαθα λοιπόν από τη συνάδελφό σας ότι είναι δυνατόν να συλληφθούν εφημερεύοντες ψυχίατροι με αυτόφωρη (!) διαδικασία, και μετά κοίταξα τι σημαίνει αυτόφωρο. «_Εν τω πράττεσθαι έγκλημα_» (δηλαδή, αυτό που γίνεται αντιληπτό κατά τη στιγμή που συμβαίνει) ή το έγκλημα που συνέβη μόλις πρόσφατα, όπου ο δράστης τελεί υπό καταδίωξη είτε των διωκτικών Αρχών είτε του παθόντος είτε υπό παρατυχόντων που με δημόσιες κραυγές υποδεικνύουν τον ένοχο». Λογική διαδικασία, σκέφθηκα, εφόσον υπάρχουν «ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ που υποδεικνύουν τον ένοχο». Κι ακόμη διάβασα κι έμαθα ότι «κανείς [sic] δεν έχει αμφιβολία ότι αυτή η αυτοκτονία μπορούσε να έχει αποτραπεί, αν ο όρκος του Ιπποκράτη επέβαλλε ανθρώπινη ιατρική φροντίδα, αντί για εξιτήριο θανάτου». Οταν δεν έχω να κάτι να πω, αντιγράφω: «Κι ας φλέγεται τριγύρω μας ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ Η ΧΩΡΑ / χαρούμενοι ανεβαίνουμε τη γελαστή ανηφόρα…» Γ. Αγγελάκας

 

Νίκος Χ. Τσίτας, Ψυχίατρος

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ σωστή η παρατήρηση για την έννοια του αυτοφώρου που ούτως ή άλλως πράγματι δεν ίσχυε στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον ασκήθηκε δίωξη για κακούργημα, και ευχαριστούμε για την αντιγραφή της αναφοράς για τον όρκο του Ιπποκράτη. Για το εξιτήριο που δόθηκε από ψυχίατρο εντός ολίγων λεπτών -κι ας παρακάμψουμε εδώ το σκαιότατο φέρσιμο, που εξάλλου έχει επώνυμα καταγγελθεί- ενώ άλλοι ψυχίατροι συνιστούσαν άμεση νοσηλεία και προειδοποιούσαν για την ψυχική κατάσταση του ασθενούς, δεν βρήκατε τίποτα για αντιγραφή, κ. Τσίτα; Στη χώρα τού τίποτα η αυτοκτονία ενός άρρωστου ανθρώπου που αφέθηκε αβοήθητος δεν είναι τελικά τίποτα;

 

Α.Ψ.

………………………………………….

 

Στον αυτόματο

 

ΟΑΕΔ, Τμήμα συμβουλευτικής, 3 κοπέλες (πρέπει να έχουν πτυχίο!) κοιμούνται όρθιες, μια ώρα να χτυπήσουν τα πλήκτρα. Αυτό είναι το λιγότερο. Μία εβδομάδα δεν έχω καταφέρει να πάρω παραπεμπτικό για σεμινάριο (!) του ΟΑΕΔ. Τι κάνουν! Είμαι εκεί από τις 7 το πρωί και μέχρι τις 12.30 – 1 το μεσημέρι και δεν προχωρούσαν τα νούμερα.

 

Γιατί, της λέω, δεν βάζετε μια σύμβουλο για τα παραπεμπτικά και οι άλλες δύο για συμβουλευτική με ραντεβού.

 

Με τα ραντεβού δεν γίνεται να πάρουμε παραπεμπτικά γιατί το ραντεβού είναι για 3 μήνες πριν. Από Μάιο σε παίρνουν τον Σεπτέμβριο. Προηγούνται τα ραντεβού που αρχίζουν 8.30 το πρωί και αν υπάρχει κενό θα πάρουν με νούμερο και τα νούμερα είναι μέχρι το 10 και μέχρι το μεσημέρι θα έχουν πάρει δύο – άντε τρία νούμερα τα ΝΟΥΜΕΡΑ κράτος που υπάρχει να βασανίζουν τον κόσμο.

 

Ποιος νοιάζεται για τους άνεργους; Μόνο ποσοστά, να δείχνουν οι δημοσιογράφοι, κάθε υπηρεσία, είναι και ένα πορνείο. Λυπάμαι… που αυτό το κράτος είναι και θα είναι στον αυτόματο πιλότο.

 

Ελένη Ράπτη, Αθήνα

 

………………………………………….

 

Φακελάκι με δραχμή

 

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τις εκλογές του 1964, όταν κυκλοφόρησε από την ΕΡΕ -σε τιράζ χιλιάδων- ένα φακελάκι μ’ ένα κέρμα της δραχμής μέσα. Εγραφε: «Αυτή η δραχμή είναι δική σου, μην αφήσεις τον Παπανδρέου να την τινάξει στον αέρα». Λέτε να κυκλοφορήσει ξανά με ευρώ μέσα;

 

Ε.Β.Α.

 

[email protected]

 

Scroll to top