syriza

29/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτά τον μεσαίο χώρο

Σύμφωνα με την έρευνα πολιτικής συγκυρίας της Public Issue για τα κοινωνικά και ταξικά χαρακτηριστικά των κομμάτων, την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης» (37%) και «πιο κοντά στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα» (34%) .
      Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα πρωτεία στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διευρύνει τη διαφορά του με τη Ν.Δ. στις δεκατρείς μονάδες (45% έναντι 32%), όπως δείχνει το δεύτερο μέρος της Ερευνας Πολιτικής Συγκυρίας της Public Issue για την «Εφ.Συν.» Ως προς τα χαρακτηριστικά, η Ν.Δ. συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό της στην ερώτηση «ποιο κόμμα είναι περισσότερο εξαρτημένο από οικονομικά συμφέροντα», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση «ποιο κόμμα είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης».

 

Πλην των δύο μεγάλων κομμάτων, στην κατάταξη της δημοτικότητας ακολουθούν: Το Ποτάμι (32% από 43% τον Ιούλιο), ΚΚΕ (29% από 30%), ΑΝ.ΕΛΛ. (25% από 28%), ΔΗΜΑΡ (24% από 30%), ΠΑΣΟΚ (17% από 17%) και Χρυσή Αυγή (10% από 10%). Ετσι είναι αυτονόητο ότι τα ποσοστά αρνητικών γνωμών για τα κόμματα είναι θηριώδη και κυμαίνονται από 52% (το μικρότερο) για τον ΣΥΡΙΖΑ έως 86% (το μεγαλύτερο) για τη Χρυσή Αυγή.

 

Στη σύγκριση των χαρακτηριστικών της εικόνας των δύο μεγάλων κομμάτων εμφανίζεται μια διχοτομία σχετική μάλλον με το πώς προσλαμβάνουν οι ερωτώμενοι την ταξικότητα των κομματικών μηχανισμών, με τα υψηλότερα ποσοστά τους να είναι τα παρακάτω:

 

*Για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης» (37%), «Είναι πιο κοντά στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα» (34%), «Εχει μέλλον και προοπτική» (34%), «Μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος της χώρας» (30%), «Είναι πιο κοντά στα συμφέροντα των περισσότερο αδύναμων» (29%), «Είναι πιο κοντά στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και στους συνταξιούχους» (28%).

 

*Για τη Ν.Δ.: «Είναι εξαρτημένο από οικονομικά συμφέροντα» (37%), «Εχει ικανό αρχηγό» (27%), «Μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος της χώρας» (23%), «Εχει τα πιο ικανά στελέχη» (22%), «Είναι πιο ανοιχτό σε συνεργασίες με άλλα κόμματα» (22%), «Μπορεί να πετύχει την ανάκαμψη της χώρας» (21%).

 

Στην ερώτηση για το ποιο χαρακτηριστικό είναι το σημαντικότερο για κάθε κόμμα απαντούν: Ν.Δ: «Είναι εξαρτημένο από οικονομικά συμφέροντα», ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης», ΠΑΣΟΚ: «Περνάει κρίση», Χρυσή Αυγή: «Οι απόψεις του είναι ακραίες», ΚΚΕ: «Είναι πιο κοντά στους άνεργους», ΔΗΜΑΡ: «Περνάει κρίση», Το Ποτάμι: «Είναι πιο ανοιχτό σε συνεργασίες με άλλα κόμματα». Οσον αφορά την εγγύτητα των κομμάτων με κοινωνικές ομάδες, o ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να βρίσκεται εγγύτερα όλων στη μεσαία τάξη, στους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στους συνταξιούχους και στους άνεργους. Στις ίδιες ομάδες ακολουθεί σε επιρροή το «κανένα κόμμα» και αμέσως μετά το ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με μονοψήφια ποσοστά, ενώ δεν εκπροσωπείται καθόλου στους άνεργους. Τη σημερινή τάση αντικομματισμού καταδεικνύουν τα σχετικά υψηλά ποσοστά τού «κανένα κόμμα», με το οποίο απαντούν οι πολίτες στις ερωτήσεις: «Μπορεί να πετύχει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας» (36%), «Είναι πιο κοντά στους συνταξιούχους» (31%), «Εχει ικανό αρχηγό» (29%), «Μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος της χώρας» (29%), «Εχει τα πιο ικανά στελέχη» (29%), «Εχει μέλλον και προοπτική» (26%) και «Είναι πιο κοντά στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα» (24%).

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: PUBLIC ISSUE (Α.Μ. ΕΣΡ: 8) Μέλος WAPOR, ESOMAR, ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ
ΑΝΑΘΕΣΗ: «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»
ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Ποσοτική έρευνα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω
ΠΕΡΙΟΧΗ: Πανελλαδική
ΔΕΙΓΜΑ: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.008 άτομα
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 15/9/2014 – 23/9/2014
ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: Για τα αποτελέσματα της έρευνας και σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%, το δειγματοληπτικό σφάλμα (sampling error) υπολογίζεται σε +-3,2%
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ: Εργάστηκαν 20 ερευνητές και 2 επόπτες
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λόγω στρογγυλοποίησης, ενδέχεται κάποιες κατανομές να μην αθροίζουν στο 100%

 

Έρευνα Πολιτικής Συγκυρίας της Public Issue για τα κοινωνικά και ταξικά χαρακτηριστικά των κομμάτων (Β′ μέρος)

 

Σχετικό θέμα: Ισχυρό εκλογικό ρεύμα υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ανάλυση Του Γιάννη Μαυρή-Πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Public Issue)  

 

 

Scroll to top