Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Εντείνεται η εκ των έσω αποδόμηση της στρατηγικής του Βαγγέλη Βενιζέλου περί »Δημοκρατικής Παράταξης»
ΑΜΕ/ΜΠΕ
Εντονο προβληματισμό και αντικρουόμενα σχόλια προκαλεί στη Χαριλάου Τρικούπη η μεγάλη δημοσκόπηση της Public Issue για την «Εφ.Συν.». Η συνεχιζόμενη κατακρήμνιση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ φουντώνει την γκρίνια μεταξύ των στελεχών για τις επιλογές της ηγεσίας και ειδικότερα για τη στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία με τη Ν.Δ., γεγονός στο οποίο -κατά κύριο λόγο- αποδίδεται από τους «διαφωνούντες» ο διαρκής δημοσκοπικός κατήφορος του κόμματος.
Κομματικοί παράγοντες που είχαν εγκαίρως χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη σύμπλευση «άνευ όρων» με τον Αντώνη Σαμαρά επισημαίνουν ότι και τα νέα απογοητευτικά για το ΠΑΣΟΚ ευρήματα (5,5% στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής) αποτελούν τα «επίχειρα» της συγκυβέρνησης και της ταύτισης με τις επώδυνες και συντηρητικές πολιτικές του Μαξίμου.
«Εχουμε γίνει συμπλήρωμα»
Οπως εκτιμούν, το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε «συμπλήρωμα» της Ν.Δ. και το πληρώνει με βαρύ τίμημα κι όσο η τακτική παραμένει ίδια, η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Μάλιστα, προεξοφλούν αποτυχία στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης που προωθεί ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι η ανάκαμψη για τον χώρο θα παραμείνει «απατηλό όνειρο», εφόσον οι πολιτικές και ο προγραμματικός λόγος δεν αποκτήσουν ουσιαστικά προοδευτικό πρόταγμα και δεν «συναντηθούν» με τις κοινωνικές ανάγκες. Με άλλα λόγια, υποδεικνύουν στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ αναθεώρηση στοχεύσεων και τερματισμό του σφιχτού εναγκαλισμού με τη Ν.Δ., σε διαφορετική περίπτωση προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση και επιτάχυνση του εκλογικού μαρασμού τού άλλοτε κραταιού Κινήματος.
Ενδεικτικές είναι εξάλλου οι παρεμβάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο δύο σφοδρών πολέμιων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου, του Θάνου Μωραΐτη, ο οποίος ζήτησε νέα ηγεσία, και του Φίλιππου Πετσάλνικου, που χαρακτήρισε αναγκαιότητα τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης «και όχι κατ' επίφαση, όπως συμβαίνει ώς τώρα». Ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ και ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας με συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για εκλογές στα τέλη του 2015 πρότεινε με τη σειρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Καχυποψία και αμφισβήτηση
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η ανάγνωση των επιτελικών συνεργατών του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν τα ανησυχητικά μηνύματα της μέτρησης της «Εφ.Συν.», εκφράζοντας έκδηλη καχυποψία και εμμέσως αμφισβητώντας κομβικά στοιχεία της.
Πιο συγκεκριμένα, διερωτώνται τι έχει μεσολαβήσει από την προηγούμενη μέτρηση της ίδια εταιρείας και η Ν.Δ. έχει αυξήσει τη δύναμή της από 24% σε 25%, ενώ ενστάσεις διατυπώνουν και για την εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ στο 36%, ερμηνεύοντας τα δεδομένα αυτά σε απόπειρα τεχνητής ενίσχυσης της δικομματικής πόλωσης. Δυσεξήγητο θεωρούν, τέλος, το 9,5% του Ποταμιού, αφήνοντας υπονοούμενα για το «φουσκωμένο» ποσοστό του νεοσύστατου φορέα, σε μια ρευστή πολιτική συγκυρία διεργασιών για την πρωτοκαθεδρία στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των συχνών επικοινωνιακών ενδοκυβερνητικών τριβών ανάμεσα στους δύο εταίρους, τόσο το επίσημο ΠΑΣΟΚ όσο και άλλα στελέχη αντέδρασαν έντονα στην αναφορά του πρωθυπουργού ότι η Ν.Δ. αποτελεί τη Δημοκρατική Παράταξη. Πυρά εξαπέλυσε ο Δημήτρης Καρύδης, θυμίζοντας την καταστροφική πενταετία Καραμανλή και τα περίφημα Ζάππεια, ενώ τα βέλη τους έριξαν οι Μιχάλης Καρχιμάκης και Γιώργος Πεταλωτής.
Με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, σήμερα το μεσημέρι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να οριστικοποιήσει τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά που θα διεξαχθεί το απόγευμα ή αύριο το πρωί εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα. Μέσα στην εβδομάδα προγραμματίζεται ραντεβού με στελέχη της Ελιάς για την προετοιμασία του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης.