Pin It

Ο υπουργός Παιδείας μελετά τροποποιήσεις στο σχέδιο «Αθηνά» έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε ακόμα και σε μέλη της κυβέρνησης. Εξήγγειλε τη δεύτερη φάση της παρέμβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, που δεν είναι άλλη από τη «βαριά αξιολόγηση» των ιδρυμάτων

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

«Ο διάλογος συνεχίζεται. Οπου υπάρχουν αστοχίες θα τις ξαναδούμε». Με αυτό το μήνυμα ο υπουργός Παιδείας προαναγγέλλει τις διορθώσεις που μελετά στο σχέδιο «Αθηνά», αλλά και επιχειρεί να κατευνάσει τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του αναπληρωτή του υπουργού, αρμόδιου για τον Πολιτισμό, Κώστα Τζαβάρα, που αμφισβήτησε τη σκοπιμότητα του «μεταρρυθμιστικού σχεδίου».

 

«Οι αλλαγές δεν θα γίνουν με τοπικιστική λογική αλλά σύμφωνα με τους κανόνες που τέθηκαν εξ αρχής», απαντά ο K. Αρβανιτόπουλος αναγγέλλοντας ταυτοχρόνως τη δεύτερη φάση της παρέμβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, τη «βαριά αξιολόγηση» των ιδρυμάτων με τη δημιουργία κατατάξεων. Ητοι, τη συνέχιση της σχετικής διαδικασίας που είχε μείνει στη μέση. Αυτόματα, όμως, θα ενεργοποιηθεί και ο μηχανισμός κυρώσεων, δηλαδή η περικοπή της (ήδη μειωμένης) δημόσιας επιχορήγησης σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης. Πώς θα βρουν χρήματα να αναβαθμιστούν τα ιδρύματα; Χορηγίες πρότεινε ο υπουργός.

 

Προτάσεις ΔΗΜΑΡ

 

Μία από τις διορθώσεις που ανέφερε χθες, σε φιλική συνάντηση με τους δημοσιογράφους, αφορά το Τμήμα Μηχανολογίας και Οχημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Δεν θα μεταφερθεί στις Σέρρες, θα γίνει το αντίστροφο. Ιδιος ο προβληματισμός και για το Τμήμα Ηλεκτρονικής, έλεγαν αργότερα συνεργάτες του, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η τύχη της συγχώνευσης του 5ετούς Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης από το 4ετές Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εξετάζεται η δυνατότητα διόρθωσης, η οποία, ωστόσο, προϋποθέτει την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, ενδεχόμενο που σηκώνει προβληματισμό.

 

Στις υπό εξέταση προτάσεις, πάντως, είναι και αυτή της ΔΗΜΑΡ για δημιουργία κοινοπραξιών πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανά περιφέρεια, τη διεύρυνση, δηλαδή, της ομοσπονδιοποίησης ιδρυμάτων.

 

Κατά τα άλλα, ο υπουργός επισήμανε:

 

-Τελειόφοιτοι υπό συγχώνευση τμημάτων ΤΕΙ (δύο τελευταία εξάμηνα πτυχιακής-πρακτικής) θα πάρουν το πτυχίο τους από το παλιό τμήμα.

 

-Μελετάται η ίδρυση μιας ή δυο πανεπιστημιακών σχολών τουριστικού μάνατζερ, μια και οι τουριστικές σπουδές στα ΤΕΙ υποβιβάστηκαν σε κατευθύνσεις.

 

-Μέχρι αρχές Μαρτίου θα είναι έτοιμο το τελικό σχέδιο ώστε να ετοιμαστεί και το φετινό μηχανογραφικό.

 

-Η βάση του 10 θα επανεξεταστεί μετά τις φετινές πανελλαδικές οι οποίες θα σηματοδοτηθούν από τη μείωση των εισακτέων (στα ΤΕΙ από 18.000 σε 11.000) και την αύξηση των βάσεων.

 

-Περίπου 28.000 υπολογίζει το υπουργείο (31.000 πριν από τις διορθώσεις) τούς υπό μετακίνηση φοιτητές. Θα επιδοτηθούν, αλλά όχι όλοι, μόνον όσοι πληρούν κριτήρια τα οποία θα οριστούν σύντομα.

 

-Τη Δευτέρα θα δώσει τις προτάσεις του το ΠΑΣΟΚ, ενώ ήδη έχουν παρελάσει δήμαρχοι, πρυτάνεις, πρόεδροι, φοιτητές έως και μητροπολίτες.

 

Αλλαγή μάνατζμεντ

 

«Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν είναι συνοικιακά φροντιστήρια», είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος. Και αναρωτήθηκε: «Κακό είναι να βρουν χορηγούς, άλλους πόρους; Πρέπει ν' άλλάξουν νοοτροπία. Να γίνουν εξωστρεφή. Να αλλάξουν μάνατζμεντ». Παράδειγμα προς μίμηση έφερε το μετά διδάκτρων Διεθνές Πανεπιστήμιο. Ο ίδιος με τα τελευταία μνημονιακά νομοθετήματα άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στους ιδιώτες. Ας κουνήσουν χέρι και τα ιδρύματα. Αλλιώς, υπάρχουν τα κολέγια, το εξωτερικό…

Scroll to top