Πολύωρη σύσκεψη με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα, το δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, τους αντιδημάρχους, καθώς και τον Στέλιο Καλαμιώτη, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρομά Χαλανδρίου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι όπου και αποφασίστηκε αύριο στις 9:30 το πρωί συνεργεία της αποκεντρωμένης διοίκησης, με την παρουσία των Αγγελάκα, Ρούσσου και Καλαμιώτη να κατεδαφιστούν τα 12 κτίσματα, τα οποία σύμφωνα με την πολεοδομία Βόρειου Τομέα Αττικής είναι ακατοίκητα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αγγελάκα, ο ίδιος είναι διατεθειμένος να αναστείλει για εύλογο χρονικό διάστημα την μετεγκατάσταση των Ρομά στο όρος Πατέρας και σε συνεργασία με τον δήμαρχο Χαλανδρίου να βρεθεί νέος χώρος προκειμένου να διαμείνουν οι Ρομά.
Νωρίτερα, υπήρξε ένταση στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου, λόγω διαμαρτυρίας Ρομά που μένουν στον καταυλισμό του Χαλανδρίου, έπειτα από απόφαση για την κατεδάφιση του καταυλισμού και απομάκρυνσή τους από την περιοχή.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος αντιτάχθηκε στο γκρέμισμα του καταυλισμού, αναφέροντας ότι «η λύση δεν μπορεί να δοθεί με αυτόν τον αυταρχικό τρόπο και με αυτά τα μέσα».
«Είναι αδιανόητο αυτό που σκέφτεται η αποκεντρωμένη διοίκηση. Να κάνουν στρατιωτική επιχείρηση… Επιχειρούν να μετατρέψουν το Χαλάνδρι σε εμπόλεμη ζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσος.
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον καταυλισμό και ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στη συγκέντρωση συμμετείχε πλήθος Τσιγγάνων όλων των ηλικιών, καθώς και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕΕΡΦΑ. Ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας, συναντήθηκε διαδοχικά με εκπρόσωπους των Ρομά, καθώς και με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσσο.
«Τριπλή ομηρία»
«Του επισημάναμε τις θέσεις μας για το πώς θα μπορέσει να λυθεί η τριπλή ομηρία: των κατοίκων, των Τσιγγάνων και των ιδιοκτητών των οικοπέδων. Τονίσαμε ότι για λόγους κοινωνικής ειρήνης θα πρέπει να ανασταλεί η κατεδάφιση», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Σ. Ρούσσος.
Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει την απόφαση του Μ. Αγγελάκα ως «προκλητικά ρατσιστική». Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Πλειάδες» προειδοποιεί ότι θα ζητήσει την ποινική δίωξη κάθε φυσικού και νομικού προσώπου και οργάνου που ευθύνεται για την κατεδάφιση.
Καλαμάτα: Σκληρή κόντρα δημάρχου – αντιπεριφερειάρχη για τη μετεγκατάσταση των Τσιγγάνων
Σκληραίνει στην Καλαμάτα η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά και του δημάρχου της πόλης Παναγιώτη Νίκα, στον απόηχο της διαμάχης του τελευταίου -εδώ και καιρό- με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη. Η κόντρα αποτυπώθηκε στο θέμα της μετεγκατάστασης των Τσιγγάνων από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας στην κατασκήνωση–φάντασμα της Μπιρμπίτας. Ακολούθησαν ανακοινώσεις έπειτα από δηλώσεις που έκανε ο κ. Μαντάς σε τηλεοπτικό σταθμό της Μεσσηνίας, με τις οποίες καλούσε τον δήμαρχο να μην επιδιώξει «συνεργασίες α λα καρτ για τα προβλήματα του τόπου».
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως είναι μάλλον τολμηρή η απόφαση του Δήμου Καλαμάτας να κατεδαφίσει τον καταυλισμό στην Αγία Τριάδα μέσα σ’ ένα μήνα και παράλληλα να μεταφέρει τις οικογένειες των Ρομά στην κατασκήνωση της Μπιρμπίτας, δεδομένου ότι η κατασκήνωση είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένη. Εξι χρόνια πριν, το έργο–πρότυπο -όπως παρουσιαζόταν τότε- εγκαινιαζόταν απ’ τους πολιτικούς της εποχής ως «πρωτοποριακό» για την τύχη των Ρομά που θα είχαν πλέον τον δικό τους χώρο.
Για την Μπιρμπίτα δαπανήθηκαν κάποια εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πήγαν στον βρόντο, μιας και κανείς δεν έμεινε ποτέ εκεί, ενώ οι κατασκευές λεηλατήθηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν.
efsyn.gr