30/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ

Στο Αριστοτέλειο άφησε την πνευματική του περιουσία

Ο σπουδαίος φιλόλογος διατέλεσε μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών από το 1959 ώς το .
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Στο Ιδρυμα Τριανταφυλλίδη του ΑΠΘ, η πνευματική διαθήκη του αείμνηστου δημοτικιστή Εμμανουήλ Κριαρά. «Ο κορυφαίος Ελληνας φιλόλογος Εμμανουήλ Κριαράς (1906-2014), με τη διαθήκη του που δημοσιεύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2014 από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, καθιστά το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη) τον κύριο πνευματικό του κληρονόμο», ανακοίνωσε χθες το ΑΠΘ.

 

Σύμφωνα με τη διαθήκη που συνέταξε στις 26 Σεπτεμβρίου 2011, ο Εμμανουήλ Κριαράς παραχωρεί στο Ινστιτούτο την προσωπική του βιβλιοθήκη, με μερικές χιλιάδες επιστημονικά και άλλα βιβλία. Κληροδοτεί, επίσης, στο ινστιτούτο φακέλους με τα χειρόγραφα τελειωμένων και ημιτελών μελετών του, καθώς και με δημοσιευμένες κρίσεις για το έργο του.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ινστιτούτου, στη συνεδρίασή του της 24ης Σεπτεμβρίου 2014, αποδέχθηκε τη δωρεά, η οποία δείχνει τη βαθύτατη εκτίμηση του Εμμανουήλ Κριαρά για το έργο του ινστιτούτου.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο σπουδαίος φιλόλογος διατέλεσε μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου από το 1959 ώς το 1969, επιλεγμένος για τη θέση αυτή από τον ίδιο τον Μανόλη Τριανταφυλλίδη. Την τελευταία δεκαετία μάλιστα, το ινστιτούτο εξέδωσε σημαντικά έργα του: Ανιχνεύσεις (2004), Ερευνητικά (2005), Αλληλογραφία (2007), και –μόλις δύο χρόνια πριν, το 2012– το Ανακάλημα της Κωνσταντινόπολης.

 

Με την ίδια διαθήκη ο Εμμανουήλ Κριαράς κληροδοτεί, επίσης, στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας τα αδιάθετα αντίτυπα του Λεξικού της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας (1100-1669) καθώς και προσωπικών του δημοσιευμάτων, και στο Μουσείο Μπενάκη τους φακέλους της αλληλογραφίας του καθώς και πλακέτες, διακρίσεις κτλ. που του απονεμήθηκαν κατά καιρούς.

 

Ν.ΦΩΤ.

 

Scroll to top