maksimou-samaras

30/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεβάφουν οι… κόκκινες γραμμές

Μετά την αρνητική αντίδραση των αγορών και την εύγλωττη σιωπή των εταίρων, η κυβέρνηση δίνει σήμα στην τρόικα ότι όλα συζητιούνται και δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς φοροελαφρύνσεις ή παροχές.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Βήμα βήμα υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες γραμμές» και τη ρητορική της «ρήξης» με την τρόικα, εν όψει του νέου γύρου των συνομιλιών που αρχίζουν σήμερα στην Αθήνα. Μετά τη σιωπή των εταίρων και τις αρνητικές αντιδράσεις από την αγορά ομολόγων, αλλά και τη σύγχυση που προκλήθηκε ακόμη και μέσα στο κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έδωσε γραμμή στον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

 

«Ολα τα θέματα θα τεθούν στο τραπέζι με την τρόικα» είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας να καθησυχάσει τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά και τις αγορές μέσα και έξω, αναφορικά με τον πέμπτο γύρο αξιολόγησης. Η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί από την ίδια την κυβέρνηση, ότι «θα προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις» με φοροελαφρύνσεις και άλλες στοχευμένες παροχές, επιχειρείται να αμβλυνθεί.

 

Ενδεχόμενη ρήξη με την τρόικα σ’ αυτή τη φάση, η οποία μάλιστα θεωρείται προκαταρκτική διότι οι συνομιλίες θα διακοπούν εν όψει της τακτικής συνόδου του ΔΝΤ στα μέσα Οκτωβρίου και θα επαναληφθούν μετά την ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών από την ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου, θα ήταν, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, «άλμα στο κενό» (βλ. ρεπορτάζ σελ. 42).

 

Ραντεβού τον Νοέμβριο

 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όλα θα κριθούν στην επόμενη φάση των συνομιλιών με την τρόικα, τον Νοέμβριο, στην τελική ευθεία για την ψήφιση του προϋπολογισμού, με την ελπίδα ότι οι εταίροι θα είναι συγκαταβατικοί στο Eurogroup στο σχέδιο για διακοπή της παρουσίας του ΔΝΤ στα τέλη του 2014.

 

Και αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει συναινετικά, όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη (Real Fm και ΣΚΑΪ): «Η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο, αλλά έχουμε πει από την αρχή ότι δεν πρόκειται να πάμε σε ρήξη με αυτούς που μας δανείζουν. Το τελευταίο που συμφέρει τη χώρα είναι να έρθουμε σε σύγκρουση με αυτούς που μας δανείζουν με χαμηλό επιτόκιο και που μας δίνουν τα κοινοτικά προγράμματα. Ολα είναι σε συζήτηση. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει χωρίς να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός και χωρίς να δημιουργηθούν νέα ελλείμματα. Θα εντάξουμε στον προϋπολογισμό όλα όσα μπορούμε να συμπεριλάβουμε χωρίς να διαταράξουμε τα δημοσιονομικά μας και πάντοτε σε συνεργασία και σε συνεννόηση με τους θεσμικούς μας εταίρους».

 

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε σαφές μήνυμα να κλείσουν τα ενδοκυβερνητικά μέτωπα, διαφορετικά η επικείμενη αντικατάσταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλου, που αναλαμβάνει καθήκοντα επιτρόπου στα τέλη Οκτωβρίου, ενδέχεται να δώσει την αφορμή για μίνι ανασχηματισμό.

 

Οι συνεχείς διαφοροποιήσεις του υπουργού Εσωτερικών, Αργ. Ντινόπουλου, από την πολιτική του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη έχουν φέρει εκνευρισμό μέσα στην κυβέρνηση και συνεχείς διαμαρτυρίες στους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Το μέτωπο αναμένεται να κλείσει μετά τη διευκρινιστική ανακοίνωση Μητσοτάκη και τις δηλώσεις τόσο του γραμματέα της Ν.Δ. Α. Παπαμιμίκου (Real Fm), που χαρακτήρισε προσωπικό ζήτημα τις αντιρρήσεις Ντινόπουλου, όσο και της εκπροσώπου Σ. Βούλτεψη, που είπε ότι οι υπουργοί εφαρμόζουν την κυβερνητική πολιτική, θεωρούνται η τελευταία προειδοποίηση προς τον υπουργό Εσωτερικών.

 

Τα προβλήματα της κυβέρνησης

 

Το πρόβλημα της κυβέρνησης όμως δεν περιορίζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αρνητική αξιολόγηση που περιμένει από την τρόικα για την κινητικότητα και το πρόγραμμα απολύσεων. Η αντιπαράθεση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ καλά κρατεί, μολονότι από την πλευρά του πρώτου εταίρου γίνεται προσπάθεια να κλείσει το θέμα που άνοιξε από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά στην εκδήλωση της Ν.Δ. Σήμερα, αναμένεται νέα συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου, στη σκιά αυτής της αντιπαράθεσης και των ενδοκυβερνητικών τριβών.

 

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στην κυβέρνηση, είναι η δημόσια παραδοχή του υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη (στο Μega) ότι «όσο το τοπίο δεν ξεκαθαρίζει και όσο δεν λύνεται το ζήτημα αυτό (του Προέδρου της Δημοκρατίας), στο μυαλό όλων μας υπάρχει το ενδεχόμενο εκλογών», ενώ ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος (ρ/σ Alpha) εκτίμησε ότι «οι εξελίξεις στην οικονομία θα δείξουν αν θα κερδίσει η κυβέρνηση το στοίχημα ή αν θα στηθούν πρόωρες κάλπες», ως προς την προεδρική εκλογή, δε, μίλησε για θρίλερ με μοιρασμένες πιθανότητες για την κατάληξη.

 

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, που κατέβηκε χωρίς το χρίσμα της Ν.Δ. στις εκλογές, δήλωσε ότι «ενδεχομένως να χρειαστεί να παραιτηθεί ο Αντ. Σαμαράς, καθώς για να γίνει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει πιθανότατα να αλλάξει ο πρωθυπουργός».

 

Scroll to top