Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Τις εντυπώσεις που προκάλεσε η πρόταση-βόμβα της Μαρίας Ρεπούση για κοινό ψηφοδέλτιο ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία συμφώνησε μέσω της «Εφ.Συν.» και η Ασημίνα Ξηροτύρη, επιχειρεί να μετριάσει η ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου, συντηρώντας πάντως την προοπτική της δημιουργίας ενός μπλοκ εξουσίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του σχεδίου προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.
Η αναστάτωση στα ανώτατα κλιμάκια της ΔΗΜΑΡ προκλήθηκε κυρίως εξαιτίας της χρονικής συγκυρίας διατύπωσης της επίμαχης πρότασης για κοινή κάθοδο με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και λιγότερο για λόγους ουσίας και περιεχομένου, καθότι το ενδεχόμενο σύμπραξης των δύο κομμάτων, ίσως και προεκλογικά, είναι μια διαδεδομένη συζήτηση και διόλου απίθανη εξέλιξη για τους παροικούντες την Αγίου Κωνσταντίνου.
Η δημοσιοποίηση ωστόσο του θέματος και η ανακίνησή του δύο ημέρες πριν από την έναρξη του τρίτου συνεδρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη ΔΗΜΑΡ εκτός Βουλής και τη γενικότερη εικόνα αποδιοργάνωσης που εκπέμπει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, θεωρήθηκε από το ηγετικό επιτελείο ότι επιτείνει την ατμόσφαιρα ηττοπάθειας και ακυρώνει κάθε προσπάθεια επανάκαμψης.
Με φανερή ενόχληση, ο εκπρόσωπος Τύπου Χρήστος Μαχαίρας θέλησε να διαψεύσει τα σενάρια ρευστοποίησης ή διάχυσης σε άλλα σχήματα, παραπέμποντας στο κείμενο θέσεων του συνεδρίου «το οποίο έχει υπερψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία και υπογραμμίζεται το αδιαπραγμάτευτο της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ».
«Προφανώς, καθένας και καθεμία δικαιούνται να καταθέτουν την άποψή τους, αν και για ορισμένα ζητήματα γι΄ αυτό ακριβώς γίνονται τα συνέδρια: για να συζητούνται δηλαδή οι απόψεις και να λαμβάνονται αποφάσεις στη βάση πλειοψηφιών και μειοψηφιών», πρόσθεσε σχετικά με τις δηλώσεις της κ. Ρεπούση, τονίζοντας με αιχμές για τη βουλευτή Πειραιά ότι η ΔΗΜΑΡ ούτε διαλύεται, «όπως εύχονται κάποιοι», ούτε πρόκειται να διαχυθεί σε άλλα κόμματα.
Ο κ. Μαχαίρας διευκρίνισε πάντως ότι το κόμμα του διεκδικεί με όρους αυτονομίας τον σχηματισμό ενός νέου μπλοκ εξουσίας με προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας. Ξεκαθάρισε τέλος ότι στο επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης η ΔΗΜΑΡ δεν θα έχει καμία οργανωτική εμπλοκή και θα παραβρεθεί -κατά τα ειωθότα- απλά και μόνο για να χαιρετίσει το άνοιγμα των εργασιών του.