30/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κύπρος: προς νέο εργασιακό καθεστώς για δημοσίους υπαλλήλους

Το Μνημόνιο αλλάζει ό,τι ισχύει σε μισθούς, διορισμούς, προαγωγές και αξιολόγηση.
      Pin It

Λευκωσία Ανταπόκριση: Ακης Φάντης

 

Αντιδράσεις αναμένονται από το ΑΚΕΛ και τα συνδικάτα

Αντιδράσεις αναμένονται από το ΑΚΕΛ και τα συνδικάτα

Σαρωτικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων εισηγούνται οι ξένοι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, σε προκαταρκτική μελέτη που εκπόνησαν για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, στη βάση πρόνοιας του Μνημονίου, προκαλώντας αντιδράσεις από πλευράς κοινοβουλευτικών κομμάτων.

 

Για τη μελέτη, η οποία στηρίχτηκε σε έρευνες της Παγκόσμιας Τράπεζας, Βρετανών εμπειρογνωμόνων, του Πανεπιστημίου Κύπρου και σε άλλες πηγές και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή εργασίας ο διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

 

Οι αλλαγές που προτείνονται αφορούν κυρίως:

 

• Το κρατικό μισθολόγιο.

• Το σύστημα διορισμών και προαγωγών.

• Το σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο.

 

Με βάση τη δέσμευση που υπάρχει στο Μνημόνιο, αυτές θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή εντός του πρώτου τριμήνου του 2015.

 

Μεγάλο μέρος της έκθεσης, το προσχέδιο της οποίας έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, καταπιάνεται με το κρατικό μισθολόγιο. Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι οι μισθολογικές αυξήσεις παραχωρούνταν αυτόματα, χωρίς να υπάρχει διασύνδεση με την απόδοση, και ότι στον δημόσιο τομέα παραχωρούνται σημαντικά υψηλότεροι μισθοί σε σχέση με τον ιδιωτικό. «Η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων, που είναι και θέση της κυβέρνησης, είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα μισθολογίου το οποίο να ανταμείβει την αξία και την απόδοση μέσω πραγματικών προαγωγών και ένα μισθολόγιο που να μπορεί να αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός», σημείωσε ο Κύπρος Κυπριανού.

 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, είπε ότι «ερήμην των κοινωνικών εταίρων» η κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνία για αλλαγές στο σύστημα αμοιβών και όρων εργασίας στο Δημόσιο. «Απαιτούμε να τα βγάλει όλα στο φως, να ενημερώσει τον κυπριακό λαό και τις πολιτικές δυνάμεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας της με την τρόικα και ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει σε σχέση με τους όρους εργοδότησης στο Δημόσιο και εις βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας», είπε.

 

Σημείωσε επίσης ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι «στενά», καθώς μέχρι τον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τη μελέτη, να ξεκινήσει διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και μετά με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και στη συνέχεια να ολοκληρώσει το τελικό νομοθετικό πλαίσιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

 

Scroll to top