Pin It

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Η «χωματερή» των εταιρικών ομολόγων της ευρωζώνης μπορεί να κρύβει επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και συστημικούς κινδύνους, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

 

Τον προηγούμενο μήνα, αναφέρει η εφημερίδα, ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης junk, δηλαδή «σκουπίδια», άντλησαν συνολικά 16 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που έχει αντληθεί πότε κατά τον μήνα Ιανουάριο. Οπως υπογραμμίζεται, τα περίπου 8 δισ. δολάρια πήγαν σε εταιρείες προβληματικών χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, όπως Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ιρλανδία. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσό αυτό είναι πενταπλάσιο εκείνου που αντλήθηκε τον Ιανουάριο του 2012.

 

Μεταξύ των επιχειρήσεων «junk» είναι η ΦΑΓΕ και ο ΟΤΕ. Η πρώτη, σύμφωνα με τη «WSJ» κατάφερε να αντλήσει τον Δεκέμβριο 250 εκατ. ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο οριακά χαμηλότερα από το 10%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της διοίκησης που ανέμενε επιτόκιο μεγαλύτερο του 10%.

 

O ΟΤΕ πούλησε τον προηγούμενο μήνα πενταετή ομόλογα ύψους 700 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,875%. Παρότι το κόστος δανεισμού ήταν υψηλότερο συγκριτικά με αντίστοιχες εκδόσεις προηγούμενων ετών, ωστόσο αξιολογήθηκε ως «πολύ καλό» από αναλυτές, καθώς οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες δανείζονται αυτό το διάστημα με επιτόκια που υπερβαίνουν το 10%.

 

Η ξαφνική άνοδος της ζήτησης για τα συγκεκριμένα ομόλογα μπορεί, ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές, να αποτελέσει μια νέα φούσκα που θα οδηγήσει σε αναθέρμανση της κρίσης στην περιοχή. Οι φόβοι στηρίζονται στην αβεβαιότητα που εγείρουν οι εκλογές στην Ιταλία και το σκάνδαλο στην Ισπανία αλλά και σε μια ενδεχόμενη επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης των ΗΠΑ που σίγουρα θα επηρεάσει τις εξελίξεις στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

 

Ανησυχία υπάρχει και σε πολιτικό επίπεδο, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Bόλφγκανγκ Σόιμπλε, να προειδοποιεί ότι μπορεί να υπάρξει μια νέα παγκόσμια κρίση εάν τα μεγάλα αναπτυγμένα κράτη συνεχίσουν να διοχετεύουν ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία, σε μια έμμεση κριτική των τακτικών ελλείμματος – δαπανών των ΗΠΑ και της νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας.

 

«Δεν θα είμαστε σε θέση να αποφύγουμε την επόμενη κρίση α λα 2008 εάν “πέσουν” στην οικονομία τεράστια χρηματικά ποσά», είπε και προανήγγειλε ότι στην αυριανή συνάντηση των G20 στη Μόσχα θα καλέσει τους Αμερικανούς συναδέλφους του να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ευρώπης.

 

«Θα τους πω: “Μακάρι να ακολουθούσατε το παράδειγμα της ευρωζώνης. Η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση μιας βιώσιμης δημοσιονομικής πολιτικής”» είπε και υπογράμμισε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι «πεισματάρα και απτόητη» στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και θα παραμείνει σημείο σταθερότητας και μοχλός για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Scroll to top