megaronplus

01/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το πρόγραμμα του Megaron Plus

Πολιτισμός είναι ακόμα και η μόδα

Για ενδέκατη χρονιά με τις ελεύθερες για το κοινό ομιλίες του ο θεσμός φιλοξενεί προσωπικότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού από όλους τους τομείς (οικονομία, αρχιτεκτονική, θρησκεία, επιστήμη) και φέρνει στην Αθήνα τον περίφημο σχεδιαστή Αζεντίν Αλαϊά και τον Ιταλό συγγραφέα Φραντσέσκο Πίκολο.
      Pin It

Της Νόρας Ράλλη

 

«Ανοιγμα προς τον κόσμο» μέσω μιας διαδικασίας «αυθόρμητης συνεργασίας και κατάθεσης προτάσεων» χαρακτήρισε το φετινό πρόγραμμα του Megaron Plus ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Γιάννης Μάνος. Πράγματι, για ενδέκατη χρονιά, το Μέγαρο μέσω του συγκεκριμένου θεσμού κατορθώνει να ενσωματώσει τόσο πολιτιστικά αμιγώς θέματα όσο και ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως ζητήματα υγείας, αρχιτεκτονικής, ιστορίας, θρησκείας, επιστήμης, ακόμα και μόδας.

 

«Συνεχίζουμε κανονικά στο Μegaron Plus, που πλέον έχει αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα. Απευθύνεται δωρεάν σε όλους και αποδεικνύει πως έχουμε αναγνωρίσει την κοινωνική μας υποχρέωση προς το κοινό της πόλης. Και φέτος δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στις συνεργασίες – με το London School of Economics, το Γαλλικό Ινστιτούτο κ.ά. Αλλά και σε διαφορετικές εκδηλώσεις, για παράδειγμα για την υγεία, που εξαιτίας της κοινωνικής ευαισθησίας τους προάγονται σε ζητήματα πολιτισμού και κουλτούρας», εξήγησε ο Γ. Μάνος.

 

Πιο συγκεκριμένα, μετά την ομιλία της Μάργκαρετ Ατγουντ, τη σκυτάλη παίρνει η βυζαντινολόγος, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (υπήρξε η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση) και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Σήμερα, στις 20.00, στην αίθουσα Τριάντη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν της, με προβολή 50λεπτου οπτικοακουστικού αφηγήματος από το αρχείο του δημοσιογράφου Θανάση Λάλα, ο οποίος θα παρουσιάσει και το αφιέρωμα. Την Παρασκευή, η διάσημη Χιλιανή αρχιτέκτονας τοπίου (δημιουργός τού παραθαλάσσιου τεράστιου διαδρόμου στο Punta Pite του Σαντιάγο), Τερέσα Μόγερ, θα μιλήσει με θέμα «Αποκαλύπτοντας το τοπίο». Την ενότητα «Θρησκεία», με ομιλία για τη σχέση της με τη Φιλοσοφία θα ανοίξει στις 9/10 ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιος Βιρβιδάκης.

 

Από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις (41 το σύνολο) ξεχωρίσαμε:

 

Διάλεξη του καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, Τσίνο Ζούκι, με θέμα «Η πόλη (δεν) είναι ένα δέντρο – Νέα πρότυπα αστικού χώρου» (29/10)

 

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητρόπουλο, με τη συμμετοχή του Δημήτρη Καταλειφού, της μετζοσοπράνο, Ειρ. Καραγιάννη και του πιανίστα Διον. Μαλούχου

 

Παρουσίαση από την Ερση Σωτηροπούλου του συγγραφέα Φραντσέσκο Πίκολο, βραβευμένου φέτος με το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο στην Ιταλία, Premio Strega. Την κορυφαία αυτή λογοτεχνική διάκριση έχουν λάβει στο παρελθόν οι Τσέζαρε Παβέζε, Αλμπέρτο Μοράβια, Ουμπέρτο Εκο (20/11)

 

Ομιλία του Βασίλη Βασιλικού, που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια αδιάλειπτης συγγραφικής παρουσίας, με θέμα «Είμαι αυτό που με κάνουν οι ειδήσεις των εφημερίδων» (25/11)

 

Τιμητική εκδήλωση στον Νίκο Κούνδουρο και τη Μαρία Φαραντούρη, με ταυτόχρονη παρουσίαση της ετήσιας πολιτιστικής έκδοσης «Επίλογος» (9/12)

 

Ομιλία του προέδρου και διευθυντή του London School of Economics and Political Science, Γκρεγκ Καλχούν, με θέμα «Κοινωνικά κινήματα, κοινωνική αλλαγή και δημοκρατία» (10/12)

 

Διάλεξη του διάσημου σχεδιαστή μόδας, ενός από τους ελάχιστους εν ενεργεία μύθους στον χώρο, Αζεντίν Αλαϊά, με τον καθηγητή φιλοσοφίας τέχνης, λογοτέχνη και εικαστικό Δημοσθένη Δαββέτα (18/12)

 

Συζήτηση για τα νέα δεδομένα σχετικά με την παθογένεια και τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, με σημαντικούς ομιλητές, σε επιμέλεια Ηλία Κούβελα (20/1/2015)

 

Συζητήσεις σε συνεργασία με το σωματείο «Διάζωμα» για τις πολιτιστικές διαδρομές αρχαίων θεάτρων (28/1)

 

Επίσης θα γίνουν ομιλίες για τη νευροβιολογία σε σχέση με τη λογοτεχνία (με συμμετοχή του ποιητή Τίτου Πατρίκιου, 11/3), για τις ανθρώπινες σχέσεις (με τη συγγραφέα Φωτεινή Τσαλίκογλου), καθώς και ομιλίες του Στέφανου Τραχανά αλλά και του βραβευμένου με Φιλντς για τα μαθηματικά, Σεντρίκ Βιγιανί. Φυσικά, το ηλεκτρονικό περιοδικό «Αναγνώστης» θα δώσει τα λογοτεχνικά βραβεία του (4/6) και θα παρουσιάσει και άλλες λογοτεχνικές συζητήσεις νωρίτερα μέσα στο 2015.

 

Τον επόμενο χρόνο, η κυρίαρχη σκέψη είναι να γίνει ένα ρεαλιστικό άνοιγμα στην πόλη. Συλλογικότητες και ομάδες, όπως οι Ατενίστας, θα συνεργαστούν με το Megaron Plus, και ο κήπος του Μεγάρου κάθε εβδομάδα θα έχει πρόγραμμα κλασικής μουσικής.

 

* INFO: Ολες οι διαλέξεις και συζητήσεις του Megaron Plus είναι με ελεύθερη είσοδο. Ζωντανή μετάδοση από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας: https://webcast.grnet.gr/.

 

[email protected]

 

Scroll to top