01/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Επιτέλους, εξάγουμε τη σύγχρονη τέχνη

Ο επί χρόνια σκουριασμένος και προβληματικός θεσμός παίρνει μπροστά με αιχμή του δόρατος το παράρτημα Βερολίνου, που ανατέθηκε στην έμπειρη Ελένη Βαροπούλου.
      Pin It

Της Παρής Σπίνου

 

«Stations» της Μαριάννας Καβαλλιεράτου

«Stations» της Μαριάννας Καβαλλιεράτου

To πράσινο κουμπί restart πατάει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού έπειτα από πολύχρονη αδράνεια και σπατάλη, καθώς η νέα διοίκηση δίνει δείγματα οργανωτικότητας, συνέπειας και μοναδικής εξωστρέφειας. Μετά τον εξορθολογισμό των οικονομικών, στόχος είναι η προβολή του σύγχρονου πολιτισμού στο εξωτερικό. Βιτρίνα θα είναι το παράρτημα του ιδρύματος στο Βερολίνο, καθώς η δραστήρια διευθύντρια Ελένη Βαροπούλου έχει οργανώσει ένα πρόγραμμα που στηρίζει τους νέους δημιουργούς, ενισχύει τις καλλιτεχνικές ανταλλαγές με τη Γερμανία, αλλά και τη συνεργασία με σημαντικούς φορείς όπως η Οπερα της Στουτγάρδης και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Η Ελένη Βαροπούλου απευθύνει πρόσκληση σε όλους, και κυρίως τους νέους, να θεωρήσουν τον χώρο της Monbijouplatz 12 ένα δικό τους καινούργιο στέκι. Ειδικότερα θα φιλοξενηθούν:

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣΜήνας Ελληνικής Φωτογραφίας με εκθέσεις των Στράτου Καλαφάτη και Κώστα Ορδόλη και «χαρτογράφηση» των Ελλήνων καλλιτεχνών στο Βερολίνο (Δεκέμβριος). Ενα εικαστικό περιβάλλον βασισμένο στη νέα του όπερα «Η φόνισσα» θα στήσει ο Γιώργος Κουμεντάκης σε συνεργασία με τον σκηνογράφο Πάνο Τουλούδη και τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ευκλείδη, ενώ το έργο του Παπαδιαμάντη θα διαβάσουν Γερμανοί ηθοποιοί (Ιανουάριος). Αφιέρωμα στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο με εκθεσιακή αναφορά στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου και την Ταινιοθήκη (Φεβρουάριος). Μήνας Ελληνικού Χορού με διαλέξεις-περφόρμανς και τη Μαριάννα Καβαλλιεράτου να παρουσιάζει την παραγωγή «Stations» (Μάρτιος). Εργαστήριο για μια όπερα νέων στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Οπερα της Στουτγάρδης (Απρίλιος). Προβολές έργων νέων καλλιτεχνών με ψηφιακές τεχνολογίες, εμπνευσμένων από την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Ιούλιος). Ακόμα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα γίνει στην Αθήνα στους χώρους του Σχολείου του Εθνικού Θεάτρου το πρώτο Ελληνογερμανικό Forum Δραματουργίας με επίκεντρο την τραγική μορφή του Φιλοκτήτη.

 

Στην ίδια γραμμή και το ΕΙΠ στην Αθήνα. Για πρώτη φορά ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Το κομψό κτίριο της οδού Στρατηγού Καλλάρη 50 στο Π. Ψυχικό μαζί με τον πανέμορφο κήπο του θα γεμίσουν από μαθητές σχολείων της Αττικής, με την ευκαιρία ενός Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου (3-5 Οκτωβρίου), που περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων και επισκέψεις 60 συγγραφέων.

 

Οσο για το άλλο κτίριο του ΕΙΠ, στο ίδιο οικόπεδο, που από τη δεκαετία του ’90 παραμένει εσωτερικά… γιαπί, γίνονται προσπάθειες να ολοκληρωθεί προκειμένου να φιλοξενήσει την πλούσια βιβλιοθήκη του ιδρύματος (14.000 τόμοι) και συνεδριακό κέντρο. Για την αποπεράτωσή του απαιτούνται 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Η διοίκηση βρίσκεται σε επαφή με τα Ιδρύματα Λεβέντη και Νιάρχου, που προτίθενται να καλύψουν σχεδόν το σύνολο του ποσού.

 

Πολλές είναι οι δράσεις που αναλαμβάνει το ΕΙΠ κι ας έχει προϋπολογισμό μειωμένο περίπου στο 1/3, δηλαδή 750.000 ευρώ από 2 εκατ. Από την παρουσία μας στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης και τη συνέχιση του προγράμματος «Φιλαναγνωσία», μέχρι τη δημιουργία Εστίας της Ελλάδος στη Λευκωσία (εγκαινιάζεται τον Οκτώβριο) αλλά και στο Πεκίνο.

 

Το περιπτερό μας στην Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης

Το περιπτερό μας στην Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης

Με ανανεωμένη εικόνα πάμε φέτος στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης (8-12 Οκτωβρίου), καθώς το λιτό, ελκυστικό περίπτερο σχεδίασε η βραβευμένη ομάδα Beetroot. Εμφαση θα δοθεί εκτός από το επαγγελματικό και στο πολιτιστικό κομμάτι, με θεματικές εκθέσεις βιβλίων, συζητήσεις για τη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα («Από τον Γιάννη Μαρή στον Πέτρο Μάρκαρη») ή την «Εικόνα της Ελλάδας στα γερμανικά ΜΜΕ». Καθημερινά, δε, θα προβάλλονται ταινίες μικρού μήκους βασισμένες σε ελληνικά λογοτεχνικά έργα, όπως «Δεκατρία μισό» του Χάρη Βαφειάδη, «Νebraska» του Αχιλλέα Κυριακίδη, «Η μαύρη θύελλα» του Νίκου Καλλαρά κ.ά.

 

Ωστόσο, τουλάχιστον ένα μέτωπο παραμένει ανοιχτό, αυτό του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. «Πρέπει πρώτα να γίνει εκκαθάριση στο ΕΚΕΒΙ για να το ενσωματώσουμε. Βρισκόμαστε στη διαδικασία ελέγχου των οικονομικών του, όπου δεν παρατηρείται ευταξία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΙΠ, καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος. «Σύμφωνα επίσης με το καταστατικό, το 40% των εσόδων του ΟΣΔΕΛ θα έπρεπε να αποδίδονται στο ΕΚΕΒΙ όλα αυτά τα χρόνια. Αν υπήρχαν αυτά τα έσοδα, ίσως το ΕΚΕΒΙ δεν έκλεινε, θα μπορούσε να λειτουργεί αυτόνομα».

 

[email protected]

 

Scroll to top