01/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εδιωξαν τις μπουλντόζες έξω από τον καταυλισμό

Η οργή των Ρομά ξεχείλισε στο Χαλάνδρι και ανέστειλε τη μετεγκατάστασή τους σε ακατάλληλο χώρο στα Μέγαρα. Η πρωτοβουλία των κινήσεων περνάει στον δήμο.
      Pin It

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Πίστωση χρόνου κέρδισαν οι Ρομά του Χαλανδρίου καθώς αναστέλλεται τελικά ο εκτοπισμός τους στο όρος Πατέρα, στα Μέγαρα, όπου αφενός δεν έχουν δημιουργηθεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις μετεγκατάστασης και αφετέρου ισοδυναμεί με εξορία από την πόλη τους. Η πρωτοβουλία των κινήσεων δίνεται τώρα στον Δήμο Χαλανδρίου ώστε να υποδείξει την κατάλληλη περιοχή μεταστέγασης. Ωστόσο, οι μπουλντόζες μπαίνουν τελικά σήμερα το πρωί στον καταυλισμό με σκοπό να γκρεμίσουν κτίσματα τα οποία έχουν καταγραφεί ως ακατοίκητα.

 

Φόβος για κατεδαφίσεις

 

Οι Τσιγγάνοι του καταυλισμού του Χαλανδρίου βρέθηκαν χθες στις επάλξεις ήδη από τις 5.30 το πρωί, με άγχος αλλά και με οργή απέναντι στην προαναγγελθείσα επέμβαση των ΜΑΤ, προκειμένου να γκρεμιστούν 12 παράγκες οι οποίες φέρονταν ως ακατοίκητες. Οπως εξήγησαν στην «Εφ.Συν.» κάτοικοι του καταυλισμού, κάποιες από τις παράγκες αυτές καταγράφηκαν ως «αγνώστου κατοίκου» και θεωρήθηκαν ακατοίκητες διότι δεν ήταν ο ένοικός τους παρών την ώρα της αυτοψίας της πολεοδομίας. Εξέφρασαν μάλιστα τον φόβο ότι εάν ξεκινούσαν οι κατεδαφίσεις, θα επεκτείνονταν και στα υπόλοιπα ενδιαιτήματα.

 

Στο πλευρό των Τσιγγάνων του Χαλανδρίου βρέθηκαν από τα χαράματα και αλληλέγγυοι πολίτες οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ. Οι Ρομά, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την κατεδάφιση, παρατάχθηκαν αρχικά στην είσοδο του καταυλισμού και στη συνέχεια έκλεισαν συμβολικά την κάθοδο της οδού Μεσογείων με οδοφράγματα φλεγόμενους κάδους σκουπιδιών και λάστιχα αυτοκινήτων. Χαρακτηριστική η προσπάθεια μιας ηλικιωμένης Τσιγγάνας να τονώσει το ηθικό φωνάζοντας: «Ακόμα μια ώρα, παιδιά μου! Κουράγιο!»

 

«Ούτε τουαλέτα ούτε φως δεν έχει εκεί που θέλουν να μας πάνε! Σκυλιά είμαστε; Δεν είμαστε άνθρωποι; Εδώ γεννηθήκαμε, παντρευτήκαμε, κάναμε παιδιά. Εδώ τα παιδιά μας μάθανε γράμματα. Είμαστε 40 χρόνια εδώ», μας λέει μια γυναίκα.

 

Οι Ρομά του Χαλανδρίου ζουν στον συγκεκριμένο καταυλισμό από το 1971. Οσο ο καταυλισμός μεγάλωνε άρχισαν να δημιουργούνται και να οξύνονται προβλήματα σχετικά με τους ίδιους, τους κατοίκους της συνοικίας και τους κατόχους τίτλων ιδιοκτησίας. Οι λύσεις όμως που δόθηκαν κατά καιρούς ήταν συνήθως σε βάρος του πιο αδύναμου. Σήμερα κατοικούν εκεί 73 οικογένειες, 300 άτομα συνολικά, εκ των οποίων 54 μαθητές σε σχολεία της περιοχής.

 

Τα ΜΑΤ και οι μπουλντόζες δεν εμφανίστηκαν τελικά κατά τη χθεσινή ημέρα. Παρέμειναν τριγύρω, ενώ για ώρα πραγματοποιούνταν σύσκεψη μεταξύ του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα, του δημάρχου Χαλανδρίου, Σίμου Ρούσσου, και του προέδρου των Ρομά Χαλανδρίου, Στέλιου Καλαμιώτη. Κοινή συναινέσει αποφασίστηκε η αναστολή της μετεγκατάστασης στα Μέγαρα για κάποιους μήνες, ούτως ώστε ο Δήμος Χαλανδρίου να βρει και να προτείνει την κατάλληλη περιοχή.

 

Παράγκες και real estate

 

Αποφασίστηκε επίσης ότι θα γκρεμιστούν ακατοίκητες κατασκευές, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να επιμένει στις 12 ήδη καταγεγραμμένες, ενώ δήμος και Ρομά μιλούν για «κάποιες κατασκευές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επανεξεταστούν οι παράγκες και θα κατεδαφιστούν οι πραγματικά ακατοίκητες καθ’ υπόδειξιν του προέδρου των Ρομά.

 

Η ΚΕΕΡΦΑ από την πλευρά της αναφέρει ότι «ούτε ένα σπίτι Ρομά δεν πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό των συμφερόντων του real estate που ξερογλείφεται για το φιλέτο δίπλα από το Νομισματοκοπείο».

 

Scroll to top