Εχει ζητήσει να αποτυπώνονται οι αλλαγές και σε αντιπαραβολή με τις οικοδομικές άδειες να αποκαλύπτονται οι παρανομίες
Της Χαράς Τζαναβάρα
Συνεχίζεται και σήμερα η κατασκευή αυθαιρέτων και μάλιστα, με διάφορα τεχνάσματα, υποβάλλονται δηλώσεις τακτοποίησης! Με βάση τον νόμο 4014/2011, δικαίωμα συμμετοχής στη ρύθμιση έχουν μόνον κτίρια ή παράνομες αλλαγές χρήσης που έχουν γίνει έως τις 28/7/2011. Για λόγους πρόληψης νέας γενιάς αυθαιρέτων, η αρχική προθεσμία υποβολής δήλωσης έληγε σε έξι μήνες. Από τότε όμως έχουν δοθεί έξι παρατάσεις και η προθεσμία -η τελευταία, με βάση τη διαβεβαίωση του αναπληρωτή υπουργού Στ. Καλαφάτη- λήγει στις 31 Μαΐου. Εως τις 10 Φεβρουαρίου είχαν υποβληθεί 491.791 δηλώσεις και είχαν εισπραχθεί 767,52 εκατ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός των δηλώσεων έχει μειωθεί από την αρχή του χρόνου.
Συγκεκριμένες καταγγελίες
«Εχουμε κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες για την Πάρο και την Αντίπαρο, αλλά δεν έχουν ληφθεί μέτρα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χρήστος Σπίρτζης, που αποκάλυψε επίσης: «Υπάρχουν περιπτώσεις που με βάση τον νόμο μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια, αλλά ο ιδιοκτήτης προτιμά να χτίζει παράνομα και να επωφελείται από τη διαδικασία τακτοποίησης»! Εκτιμά μάλιστα ότι το «παραθυράκι» αυτό συμβάλλει στη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.
Για να γίνει πράξη η πάταξη νέας αυθαίρετης δόμησης, το ΤΕΕ και ο Οργανισμός Κτηματογραφήσεων Χαρτογραφήσεων (ΟΚΧΕ) έχουν ζητήσει να γίνεται κάθε χρόνο αεροφωτογράφηση ολόκληρης της χώρας, ώστε να αποτυπώνονται οι αλλαγές και σε αντιπαραβολή με τις οικοδομικές άδειες να αποκαλύπτονται οι παρανομίες.
Διαρκής ρύθμιση
Το υπουργείο ΠΕΚΑ, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου για τα εκκρεμή πολεοδομικά θέματα, προωθεί ρύθμιση με βάση την οποία θα παρέχεται σε μόνιμη βάση το δικαίωμα τακτοποίησης μικρών παρανομιών σε οικοδομές με την προϋπόθεση ότι έχουν κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, προτείνεται να καλύπτονται έως και 50 παράνομα τετραγωνικά οικοδομής.
«Από τις πρώτες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των παρανομιών σε ημιυπαίθριους και στη συνέχεια για τα αυθαίρετα, το ΤΕΕ έχει ζητήσει να γίνει κατηγοριοποίηση», τονίζει ο Χρ. Σπίρτζης και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με το ίδιο μέτρο μια μικρή παρανομία και ένα κτίριο που έχει κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ρυθμίσεις για αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί σε δάση ή στον αιγιαλό. Δεν είναι αποδεκτές οι μεγάλες υπερβάσεις στα τετραγωνικά που προβλέπει η οικοδομική άδεια. Συμφωνούμε όμως να υπάρχει πρόβλεψη για τακτοποίηση μικρής κλίμακας παρανομιών, που συχνά δεν είναι σε γνώση του ιδιοκτήτη και εντοπίζονται με τον νέο, πιο αναλυτικό τρόπο μεταβίβασης των ακινήτων, με αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης».
Επισημαίνει ότι η τακτοποίηση τέτοιων ζητημάτων έχει ήδη προβλεφθεί από τον νόμο για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) και τονίζει: «Εχουμε ζητήσει από το υπουργείο να προωθήσει το διάταγμα με το οποίο θεσμοθετείται η “ταυτότητα κτιρίου”, που θα ξεκινήσει από τις νέες οικοδομές και σταδιακά θα καλύψει όλες τις υφιστάμενες. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ανά πάσα στιγμή την πραγματική εικόνα του ακινήτου, που θα είναι χρήσιμη σε περίπτωση ριζικής ανακαίνισης, προσθήκης νέου τμήματος ή επισκευής λόγω φυσικής καταστροφής».
Το Τεχνικό Επιμελητήριο θέτει ωστόσο άλλες δύο προϋποθέσεις:
* Τη σωστή λειτουργία των πολεοδομικών γραφείων.
* Τη συγκρότηση μόνιμου μηχανισμών ελέγχου των οικοδομών.
«Δεν έχουν προχωρήσει ούτε οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τις δηλώσεις τακτοποίησης που έχουν υποβληθεί, όπως προβλέπει ο νόμος», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
………………………………………………………………………………………………
ΠΟΙΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
Το προφίλ του ιδιοκτήτη αυθαίρετου νέας γενιάς προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων των ώς τώρα δηλώσεων που έχουν υποβληθεί για την τακτοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων. Τριάντα χρόνια πριν ο Αντώνης Τρίτσης, όταν είχε μιλήσει για το άγαλμα του αυθαίρετου οικιστή, αναφερόταν σε χαμηλά εισοδήματα που πάσχιζαν να αποκτήσουν το περίφημο «κεραμίδι».
Σήμερα οι παρανομίες αφορούν κυρίως μεσαία εισοδήματα. Συγκεκριμένα:
*Το 76% των δηλώσεων αφορά παραβάσεις σε κτίρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια, αλλά έχουν χτίσει περισσότερα τετραγωνικά.
*Το 68% αφορά ακίνητα σε εντός σχεδίου περιοχές, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ειδικών που θεωρούν ότι η συντριπτική πλειονότητα των οικοδομών έχει τουλάχιστον μια μικρή αυθαιρεσία.
*Μόνο το 24% δηλώνει ότι είναι η πρώτη και μοναδική του κατοικία, ενώ το 63% είναι εξοχικό.
*Το μέσο εμβαδόν της δηλωθείσας παράνομης επιφάνειας ανέρχεται στα 64 τετραγωνικά, επιφάνεια που αντιστοιχεί σε ένα άνετο δυάρι. Για τους βοηθητικούς χώρους, όπως υπόγεια, αποθήκες κ.λπ., το μέσο εμβαδόν είναι 31 τετραγωνικά.
*Το μέσο πρόστιμο που βεβαιώνεται ανέρχεται στα 8.758 ευρώ. Βεβαίως το 43% αφορά ποσά έως 1.000 ευρώ, ενώ σχεδόν το 5% πρέπει να πληρώσει πάνω από 20.000 ευρώ. Εχει βεβαιωθεί πρόστιμο ύψους 2 εκ. ευρώ, που αφορά εξ ολοκλήρου αυθαίρετο βιομηχανικό κτίριο.
Χ.ΤΖ.