Του Μπάμπη Αγρολάμπου

Την απόσυρση του Χρύσανθου Λαζαρίδη από τις συνομιλίες με την Τρόικα απαίτησε από τον πρωθυπουργό το ΠΑΣΟΚ
AME/MPE
Τις ιδανικές συνθήκες του πολιτικού ατυχήματος που έχουν δημιουργηθεί στο κυβερνητικό σχήμα θα προσπαθήσουν να εξωραΐσουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγ. Βενιζέλος. Το κομφούζιο στην κυβέρνηση έχει φέρει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους σε δύσκολη θέση, έναντι των εταίρων στην Ε.Ε. αλλά και στο εσωτερικό των κομμάτων τους, με αποκορύφωμα την καραμπόλα ανάμεσα στο μέγαρο Μαξίμου, τη Χ. Τρικούπη και το υπουργείο Οικονομικών γύρω από την παρουσία του πρωθυπουργικού συμβούλου Χρ. Λαζαρίδη στις συνομιλίες με την τρόικα.
Αναβλήθηκε η συνάντηση
Η συνάντηση, που επρόκειτο να γίνει χθες το μεσημέρι και αναβλήθηκε στο παρά πέντε για σήμερα το απόγευμα, θεωρείται καθοριστική για την κυβερνητική συνεργασία και μετά το θερμό επεισόδιο γύρω από τον Χρ. Λαζαρίδη, έγινε συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις πλευρές για την «άρση της παρεξήγησης». Πλην όμως η συγκεκριμένη «παρεξήγηση» ήλθε να προστεθεί σε σειρά άλλων χαμηλότερης έντασης «παρεξηγήσεων», που έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση απορρύθμιση και στις σχέσεις Σαμαρά-Βενιζέλου βαριές σκιές.
Η εμπλοκή άρχισε όταν ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης τηλεφώνησε στον Ευάγγ. Βενιζέλο, για να τον ενημερώσει για τη συμμετοχή του Χρ. Λαζαρίδη. Ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. είναι ο στενότερος συνεργάτης του κ. Σαμαρά, χωρίς άλλη θεσμική ιδιότητα. Την προηγουμένη ο υπουργός είχε απορρίψει το αίτημα της Χ. Τρικούπη να παρίστανται ως παρατηρητές στη συνάντηση με την τρόικα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας και Κ. Πιερρακάκης. Ο υπουργός απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι η συμμετοχή κομματικών παρατηρητών στη συνάντηση των Παρισίων έγινε δεκτή διότι ήταν διαφορετικό το περιεχόμενο της συνάντησης.
Η επικοινωνία Χαρδούβελη-Βενιζέλου προκάλεσε εκνευρισμό στο μέγαρο Μαξίμου. Αρχικά υπήρξε η εντύπωση ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε ενστάσεις και για τη συμμετοχή του ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα της Ε.Ε., Στ. Παπασταύρου. Μετά την αποχώρηση του διδύμου Λαζαρίδη-Παπασταύρου, του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Σταϊκούρα και του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη, διευκρινίστηκε ότι το θέμα που δημιουργήθηκε αφορούσε τον Χρ. Λαζαρίδη. Ομως αυτές οι διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών και το ΠΑΣΟΚ επέτειναν το πρόβλημα και τον εκνευρισμό στο μέγαρο Μαξίμου.
Κυβερνητικές πηγές έκαναν σαφές ότι «ο κ. Λαζαρίδης είναι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το χρέος, έχει γνώση των αποφάσεων των δύο κυβερνητικών εταίρων για τις διαπραγματεύσεις και τη σύμφωνη γνώμη του κ. Βενιζέλου να συμμετάσχει στις συζητήσεις». Ακολούθησαν ανάλογες διευκρινίσεις από τη Χ. Τρικούπη, ενώ ο κύκλος έκλεισε από πηγές του υπουργείου Οικονομικών ύστερα από τηλεφώνημα του κ. Σαμαρά προς τον κ. Χαρδούβελη.
Ακόμη και αν δεν υπήρχε κανένα θέμα, αυτό δημιουργήθηκε και μάλιστα με τρόπο πρωτοφανή, την ώρα των συνομιλιών με την τρόικα. Ο κ. Λαζαρίδης είναι ο βασικός εισηγητής της στρατηγικής του μεγάρου Μαξίμου. Συμμετείχε στη συνάντηση του Βερολίνου και θεωρήθηκε υπαίτιος της παραίτησης του πρέσβη Π. Ζωγράφου. Παρ’ ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης δεν ήταν ανάλογο των προσδοκιών, η γκρίνια κρατήθηκε χαμηλά. Αντιθέτως άνοιξε με μεγάλη ένταση το θέμα των πρόωρων εκλογών, καθώς η κυβέρνηση βρέθηκε να δηλώνει αποφασισμένη για ρήξη με την τρόικα και από την άλλη να καθησυχάζει τις αγορές και τους εταίρους για την υλοποίηση του προγράμματος.
Στα εκλογικά σενάρια συνέβαλαν και οι τρεις παραιτήσεις γενικών γραμματέων, μαζί, του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και γραμματέα Συντονισμού Δ. Βαρτζόπουλου και των γραμματέων Επικοινωνίας Γ. Παναγιωτόπουλου και Α. Κατσανιώτη, προκειμένου να πολιτευτούν στις επόμενες εκλογές, ο πρώτος στη Β’ Θεσσαλονίκης και οι άλλοι δύο στην Αρκαδία και την Αχαΐα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, άλλες δύο παραιτήσεις γραμματέων, του Σ. Σιμόπουλου (Δημοσίων Εργων) και του Π. Κοκκόρη (Κοινωνικής Ασφάλισης) αποτράπηκαν την τελευταία στιγμή. Η αιτιολογία που δόθηκε είναι ότι για να πολιτευτούν θα πρέπει να φύγουν από τις θέσεις κυβερνητικής ευθύνης 18 μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, τον Ιούνιο του 2016. Είχαν περιθώριο λοιπόν μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο.
Βουλευτές κατά υπουργών
Με τους γραμματείς να επισπεύδουν τις πολιτικές τους κινήσεις για τις επόμενες εκλογές, επόμενο είναι το ίδιο να κάνουν και οι βουλευτές της κυβέρνησης, οι οποίοι από τη μία βάλλουν κατά των υπουργών και από την άλλη ασκούνται στην πρόβλεψη της ημερομηνίας. Το εκρηκτικό κλίμα από τους βουλευτές μεταφέρθηκε στο μέγαρο Μαξίμου, μαζί με ερωτήματα ως προς το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, με αφορμή την αντικατάσταση του Δ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Αμυνας. Η εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «προβοκάτσιες περί δήθεν διαφωνιών στο επιτελείο του πρωθυπουργού», ενώ ως προς αναρτήσεις σε sites που αφορούσαν και την ίδια υπογράμμισε ότι τα περί «παραίτησης της κυβερνητικής εκπροσώπου έχουν πλέον ξεπεράσει τα όρια του γελοίου» και προσπάθησε να αποδώσει τη φημολογία στην «προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ». Τα σενάρια περί παραίτησης αναζωπυρώθηκαν από την ερώτηση της Μ. Χρυσοβελώνη των ΑΝ.ΕΛΛ. αναφορικά με τη θέση που κατέχει η εκπρόσωπος και υφυπουργός σε ανώνυμη εταιρεία μέσου ενημέρωσης, κάτι που όπως επισημαίνεται είναι ασυμβίβαστο.